Rally Liepaja 2019 – Με τσαμπουκά και την καρδία πρωταθλητή νικητής ο Solberg Jr

Κυρίες και κύριοι θαυμάστε τον. Ο Oliver Solberg έγραψε ιστορία κερδίζοντας το Rally Liepāja στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα Junior FIA ERC1 μετά από εξαιρετική εμφάνιση.


Ο 17χρονος υιός του παγκόσμιου πρωταθλητή 2003 Petter Solberg, βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα απο την εκκίνηση μέχρι και το τέλος του, οδηγώντας για πρώτη φορά σε χώμα το Volkswagen Polo GTI R5 με ελαστικά Pirelli, γράφοντας τον ταχύτερο χρόνο σε 10 από τις 13 ειδικές διαδρομές.


Ο περσινός πρωταθλητής του ERC Alexey Lukyanuk βρέθηκε 9,7 δευτερόλεπτα πίσω από την πρωτοπορία με το τέλος της πρώτης μέρας, όμως ο Solberg απλά αύξησε το διαφορά την δεύτερη μέρα τερματίζοντας 22,7 δευτερόλεπτα μπροστά από το Ρωσικό πλήρωμα.
«Είναι η μεγαλύτερη μέρα της ζωής μου», είπε ο Solberg. “Ποτέ δεν οδήγησα τόσο καλά όσο τώρα. Δεν ξέρω τι να πω.


Είναι απίστευτο, δεν μπορώ να το πιστέψω. Ήταν ένας τέλειος αγώνας. Στην προτελευταία ειδική ήμουν πολύ επιφυλακτικός, οδηγούσα πολύ σκληρά. Τότε, απλά σκέφτηκα ότι θα κάνω αυτό ακριβώς που έκανα ολόκληρο το Σαββατοκύριακο και θα πάω απλά “Flat Out” και κέρδισα την τελευταία ειδική. Είμαι τόσο χαρούμενος.”


Ο Lukyanuk ήταν ταχύτερος ένατη και δωδέκατη ειδική αγωνιζόμενος με το Citroën C3 R5 της ομάδας Saint Julian Junior, αλλά παραδέχτηκε ότι είχε πίεση για να ολοκληρώσει τον αγώνα, πράγμα που δεν είχε καταφέρει στους δυο πρώτους σε Azores και Islas Canarias.


Ένας άλλος πρωτοεμφανιζόμενος στην κατηγορία Junior ERC1 ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τρίτη θέση γενικής. Ο Mārtiņš Sesks εξασφάλισε μια θέση στο βάθρο στον πρώτο του αγώνα με ένα αυτοκίνητο κατηγορίας R5. Εξαργυρώνοντας το πρώτο από τα δύο βραβεία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία ERC3 Junior, ο οδηγός από την Liepāja είχε μια γρήγορη και σταθερή παρουσία με το ŠKODA Fabia, δείχνοντας και πάλι τις δυνατότητές και προοπτικές του.


Ο Chris Ingram αντιμετώπισε στην προτελευταία ειδική όταν τρύπησε το ραδιατέρ του ŠKODA του. Οι επισκευές πριν από την τελευταία ειδική του εξασφάλιζαν ότι θα μπορούσε να τερματίσει στην τέταρτη θέση γενικής και τρίτη στην κατηγορία ERC1 Junior, πλησιάζοντας στον ένα βαθμό τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Łukasz Habaj, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα στην πέμπτη θέση αγωνιζόμενος με τη Λετονική Sports Racing Technologies.


Στην πρώτη του εμφάνισή στο ERC για την φετινή χρονιά, ο Filip Mareš της ACCR Czech Rally Team έκανε ένα απροβλημάτιστο αγώνα κατακτώντας την έκτη θέση γενικής και την τέταρτη στην κατηγορία ERC1 Junior. Ο νεαρός Marijan Griebel είχε ένα εξαιρετικό δεύτερο “loop” την Κυριακή για να βρεθεί από την 11η θέση που βρισκόταν στην έβδομη, περνώντας τον Hiroki Arai στην προτελευταία ειδική.

