Rally Liepāja 2020 – Μέρα 1η: Επέλαση Solberg

Δυνατές μάχες περιλάμβανε η πρώτη μέρα στο ράλι Rally Liepāja στη Λετονία, δεύτερο αγώνα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ράλι. Το πρόγραμμα είχε τέσσερις ειδικές διαδρομές σήμερα και ο ηλιόλουστος καιρός βοήθησε τα πλείστα πληρώματα να αποδώσουν στον επιθυμητό βαθμό.

Οι Oliver Solberg, Nikolay Gryazin και Mads Ostberg ήταν στη μάχη της πρωτιάς και αυτός που ξεχώρισε από τους προαναφερθέντες ήταν ο περσινός νικητής του αγώνα Oliver Solberg (Volkswagen PoloGTI R5). Ο νεαρός είχε σταθερό ρυθμό κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας και κατάφερε να κερδίσει τις δυο από τις τέσσερις ειδικές διαδρομές.

Στην τελευταία ειδική, ο Solberg έφτασε το προπορευόμενο αυτοκίνητο και παραλίγο να είχαμε δράματα αφού λόγω της σκόνης δεν έβλεπε με αποτέλεσμα να έχει τετακέ χάνοντας πολύτιμα δευτερόλεπτα. Εντούτοις κατάφερε να μείνει στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης δέκα δευτερόλεπτα μπροστά από το δεύτερο και είναι φαβορί για τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη στη Λετονία.

Δραματική εξέλιξη είχε η πρώτη μέρα λίγο πριν την ολοκλήρωση της. Ο Nikolay Gryazin (Hyundai i20 R5) από τη δεύτερη θέση που έτρεχε, στην τέταρτη ειδική είχε έξοδο με αποτέλεσμα να διαλύσει το αγωνιστικό και μοιραία να τεθεί εκτός αγώνα.

Αυτή την εξέλιξη εκμεταλλεύτηκε ο Mads Ostberg ο οποίος από τρίτος ανέβηκε δεύτερος. Ο Νορβηγός παρά το γεγονός ότι εξελίσσει το Citroen C3 R5, εντούτοις έχει και στόχο τη νίκη. Στις τέσσερις πρώτες ειδικές του αγώνα δεν ήταν ευχαριστημένος από το αγωνιστικό και προς το παρόν δε βρήκε το σωστό στήσιμο για να βελτιώσει τους χρόνους του.

Τρίτος είναι ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Alexey Lukyanuk (Citroen C3 R5), ο οποίος ήταν αρχικά στη μάχη της τέταρτης θέσης με τον Emil Lindholm (Škoda Fabia Rally2 Evo). Το τετακέ που είχε ο Φινλανδός στην τελευταία ειδική ήταν αρκετό για τον Lukyanuk να ολοκληρώσει το πρώτο σκέλος τρίτος, όμως από την πλευρά ούτε ο Ρώσσος δεν είχε το ρυθμό που και ο ίδιος θα ήθελε ούτως ώστε να παλέψει για την πρώτη θέση, ενώ αντιμετώπισε και πρόβλημα στην τρίτη ειδική με τη βαλβίδα pop/off. Όπως και οι προπορευόμενοι οδηγοί, έτσι και αυτός αντιμετώπισε πρόβλημα με την ορατότητα στην τελευταία ειδική καθώς η άπνοια κρατούσε τη σκόνη στο δρόμο.

Ο Eerik Pietarinen (Škoda Fabia) είναι τέταρτος, με τους Craig Breen(Hyundai i20 R5) και Emil Lindholm (Škoda Fabia Rally2 Evo) να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Στην κατηγορία ERC2 Junior ο Oliver Solberg απέκτησε σαφές πλεονέκτημα έναντι των Emil Lindholm και Grégoire Munster, καθώς προηγείται με διαφορά 39 και 47 δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

Όσον αφορά το δικό μας πλήρωμα, οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου (Volkswagen Polo GTI R5) οι οποίοι τρέχουν για πρώτη φορά στη Λετονία, προσπαθούν να εγκλιματιστούν στις συνθήκες με την υψηλή μέση ωριαία ταχύτητα να χαρακτηρίζει τον αγώνα. Ξεκίνησαν τη μέρα γράφοντας το 17o χρόνο προσπαθώντας να συνηθίσουν την ταχύτητα και παράλληλα να βελτιωθούν. Είχαν μια μικρή ατυχία στην τρίτη ειδική όπου έσβησε η μηχανή του Polo όμως συνολικά ήταν ευχαριστημένοι από την απόδοση τους. Προς το παρόν είναι 17οιγενικής και η αυριανή μέρα προσφέρετε για περισσότερη γνώση και εμπειρία απέναντι σε πολύ ψηλό ανταγωνισμό.

Στις κατηγορίες ERC3 Junior και ERC3, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η μάχη μεταξύ των Mārtiņš Sesks (Ford Fiesta Rally4) και Ken Tom (Ford Fiesta Rally4). Ο τελευταίος κατάφερε να προηγηθεί στις τρείς πρώτες ειδικές, όμως στην τελευταία λόγω κούρασης έχασαν την πρωτοπορία από τον Sesks. Η διαφορά τους είναι μόλις στα τρία δέκατα και αύριο ουσιαστικά θα ξεκινήσουν από την αρχή με απώτερο στόχο τη νίκη στην κατηγορία. Την τριάδα συμπληρώνει μέχρι στιγμής ο Dennis Rådström, επίσης μεFord Fiesta Rally4.

Τέλος, στις κατηγορίες ERC2 και Abarth, αυτοί που πορηγούνται είναι οι Tibor jun. Érdi (Mitsubishi Lancer EVO X) και Andrea Mabellini (Fiat 124 Abarth RGT).

Απομένουν οι έξι ειδικές της Κυριακής για να ολοκληρωθεί ο αγώνας, με τον Oliver Solberg βάση και της απόδοσης που είχε μέχρι στιγμής να έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη.

results