Rally DAKAR 2020 – Μέρα 5η: Άνοιξε τη διαφορά ο Sainz

Οδηγοί και πληρώματα κατευθύνθηκαν σήμερα από την Al- ΄Ula στην Ha΄il στα πλαίσια της πέμπτης διαδρομής. Τα πρώτα 150km περιλάμβαναν κυρίως αμμώδες έδαφος όμως έπρεπε να είναι προσεκτικοί καθώς υπήρχαν σημεία με πέτρες. Ακολούθως ανέβηκαν σε υψόμετρο 1500 μέτρων περνώντας από το οροπέδιο Jabal Sammar όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι λόφοι που έπρεπε να περάσουν ήθελαν πολλή προσοχή πριν τερματίσουν στην πόλη Ha΄il.

Τη δεύτερη του ειδική διαδρομή φέτος κέρδισε ο οδηγός της ΜΙΝΙ Carlos Sainz. Ο Ισπανός κινήθηκε σήμερα ταχύτατα καταφέρνοντας όχι μόνο να παραμείνει πρώτος αλλά να ανοίξει τη διαφορά από τον δεύτερο Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux).

Κατά τη διάρκεια της πέμπτης ειδικής οι δυο τους εναλλάχθηκαν στην πρώτη θέση, με τον δυο φορές νικητή του Dakar, Carlos Sainz να επικρατεί στο τέλος. Ο τρίτος διεκδικητής της νίκης, Stephane Peterhansel (MINI), είχε σαν στόχο σήμερα να μειώσει τη διαφορά από τους πρωτοπόρους. Ένα σκασμένο ελαστικό όμως ήταν αρκετό για να του στερήσει αρκετό χρόνο.

Στη γενική κατάταξη ο Carlos Sainz αύξησε τη διαφορά από το δεύτερο Al-Attiyah στα έξι λεπτά, με τον Peterhansel να παραμένει τρίτος, όμως η διαφορά από τον πρώτο να έχει πλέον αυξηθεί σχεδόν στα 18 λεπτά.

Ο Roman Starikovich που τρέχει με Κυπριακή σημαία από την 67η θέση που έτρεχε αντιμετώπισε πρόβλημα με τον μπροστά τροχό του Toyota Hilux, με αποτέλεσμα να χάσει αρκετό χρόνο.

Ο Toby Price (ΚΤΜ) ήταν ο νικητής της πέμπτης ειδικής διαδρομής στις μοτοσυκλέτες βελτιώνοντας με αυτό το αποτέλεσμα τη θέση του. Οι δυο αναβάτες της Husqvarna, Pablo Quintanilla και Andrew Short ολοκλήρωσαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Ricky Brabec (Honda) τερμάτισε τέταρτος.


Μετά και από αυτά τα αποτελέσματα ο Ricky Brabec εξακολουθεί να προηγείται ενώ δεύτερος γενικής πέρασε ο μετά τη σημερινή του νίκη ο Toby Price. Ο Kevin Benavides από δεύτερος οπισθοχώρησε στην τρίτη θέση.

Στην κατηγορία φορτηγών τα KAMAZ-MASTER των Dmitry Sotnikov, Anton Shbalov και Andrey Karginov μονοπώλησαν το ενδιαφέρων σήμερα καθώς τερμάτισαν στις τρείς πρώτες θέσεις με τον Siarhei Viazovich (MAZ) να μην μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό και να μένει τέταρτος.

Στη γενική κατάταξη ο Andrey Karginov προηγείται έχοντας σχεδόν 15 λεπτά διαφορά από τον δεύτερο Anton Shbalov, ενώ ο Siarhei Viazovich έχασε ακόμα μια θέση και πλέον είναι τρίτος.

Ο Romain Dutu (Yamaha Raptor) κέρδισε την πρώτη του διαδρομή στο Dakar στην κατηγορία Quad. Ο Γάλλος ήταν μόλις 47 δευτερόλεπτα πιο γρήγορος από τον συμπατριώτη του Alexandre Giroud (Yamaha YFZ). Ο πρωτοπόρος στη γενική κατάταξη Ignacio Casale (Yamaha Raptor) ολοκλήρωσε τρίτος καθώς κύριο του μέλημα είναι να διαφυλάξει την απόσταση ασφαλείας που έχει από τους διώκτες του.

Τα 31 λεπτά διαφορά που έχει από το δεύτερο Giovanni Enrico (Yamaha Raptor) στη γενική κατάταξη του δίνουν σαφές προβάδισμα νίκης, όμως σε ένα Dakar ποτέ μη λες ποτέ. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Simon Vitse (Yamaha Raptor).

Στην κατηγορία SSV αυτός που έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του σήμερα ήταν ο Cyril Despres (ΟΤ3). Ήταν ο νικητής της σημερινής διαδρομής στην παρθενική του εμφάνιση σε αυτή την κατηγορία και έτσι έγινε ο πρώτος διαγωνιζόμενος που κερδίζει ειδική διαδρομή στο Dakar σε τρείς διαφορετικές κατηγορίες (Μοτοσυκλέτες, Αυτοκίνητα και SSV).

Ωστόσο, επειδή αγωνίστηκε στον αγώνα μέσω του Dakar Experience, ο Despres δε θα συμπεριλαμβάνετε πλέον στη γενική κατάταξη. Δεύτερος ολοκλήρωσε ο Aron Domzala (CAN-AM) και τρίτος τερμάτισε ο Conrad Rautebach (ZEPHYR).

Στη γενική κατάταξη ο Sergei Kariakin (CAN-AM) εξακολουθεί να προηγείται, με τους Casey Currie (CAN-AM) και Francisco Lopez Contardo (CAN-AM) να είναι στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η έκτη ειδική διαδρομή είναι από την Ha΄il στην Riyadh. Είναι μήκους 477 αγωνιστικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει αμμόλοφους όπου οι πιο έμπειροι οδηγοί ίσως έχουν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.