Rally Portugal: Η TOYOTA θέλει να συνεχίσει με την ίδια δυναμική στην Πορτογαλία

Η TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team μεταβένει στο Ράλι Πορτογαλίας από τις 17-20 Μαΐου με σκοπό να συνεχίσει με την ίδια δυναμική που απέκτημε μετά την πρόσφατη νίκη της στην Αργεντινή. Ο Ott Tänak ο οποίος στη Νότια Αμερική διεκδίκησε και κατέξτησε την πρώτη του νίκη από τότε που μπήκε στην ομάδα, ο Esapekka Lappi και ο Jari-Matti Latvala, μεταβένουν στον αγώνα της Πορτογαλίας με σιγουριά για την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την αναβάθμιση του Toyota Yaris WRC, όπως αποδείχθηκε στον αγώνα της Αργεντινής.

Το Ράλι Πορτογαλίας θα έχει την έδρα του στο βόρειο τμήμα της χώρας, με το χώρο εξυπηρέτησης να βρίσκεται στο Matosinhos, κοντά στην πόλη του Πόρτο. Η διαδρομή περιλαμβάνει τεχνικούς δρόμους με μαλακή και αμμώδη επιφάνεια. Η πρόσφυση μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί για τους οδηγούς που θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις εκκίνησης στο πρώτο πέρασμα, ενώ βαθιές αυλακιές και εκτεθειμένοι βράχοι μπορούν να προστεθούν στην πρόκληση κατά το δεύτερο πέρασμα.

Tommi Mäkinen (Αγωνιστικός διευθυντής)

“Μετά τη νίκη μας στην Αργεντινή, νομίζω ότι η αυτοπεπήθηση της ομάδας είναι σε αρκετά ψηλό επίπεδο αυτή τη στιγμή και ανυπομονούμε για το Ράλλυ Πορτογαλίας. Είχαμε πολύ καλά δοκιμαστικά πριν από τον αγώνα την περασμένη εβδομάδα και όλα πήγαν καλά εκεί. Είμαι πραγματικά σίγουρος ότι μπορούμε να έχουμε ακόμη μια εξαιρετική απόδοση στην Πορτογαλία, επειδή οι συνθήκες είναι πολύ παρόμοιες με την Αργεντινή. Κέρδισα δύο φορές στην Πορτογαλία κατά τη διάρκεια της καριέρας μου και θα έλεγα ότι είναι ένα ελαφρώς ευκολότερο ράλι ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο δύσκολο, κυρίως επειδή δεν είναι τόσο βραχώδες. Δεν χρειάζεται να είσαι εξίσου ακριβείς με την οδήγηση όπως στην Αργεντινή. Είναι και οι δύο γρήγοροι αγώνες, αλλά στην Πορτογαλία θα έλεγα ότι υπάρχει λίγο περισσότερο περιθώριο παιχνιδιού. Ως εκ τούτου, κανονικά δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο, αλλά φυσικά είναι πάντα δύσκολο όταν προσπαθείς να παλέψεις για τη νίκη. Όμως, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να έχουμε ένα άλλο καλό ράλι ».

Jari-MattiLatvala

“Αν και ο αγώνας μου τελείωσε νωρίς, υπήρχαν θετικά συμπεράσματα από την Αργεντινή, καθώς το αυτοκίνητο είχε πολύ καλή αίσθηση, ήταν πραγματικά καλό και ένιωσα να εχει και πολύ ταχύτητα πριν εγκαταλείψω. Αυτό μου δίνει μεγάλη αυτοπεπήθησηγια το Ράλι Πορτογαλίας. Πιστεύω ότι το αυτοκίνητό μας θα είναι και πάλι ισχυρό στην Πορτογαλία. Είναι αρκετά παρόμοιο ράλι με την Αργεντινή, με τις κυριότερες διαφορές ότι η επιφάνεια είναι ομαλότερη και οι δρόμοι έχουν καλύτερη ροή. Επομένως, δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο το αυτοκίνητο να μην λειτουργήσει καλά στην Πορτογαλία. Είχαμε δύο ημέρες δοκιμαστικών πριν από τον αγώνα την περασμένη εβδομάδα και είμαι πραγματικά ικανοποιημένος με το πώς τα πήγαμε. Είχα μαζί μου τον δοκιμαστή οδηγό Juho Hänninen κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Ο ίδιος εργαζόμασταν μαζί μας για να τελειοποιήσουμε το αυτοκίνητο και είμαι πραγματικά ευχαριστημένος με την αίσθηση του αυτοκινήτου. ”

