QATAR INTERNATIONAL RALLY 2022: Συνεχίζει αήττητος ο Al-Attiyah

Ο Nasser Al-Attiyah στον αγώνα της πατρίδας του, δεύτερο στο φετινό πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής, είχε μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη πρόκληση, την οποία όμως κατάφερε να ξεπεράσει σημειώνοντας τη 16η νίκη στο Κατάρ ενώ πέτυχε και ένα εκπληκτικό ορόσημο 80 νικών στο θεσμό από το 2003.

Πίσω από το τιμόνι του Autotek Volkswagen Polo GTI, ο Al-Attiyah είχε ένα νωθρό ξεκίνημα και έμεινε πίσω από τους μεγάλους αντιπάλους του που έτρεχαν φέτος στο Κατάρ, τους Mads Ostberg και Kris Meeke.

Έκλεισε την πρώτη μέρα στην δεύτερη θέση πίσω από τον Ostberg. Τη δεύτερη και τελευταία μέρα του αγώνα αντεπιτέθηκε και πέρασε στην πρωτοπορία στην ένατη ειδική ενώ είχε και σκασμένο ελαστικό. Άντεξε στην πίεση του Ostberg μέχρι και την προτελευταία ειδική, ενώ πήρε τη νίκη εξασφαλίζοντας διαφορά 4 λεπτών και 38.4 δευτερολέπτων μετά την αποχώρηση του Ostberg.

Αυτή η επιτυχία ήταν η 28η για τον συνοδηγό του Mathieu Baumel στο MERC και η πέμπτη στο Κατάρ, ενώ η 80η νίκη του Al-Attiyah ως οδηγός ισοδυναμούσε με τον αριθμό νικών που πέτυχε τον περασμένο μήνα ο Γάλλος θρύλος Sebastien Loeb στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι.

«Είναι καλό συναίσθημα», είπε ο Al-Attiyah, ο οποίος επέκτεινε το προβάδισμα του στη σειρά. «Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα το ράλι στο Κατάρ, μπροστά στους δικούς μου ανθρώπους, εδώ είναι το σπίτι μου. Δεν ήταν εύκολος αγώνας. Ήταν δύσκολο. Ο ρυθμός που είχαμε από χθες και σήμερα, εγώ ο Kris και ο Madsήταν πολύ μεγάλος. Αυτή ήταν μια φανταστική νίκη. Προσπαθούσα να κρατήσω το ρυθμό, ήταν εκπληκτικό».

Οι Ostberg και Ilka Minor έβαλαν πίεση στον Al-Attiyah. Προηγήθηκαν την πρώτη μέρα και επέκτειναν το προβάδισμα τους μετά την πρώτη ειδική του Σαββάτου. Ο Νορβηγός έχασε το δρόμο για λίγα δευτερόλεπτα στην όγδοη ειδική διαδρομή ενώ στη συνέχεια ένα σκασμένο ελαστικό του κόστισε το προβάδισμα πριν από την ανασυγκρότηση.

Πίεσε πολύ το απόγευμα σε μια προσπάθεια να φτάσει τον Al-Attiyah, αλλά ήταν μάταιο. Μια δυνατή πρόσκρουση στην προτελευταία ειδική κατέστρεψε το Škoda Fabia R2 evo προκαλώντας διαρροή μετά από σπασμένο σωλήνα, γεγονός που ανάγκασε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του WRC να αποχωρήσει λίγο πριν τον τερματισμό.

Ο Abdullah Al-Rawahi είχε υπομονή και έμεινε μακριά από προβλήματα παρά το χάος που επικρατούσε γύρω του. Αυτός και ο Ιορδανός συνοδηγός του Ata Al-Hmoud ανταμείφθηκαν τελικά με τη δεύτερη θέση στο μπάκετ του Škoda Fabia R2 evo. Ο Al-Rawahi ανέφερε, «Είμαι πολύ χαρούμενος. Τα παιδιά μπροστά πίεζαν πάρα πολύ και κάποιοι από αυτούς είχαν τεχνικά προβλήματα. Προσπαθούσα να αποφύγω τα προβλήματα και να εκμεταλλεύομαι τα λάθη. Γενικά τη δεύτερη μέρα οι χρόνοι ήταν κοντά και είμαι ευχαριστημένος με την απόδοση μου. Ήταν σημαντικό που τερματίσαμε δεύτεροι».

Οι Kris Meeke/Chris Patterson προηγήθηκαν μετά τις δυο πρώτες ειδικές της Παρασκευής πριν βγουν από τη διεκδίκηση της νίκης στην τέταρτη ειδική διαδρομή. Ο Meeke σκαρφάλωσε από την πέμπτη στην τρίτη θέση κατά τη διάρκεια της τελευταία μέρας και στη συνέχεια ξεπέρασε το πρόβλημα που είχε με τον αποσβεστήρα, ανακτώντας έτσι την τρίτη θέση γενικής και την τελευταία θέση στο βάθρο. Ο πρώην αστέρας του WRC είπε, «Μου αρέσει να αγωνίζομαι. Ήμασταν νωρίς στη μάχη της νίκης αλλά έκανα αυτό το ανόητο λάθος στην τέταρτη ειδική διαδρομή. Η ταχύτητα ήταν καλή όλο το Σαββατοκύριακο. Είχαμε ένα πρόβλημα στο πίσω μέρος το οποίο κουβαλήσαμε μέχρι τις τελευταίες ειδικές, οπότε έπρεπε να πάμε χαλαρά. Οτιδήποτε μπορούσε να συμβεί εδώ. Είδαμε ότι ο Nasser είχε τα προβλήματα του, αλλά και πάλι τα κατάφερε. Έχει αποδείξει γιατί είναι ο βασιλιάς της ερήμου. Αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία ιδέα για το μέλλον μου. Αυτή τη στιγμή κάνω δοκιμές με την Skoda, το νέο R5. Αυτό με απασχολεί. Όσον αφορά τα ράλι δεν έχω ιδέα, αλλά θα ήθελα πολύ να κάνω περισσότερα στη μέση Ανατολή. Απλώς μαθαίνεις τόσα πολλά. Έμαθα περισσότερα από πέρυσι. Το να νικήσεις αυτόν τον άνθρωπο (AlAttiyah) σε αυτό το έδαφος είναι σχεδόν αδύνατη αποστολή».

Τα προβλήματα μετάδοσης στοίχισαν στον Abduaziz Al-Kuwari ένα πιθανό τερματισμό στο βάθρο, ενώ ένας σπασμένος τροχός ήταν η αιτία της αποχώρησης του Khaled Ak-Suwaidi από την πέμπτη θέση γενικής.

Ο Ιορδανός Abu Jamous προηγήθηκε του συμπατριώτη του Ihab Al-Shorafa στο τελευταίο loop των ειδικών, όταν ο τελευταίος αντιμετώπισε πρόβλημα με τα ελαστικά,  φτάνοντας στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.Ο Mohammed Al-Atteyah με συνοδηγό τον δικό μας, Σάββα Λαό, ολοκλήρωσε όγδοος μπροστά από την Γερμανίδα Edith Weiss που τερμάτισε ένατη.

Η δράση στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής συνεχίζεται στο Κουβέιτ στις 17-19 Μαρτίου.