Ραντεβού με τους πρωταθλητές αγώνων ράλι 2016

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πλήρωμα Χρίστος Δημοσθένους/Πάμπος Λαός κατέκτησε το παγκύπριο πρωτάθλημα στους αγώνες ράλι. Ομολογουμένως δυσκολεύτηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της σεζόν, όμως δεν το έβαλαν κάτω και το πείσμα και οι κόποι τους ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Η περσινή χρονιά ήταν από τις συναρπαστικότερες στους αγώνες ράλι και έκρινε τον πρωταθλητά στον τελευταίο αγώνα.

Με το πλήρωμα των Χρίστου Δημοσθένους και Πάμπο Λαό είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε και να συνομιλήσουμε σε ένα ωραίο κλίμα με χαλαρή διάθεση.

Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο σας χρόνο για την εδώ παρουσία σας και να σας συγχαρώ για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Χρ.Δημοσθένους: Καταρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία που μας δίνετε μέσω της ιστοσελίδας σας να παρουσιαστούμε προ το κοινό και σας ευχαριστούμε για τα συγχαρητήρια.

Ακόμα ένα πρωτάθλημα, ποια είναι τα συναισθήματα που σας διακατέχουν, με τον τρόπο που αυτό κερδήθηκε;

Π.Λαός: Τα συναισθήματα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι πολύ έντονα. Μπορώ να πω ότι όντως η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν πολύ δύσκολή. Ξεκινήσαμε την χρονιά με κάποιες δυσκολίες, καθώς στον πρώτο αγώνα είχαμε αποκλειστεί από ένα μικρό λάθος που είχαμε στο αγωνιστικό μας. Στην συνέχεια τρέξαμε στον αγώνα της Πάφου, τον οποίο κερδίσαμε μετά από μάχες που είχαμε με τους Αλέξανδρο Τσουλόφτα και Πανίκο Πολυκάρπου. Στην Λάρνακα δεν διαγωνιστήκαμε για κάποιους λόγους, φτάνοντας στον επόμενο αγώνα ο οποίος ήταν το Cyprus Rally. Τον αγώνα αυτό καταφέραμε να τον κερδίσουμε, φτάνοντας στην τρίτη συνεχόμενη νίκη και με τον τρόπο αυτό μπήκαμε ξανά δυναμικά στο παιγνίδι του τίτλου, με τους διπλούς βαθμούς τους οποίους πήραμε απο το Cyprus Rally. Καταφέραμε να φτάσουμε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με ένα καλό και προσεκτικό ρυθμό στον τελευταίο αγώνα, ο οποίος ήταν το Tour Of Cyprus, ολοκληρώνοντας αυτό που θέσαμε ως στόχο από την αρχή της χρονιάς.

Σας άγχωσε η διαφορά που είχατε με το πέρας της πρώτης μέρας του τελευταίου αγώνα της χρονιάς, με το πλήρωμα Σταύρο Αντωνίου και Δημήτρη Πιερή;

Χρ.Δημοσθένους: Δεν μας άγχωσε η διαφορά που είχαμε την πρώτη μέρα για τον απλούστατο λόγο ότι γνώριζα τις δυνατότητες μου στις χωμάτινες ειδικές διαδρομές, οι οποίες ακολουθούσαν την επόμενη μέρα. 

Θεωρείς τον εαυτό σου καλύτερο οδηγό των ασφάλτινων η των χωμάτινων ειδικών διαδρομών?

Χρ.Δημοσθένους: Μπορώ να οδηγήσω εξίσου καλά και στα δύο. Απλά την πρώτη

Χρίστος Δημοσθένους

μέρα του αγώνα το αγωνιστικό μας δεν ήταν κατάλληλα ρυθμισμένο για αμιγώς ασφάλτινες διαδρομές. Των υπόλοιπων πληρωμάτων τα αγωνιστικά είχαν ασφάλτινες ρυθμίσεις. Έτσι προτιμήσαμε να πάμε ασφαλισμένα και προσεκτικά, και προσπαθήσαμε να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στην πρώτη θέση, χωρίς οποιαδήποτε ρίσκα και την Κυριακή να κάνουμε αυτό που μπορούμε και κάνουμε σε κάθε αγώνα.

Ο λόγος της προηγούμενης ερώτησης είναι ότι σας είδαμε στο Πικκής mini rally που είχε γίνει στην Λεμεσό, ένα καθαρά ασφάλτινο αγώνα, να τρέχετε πάλι με χωμάτινες ρυθμίσεις και να έχετε εντυπωσιακή παρουσία.

