Rally Italia Sardegna 2019 : Νίκη δώρο για τον Sordo

Τελικά δεν έλειψαν τα παρατράγουδα ούτε την τελευταία μέρα στο ράλι Ιταλίας. Παρά το γεγονός ότι οι εργοστασιακοί οδηγοί επέλεξαν να κινηθούν ασφαλισμένα και χωρίς να πιέσουν στις τελευταίες τέσσερις ειδικές του αγώνα, εντούτοις έγινε η έκπληξη και ο Dani Sordo (Hyundai i20) πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη της καριέρας του.


Όλα έγιναν στην τελευταία ειδική η οποία ήταν και η power stage του αγώνα. Ο Ott Tanak, παρά το γεγονός ότι είχε άνετο προβάδισμα, εντούτοις έκανε το λάθος κτυπώντας στο εσωτερικό μιας στροφής με αποτέλεσμα να χάσει την υδραυλική υποβοήθηση και μαζί τη νίκη.


Αυτή η εξέλιξη προβίβασε όλους τους υπόλοιπους οδηγούς κατά μια θέση. Έτσι πέραν από το Sordo ο οποίος κέρδισε τον αγώνα, δεύτερος τερμάτισε ο Teemu Suninen (Ford Fiesta), σημειώνοντας μέχρι στιγμής το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του. Αν και κινήθηκε σε χαλαρούς ρυθμούς σήμερα καθώς δεν πίεζε και δεν πιέζονταν, έκανε το λάθος στη 18η ειδική χάνοντας τα φρένα σε μια δεξιά φουρκέτα ευτυχώς χωρίς περεταίρω συνέπειες.


Αναμφίβολα αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις την Κυριακή ήταν ο Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) ο οποίος κέρδισε και τις τέσσερις ειδικές της μέρας με αποτέλεσμα να περάσει τον Elfyn Evans (Ford Fiesta) και να τερματίσει τέταρτος χαρίζοντας υπερπολύτιμους βαθμούς για τη Hyundai, αφήνοντας πέμπτο τον οδηγό της M-Sport Ford.


Ο Thierry Neuville (Hyundai i20) κινήθηκε και σήμερα στη μετριότητα τερματίζοντας έκτος, όμως το λάθος του Tanak και οι τέσσερις βαθμοί που πήρε ο Ogier στη power stage τον κρατούν εφτά βαθμούς μακριά από τον πρωτοπόρο. Ο Βέλγος μετά τη ράμπα του τερματισμού καρδιοχτύπησε καθώς το αυτοκίνητο δυσκολεύτηκε να ξεκινήσει και σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να πάει στο park ferme θα τιμωρείτο με αποκλεισμό.
Esapekka Lappi (Citroen C3) και Kris Meeke (Toyota Yaris) συμπλήρωσαν την πρώτη οκτάδα.


Υπόθεση της εργοστασιακής Skoda ήταν η κατηγορία WRC2 PRO. Οι Kale Rovanpera και Jan Kopecky τερμάτισαν στις δυο πρώτες θέσεις, με τον Mads Ostberg (Citroen C3 R5) να συμπληρώνει την τριάδα.


Αποτελέσματα
1. Sordo / Del Barrio (Hyundai i20 WRC) 3:32:27.2
2. Suninen / Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +13.7
3. Mikkelsen / Jaeger (Hyundai i20 WRC) +32.6
4. Evans / Martin (Ford Fiesta WRC) +33.5
5. Tänak / Järveoja (Toyota Yaris WRC) +1:30.1
6. Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +2:06.7
7. Lappi / Ferm (Citroën C3 WRC) + 2:59.6
8. Meeke / Marshall (Toyota Yaris WRC) +4:40.1


Βαθμολογία οδηγών
1. Ott Tänak – 150 points
2. Sébastien Ogier – 146 points
3. Thierry Neuville – 143 points
4. Elfyn Evans – 78 points
5. Teemu Suninen – 62 points
6. Kris Meeke – 60 points
7. Andreas Mikkelsen – 56 points
8. Dani Sordo – 52 points
9. Esapekka Lappi – 40 points
10. Jari-Matti Latvala – 40 points

Βαθμολογία κατασευαστών
1. Hyundai WRT – 242 points
2. Toyota Gazoo Racing – 198 points
3. Citroën Total WRT – 170 points
4. M-Sport Ford WRT – 152 points