Porsche 911 RSR :Tο νέο όπλο της Porsche για το Le Mans

Η Porsche παρουσιάζει μια ολοκαίνουργια αρχιτεκτονική για το αγωνιστικό του World Endurance Championship (WEC) για το 2017. Οι προδιαγραφές της νέας 911 RSR επιβεβαιώνουν ότι το αγωνιστικό της εταιρείας για το Le Mans και το πρωτάθλημα θα διαθέτει κινητήρα στο κέντρο.

 

Αντίθετα με την συμβατική Porsche 911 του δρόμου, που διαθέτει τον κινητήρα πίσω, στο αγωνιστικό o 4.0 λίτρων flatsix 6κύλινδρος κινητήρας είναι τοποθετημένος εμπρός από τον πίσω άξονα, προκειμένου να καταστεί δυνατή και η τοποθέτηση μεγαλύτερου διαχύτη. Η χρήση του τελευταίου βοηθά το αυτοκίνητο να παράγει σημαντικά μεγαλύτερη κάθετη αεροδυναμική πίεση (downforce) απ’ ότι το προηγούμενο αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Η κεντρική διάταξη κινητήρα και κιβωτίου βελτιώνει συνολικά την κατανομή βάρους της νέας 911 RSR. Είναι και αυτό μέρος της πλήρους αναθεώρησης του αγωνιστικού αυτοκινήτου της εταιρείας που περιλαμβάνει ολοκαίνουργια δομή και φιλοσοφία ανάρτησης και αεροδυναμικής σε σχέση με την υφιστάμενη RSR. O Frank-Steffen Walliser, επικεφαλής της Porsche Motorsport, τόνισε ότι οι τεχνολογικές αλλαγές του νέου αυτοκινήτου αντιπροσωπεύουν «τη μεγαλύτερη εξέλιξη στην ιστορία του κορυφαίου μοντέλου GT της Porsche».

Η νέα Porsche 911 RSR χρησιμοποιεί σειριακό κιβώτιο έξι σχέσεων με paddle shifters στο τιμόνι και αγωνιστικό συμπλέκτη από ανθρακονήματα. Το βασικό βάρος του αυτοκινήτου, όπως ορίζουν οι κανονισμοί, είναι τα 1.234 κιλά και είναι σύμφωνο με την κλάση LM-GTE του Le Mans και του WEC. Ένα ακόμα νέο στοιχείο για το αγωνιστικό της Porsche είναι το αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος εκτάκτου ανάγκης, που χρησιμοποιεί ραντάρ όπως και τα αυτοκίνητα δρόμου, προκειμένου να αποφεύγει τις σοβαρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Επίσης υπάρχει τιμόνι με ενσωματωμένες πολλαπλές λειτουργίες, εμπρός και πίσω φανάρια LED, κλιματισμός –σύμφωνα με τους κανονισμούς αγώνων GT.

H νέα Porsche RSR θα κάνει την πρώτη αγωνιστική της εμφάνισή σε αγώνα στις ΗΠΑ, για το πρωτάθλημα International Motor Sports Association 2017. Αυτό θα γίνει στην Daytona, στις 28-29 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του WEC 2017 ενώ θα πάρει μέρος και στις 24 Ώρες του Le Mans.