Ott Tänak

“Σίγουρα πάμε στην Πορτογαλία έχοντας μια καλή αίσθηση. Προφανώς γνωρίζουμε πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει το αυτοκίνητο. Όλα πήγαν καλά και στα δοκιμαστικά μας πριν από τον αγώνα την περασμένη εβδομάδα, όπου προσπαθούσαμε απλώς να βρούμε κάποιες βελτιώσεις αλλά και ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Η Πορτογαλία ήταν πάντα ένας από τους αγαπημένους μου αγώνες. Είναι πάντα πολύ ωραίο να βρίσκεσαι εκεί, καθώς υπάρχει μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Είναι επίσης ο τόπος όπου όλα ξεκίνησαν για μένα στο WRC το 2009. Στόχος μας είναι να έχουμε παρόμοια απόδοση με τον αγώνα της Αργεντινής και θα δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Νομίζω ότι η Παρασκευή θα είναι κρίσιμη με την θέση μας, καθώς έχουμε δύο αυτοκίνητα μπροστά μας, έτσι θα έχουμε κάποιες καθαρές γραμμές που θα ακολουθήσουμε, αλλά υπο κανονοικές συνθήκες το να καθαρίζεις την ειδική έχει περισσότερη επίδραση στην Πορτογαλία. Είναι σημαντικό να έχουμε ένα ακόμα δυνατό αποτέλεσμα για το πρωτάθλημα. Μειώσαμε την διαφορά έστω και λίγο στην Αργεντινή και τώρα επιδιώκουμε να το επαναλάβουμε και στην Πορτογαλία ».

Esapekka Lappi

“Πορτογαλία είναι εκεί που άρχισα να αγωνίζομαι σε ένα αυτοκίνητοWRCγια πρώτη φορά την περσινή χρονιά, έτσι νομίζω ότι όλα θα πρέπει να είναι λίγο πιο εύκολο από αυτό το σημείο και μετά. Στο πρώτο μέρος της σεζόν υπήρξαν σκαμπανεβάσματα, αλλά ήμουν αρκετά έκπληκτος με το πόσο καλή ήταν η ταχύτητα σε κάποιους αγώνες. Υπήρχαν πολλά θετικά και πρέπει απλώς να προσπαθήσουμε να μάθουμε από τις αρνητικές στιγμές και να είμαστε καλύτεροι στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Θα βοηθήσει πολύ η εμπειρία που αποκτήσαμε από τα προηγούμενα ράλι με αυτό το αυτοκίνητο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Πορτογαλία, καθώς θα είναι ουσιαστικά οι ίδιοι δρόμοι με τον περασμένο χρόνο. Η Αργεντινή ήταν ήδη καλή από την οπτική γωνία του αυτοκινήτου, αλλά νομίζω ότι συνεχίσαμε και κάναμε ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός στο τεστ πριν από τον αγώνα. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική η προσέγγιση από την Αργεντινή.”

Τι συνέβη πέρυσι

Η Toyota ολοκλήρωσε το περσινό Ράλλυ Πορτογαλίας με τα τρία από τα αυτοκίνητά της στο top 10, έχοντας χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τρείς οδηγούς. Ο Juho Hänninen τερμάτισε έβδομος, ο Jari-Matti Latvala στην ένατη θέση, παρά το γεγονός ότι δεν αισθανόταν καλά, και ο Esapekka Lappi βρέθηκε στην 10η θέση στο ντεμπούτο  στο WRCμε ένα αυτοκινήτο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, σκοράροντας επίσης βαθμούς στην πρώτη του παρουσία σε Power Stage με το Yaris WRC. Ο Lappi έκανε επίσης ένα θεαματικό άλμα sτη διάσημη Fafe, το οποίο αργότερα ονομάστηκε ως η καλύτερη στιγμή του 2017 από την FIA μετά από ψηφοφορία των οπαδών του WRC.