Ο Arai είχε τερματίσει την πρώτη μέρα στην πέμπτη θέση γενικής με το Citroën C3 R5, αλλά μια ποινή του 1λεπτού και 10δευτερολέπτων που του επιβλήθηκε για καθυστερημένη έξοδο από το “Remote Service” του Σαββάτου όταν το αυτοκίνητο δεν ξεκινούσε, τον έριξε στην όγδοη θέση. Ένα άλλο θέμα που αντιμετώπισε την Κυριακή τον ανάγκασε να οδηγήσει το αυτοκίνητο σε “stage mode” στο “Road Section” κατά τη διάρκεια του πρώτου “Loop”.

Ο Eyvind Brynildsen ολοκλήρωσε στην ένατη μπαίνοντας ξανά στους 10 πρώτους με μια σειρά από πέμπτους καλύτερους χρόνους την τελευταία ημέρα, έχοντας παραχωρήσει την όγδοη θέση το βράδυ του Σαββάτου για να αποφύγει να ξεκινάει μπροστά την δεύτερη μέρα. Ο Mattias Adielsson της Εθνικής Ομάδας της Σουηδίας ολοκλήρωσε την πρώτη δεκάδα.


Το δικό μας πλήρωμα των Αλέξανδρου Τσούλοφτα και Αντώνη Χρυσοστόμου, οι οποίοι οδήγησαν σε μια πολύ διαφορετικής φύσης επιφάνεια και ταχύτητα από ότι έχουν συνηθίσει, ολοκλήρωσαν τον αγώνα στην 11η θέση γενικής και 7οι στην κατηγορία ERC1 Junior. Ξεκίνησαν την πρώτη μέρα εντυπωσιακά γράφοντας πολύ καλούς χρόνους εκμεταλλευόμενοι την καλή θέση στην σειρά εκκίνησης. Την δεύτερη μέρα, το πλήρωμα μας ξεκινούσε από την τρίτη θέση και δυσκολεύτηκε εξαιρετικά με την πρόσφυση στο πρώτο “Loop”, ενώ στο δεύτερο “Loop” οι διάσπαρτες πέτρες έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους. Με το αποτέλεσμα του αγώνα το πλήρωμα μας καταφέρνει να διατηρήσει την δεύτερη θέση στην κατηγορία ERC1 Junior, μαζεύοντας παράλληλα πολύτιμες εμπειρίες που θα φανούς χρήσιμες στη συνέχεια.


Ο Norbert Herczig της MOL Racing Volkswagen οπισθοχώρησε στη 14η θέση αφού καθάριζε τον δρόμο την τελευταία μέρα του αγώνα. Μετά που είχε χάσει πέντε λεπτά με ένα σκασμένο ελαστικό το Σάββατο, ο Vaidotas Žala απέδειξε την ταχύτητά του, γράφοντας τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στην όγδοη ειδική, ανεβαίνοντας 16ος.


Ο Ralfs Sirmacis πήρε την 13η συνολική του νίκη στο ERC2 με την επιστροφή του στη ενεργό δράση στην πατρίδα του. Ο Ken Torn επικράτησε σε ERC3 και ERC3 Junior για την Εσθονική ομάδα Junior Autosport μπροστά από τον Νορβηγικό δίδυμο των Sindre Furuseth και Steve Røkland. Ο δεύτερος γύρος του Abarth Rally Cup πήγε στον Andrea Nucita ο οποίος βρέθηκε μπροστά από τον Darius Poloński, ενώ η Catie Munnings έφτασε στο τέλος ενός συναρπαστικού αγώνα κατακτώντας την νίκη στην κατηγορία Ladies ‘Trophy.
Επόμενος αγώνας το PZM Rally Poland, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 28 με 30 Ιουνίου.

results