Χρ.Δημοσθένους: Θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε όπως οδηγήσαμε και σε αυτό τον αγώνα αλλά δεν θέλαμε να ρισκάρουμε το πρωτάθλημα για να κερδίσουμε τις ασφάλτινες ειδικές διαδρομές της πρώτης μέρας. Για αυτό τον λόγο η ομάδα είχε αποφασίσει να κινηθεί με ρυθμούς του 60% των δυνατοτήτων μας ούτως ώστε να μην έχουμε απώλειες.

Σας είδαμε δύο συνεχόμενα χρόνια να κερδίζετε το Παγκύπριο πρωτάθλημα αγώνων ράλι, να έχετε εκπληκτική παρουσία στον διεθνή μας αγώνα ως πρώτο Κυπριακό πλήρωμα και συνάμα να είσαστε πρώτοι στην κατηγορία σας, γράφοντας μάλιστα και εξαιρετικούς χρόνους στη γενική κατάταξη. Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε φέτος σε αγώνα στο εξωτερικό;

Χρ.Δημοσθένους: Θα θέλαμε να τρέξουμε κάποιους αγώνες στο εξωτερικό. Η απόφαση ήταν ότι φέτος θα τρέχαμε στο Rally Acropolis, η χρονική τοποθέτηση του όμως σε σχέση με το Cyprus Rally είναι πολύ κοντά με μόλις δύο εβδομάδες διαφορά και έτσι δεν μπορούμε να πάμε και στα δύο, άρα θα τρέξουμε ή στο ένα ή στο άλλο. Η απόφαση θα παρθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

 

Χρίστο,  το 2015 κατέκτησες εκτός από το πρωτάθλημα αγώνων ράλι και το πρωτάθλημα αγώνων ταχύτητας, υπάρχει πιθανότητα το 2017 να σε δούμε να διαγωνίζεσαι και στα δύο;

Χρ.Δημοσθένους: Αυτό δεν το γνωρίζω ακόμα, θα πρέπει να μιλήσουμε και με τους χορηγούς μας και θα αποφασίσουμε μαζί. Εάν και αυτοί θέλουν να βοηθήσουν ούτως ώστε να τρέξω και αγώνες ταχύτητας, μπορώ να το κάνω και αυτό.

Σε είδαμε να τρέχεις σε αγώνες ταχύτητας, αγώνες ράλι και ακόμα και σε αγώνα 4×4, ποιο από όλους του αγώνες που έτρεξες απόλαυσες περισσότερο και γιατί;

Χρ.Δημοσθένους: Είναι τρείς διαφορετικοί αγώνες, ο κάθε ένας με τις δικές του

συγκινήσεις. Κατ’ εμένα όταν τρέξεις σε αγώνα ράλι δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλους αγώνες. Ο αγώνας ταχύτητας δεν είναι όπως τους αγώνες ράλι, μπορεί το αυτοκίνητο και ο οδηγός να είναι τα ίδια αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δυο. Όταν τρέχω σε αγώνα ράλι, κυρίως στις ορεινές ειδικές είναι το απολαμβάνω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο..

Από τους περσινούς αγώνες ποιον απολαύσατε περισσότερο και γιατί;

Χρ.Δημοσθένους: Ο καλύτερος αγώνας πέραν από το ράλι Κύπρος που πραγματικά απόλαυσα, ήταν το Venus Rally, που έγινε στην Πάφο.

Η υπέρειδική διαδρομή του Ράλι Κύπρος όπως το 2015 έτσι και 2016 πέρασε από την ουδέτερα ζώνη στην Τουρκοκρατούμενη πλευρά της Λευκωσίας, ποια ήταν τα συναισθήματα που είχατε περνώντας απέναντι σε δοκιμαστικά και αγώνα;

Π.Λαός: Λόγω του ότι εμείς δεν είμαστε πρόσφυγες, για εμάς δεν ήταν τόσο

Πάμπος Λαός

συναισθηματικά. Ήταν λίγο διαφορετικά όταν μπήκαμε σε αυτή την περιοχή.  Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι, ήταν κάπως το ίδιο για εμάς. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ο κόσμος ήταν πολύ πιο διψασμένος για το ράλι εν συγκρίσει με τους δικούς μας θεατές αλλά και πιο εκδηλωτικός.

