Rally Monte Carlo 2020 – Μέρα 1η: Ρίσκαρε και δικαιώθηκε ο Neuville

Η νέα σεζόν στο WRC ξεκίνησε, βάζοντας τέλος στην ανυπομονησία όλων όσων αδημονούσαν για τον πρώτο αγώνα.

Μετά τη διαδικασία του shakedown την Τετάρτη, έφτασε η ώρα της δράσης στις ειδικές το βράδυ της Πέμπτης. Μετά την εκκίνηση στο Πριγκιπάτο, τα πληρώματα αγωνίστηκαν σε δυο νυχτερινές ειδικές, εκεί όπου ο Thierry Neuville (Hyundai i20) ρίσκαρε και δικαιώθηκε με το τέλος της πρώτης μέρας.

Ο Βέλγος, παρά το γεγονός ότι στην πρώτη ειδική έμεινε λίγο πίσω σε σχέση με τους κύριους αντιπάλους του, στη δεύτερη ειδική η οποία είχε σε ορισμένα σημεία πάγο από τη χιονόπτωση που προηγήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, ρίσκαρε, κινήθηκε ταχύτερα από τον ανταγωνισμό και ολοκλήρωσε με διαφορά 25.5 δευτερολέπτων από το δεύτερο, με αποτέλεσμα να πάρει από νωρίς προβάδισμα 19.1 δευτερολέπτων.

Ο Sebastien Ogier (Toyota Yaris), έδειξε ότι προσαρμόστηκε με το νέο αυτοκίνητο. Ο εφτά φορές νικητής του αγώνα κατάφερε να κερδίσει την πρώτη ειδική, αλλά όπως και οι υπόλοιποι πλην του Neuville, έχασε αρκετό χρόνο στη δεύτερη και μεγαλύτερη ειδική του αγώνα καθώς κινήθηκε πολύ προσεκτικά.

Όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στον περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή Ott Tanak ο οποίος έκανε την κίνηση και μεταπήδησε από την Toyota στην Hyundai. Ο Εσθονός μπορεί να μην έκανε το ξεκίνημα που όλοι αλλά και ο ίδιος θα περίμενε, όμως με το τέλος της μέρας όντας τρίτος γενικής παραδέχθηκε ότι ήταν ευχαριστημένος που κατάφερε να επιβιώσει από τις δύσκολες συνθήκες της δεύτερης ειδικής διαδρομής.

Τρία δέκατα πίσω από τον πρωταθλητή και τέταρτος γενικής είναι ο Elfyn Evans, ο οποίος στο τέλος της μέρας ήταν ευχαριστημένος καθώς είναι 25.6 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Seabstien Loeb (Hyundai i20). Ο τελευταίος, παραδέχθηκε ότι στη διαδρομή υπήρχαν πολλά φύλλα με αποτέλεσμα η αγωνιστική γραμμή να είναι γλιστερή.

Αυτοί που αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα φύλλα ήταν οι οδηγοί της M-Sport, Esapekka Lappi και Teemu Suninen. Και οι δυο αντιμετώπισαν πρόβλημα υπερθέρμανσης του κινητήρα καθώς τα φύλλα έκλειναν τον αεραγωγό του Fiesta WRC. Ο πρώτος έχασε αρκετό χρόνο και τέθηκε από νωρίς εκτός διεκδίκησης θέσης στο βάθρο, ενώ ο δεύτερος αποχώρησε από τον αγώνα. Πίσω από τον έκτο Lappi είναι ο νεοφερμένος και ταλαντούχος οδηγός της Toyota, Kalle Rovanpera, ο οποίος αγωνίζεται για πρώτη φορά με αυτοκίνητο WRC.

Την πρώτη οκτάδα συμπληρώνει ο Eric Camilli (Citroen C3 R5) ο οποίος είναι παράλληλα και ο πρωτοπόρος στην κατηγορία WRC3. Η Citroen φαίνεται ότι έκανε αρκετά καλό ξεκίνημα στον αγώνα στην κατηγορία WRC2 καθώς ο Mads Ostberg είναι ο οδηγός που προηγείται. Ο Νορβηγός κινήθηκε καλύτερα από όλους στις νυχτερινές ειδικές και από νωρίς έχει προβάδισμα 21.7 δευτερολέπτων από το δεύτερο Ole Kristian Veiby με το καινούργιο Hyundai i20 R5. Την πρώτη τριάδα σε αυτή την κατηγορία συμπληρώνει ο δεύτερος οδηγός της Hyundai, Nikolay Gryazin.

Μετά τις δυο πρώτες ειδικές της Πέμπτης ακολουθούν τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές την Παρασκευή. Και οι έξι αυτές ειδικές είναι μήκους 20km και το σύνολο τους σε αγωνιστικά χιλιόμετρα είναι122.58.