Χρ.Δημοσθένους: Εγώ πιστεύω ότι διαφημίστηκε καλύτερα από εμάς και για αυτό ο κόσμος κατέκλισε τη διαδρομή και ήταν τόσο ενθουσιώδης. Πριν από τον διεθνή αγώνα δεν υπάρχει η απαιτούμενη προβολή και κλείνοντας τους δρόμους κατά τη διάρκεια του ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει το γιατί. Πιστεύω ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά όσον αφορά τη διαφήμιση και προβολή του αγώνα μας, όπως γινόταν πιο παλιά, όπου το ράλι ήταν μια γιορτή.  

 

Η τοποθέτηση του ράλι Κύπρου το Ιούνιο πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερος ο αγώνας απο πέρσι;

Π.Λαός O φετινός μας αγώνας είναι ο τέταρτος ημερολογιακά για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πιστεύω θα προσελκύσει αρκετές καλές συμμέτοχές εν συγκρίσει με άλλες χρονιές. Τα τελευταία δύο χρόνια ο αγώνας διεξαγόταν στο τέλος της σεζόν, με το πρωτάθλημα  να είναι ήδη κριμένο και έτσι δεν είχαμε την ποσότητα και ποιότητα που είχαν οι υπόλοιποι αγώνες. Ευελπιστούμε ότι φέτος θα είναι πολύ καλύτερο από άλλες χρονιές και ελπίζω να έχουμε περισσότερες και δυνατότερες συμμετοχές.

Την ομάδα την γνωρίσαμε, σας έχουμε δει μαζί, ποιό θεωρείτε δυνατό σημείο στην ομάδα σας;

Π.Λαός: Στην ομάδα μας, όλα είναι δυνατά, κάνουμε μια πάρα πολύ καλή προετοιμασία, αρκετά καλές δοκιμαστικές και για αυτό τον λόγω έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε.  Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη και πάντοτε ο Χρίστος κάνει εξαιρετική δουλειά στην προετοιμασία του αγωνιστικού. Εξού και σε όσους αγώνες τρέξαμε δεν είχαμε σχεδόν ποτέ αποχώρηση από μηχανική βλάβη. Στο πρωτάθλημα του 2016, οι δύο αγώνες που χάσαμε δεν ήταν από αποχώρηση αλλά διότι αποκλειστήκαμε για άλλους λόγους. Εκτός από εμάς υπάρχουν φυσικά και άλλα άτομα στην ομάδα, οι οποίοι κάνουν όλοι εξαιρετική δουλειά και για αυτό τους ευχαριστούμε. Έτσι πηγαίνουμε στον κάθε αγώνα έτοιμοι να κυνηγήσουμε την πρωτιά.

Χρ.Δημοσθένους: Όλα ξεκινούν από την καλή προετοιμασία η οποία γίνετε στο αγωνιστικό, ούτως ώστε για να μην έχουμε οποιαδήποτε προβλήματα στον αγώνα.

Με τα δεδομένα για τα Homologation της κατηγορίας Ν να αλλάζουν και το αγωνιστικό που έχετε στην κατοχή σαν να λήγει στο 2018, υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε με άλλο αμάξι;

Π.Λαός: Αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει, αντιλαμβάνεσαι ότι το αγωνιστικό μας με τα μέχρι σήμερα δεδομένα τα οποία γνωρίζουμε θα δικαιούται να τρέχει μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Θα δούμε τι θα γίνει με το 2018, όλα εξαρτούνται από τις χορηγίες και από τα χρήματα.

Έχουμε στην Κύπρο πολλά ταλέντα, οδηγούς συνοδηγούς, πως πιστεύετε ότι μπορούν να προσελκυστούν νέοι οδηγοί, να μπουν στο άθλημα ούτως ώστε να δυναμώσει ο συναγωνισμός και να έχουμε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα;

Π.Λαός: Στην Κύπρο διαθέτουμε πολύ πλούσιο ταλέντο με αρκετά καλούς οδηγούς αλλά στο τέλος όλα καταλήγουν στο χρήμα. Πρέπει να βρεθούν χορηγοί, καθώς εάν δεν υπάρχουν τότε δυσκολεύονται και οι αθλητές οι οποίοι είναι ταλέντα να τρέξουν. Όλα εξαρτώνται από το οικονομικό κομμάτι.

 

 

Έκλεισε η χρονιά με πρωτάθλημα, μια πανάξια κατάκτηση. Μπαίνουμε στην νέα σεζόν, ποίος είναι ο στόχος της ομάδας;

Χρ.Δημοσθένους: Νομίζω δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα, ο στόχος είναι ένας και μοναδικός, το πρωτάθλημα.

Π.Λαός: Ο στόχος μας είναι σίγουρα να κερδίσουμε και πάλιν το πρωτάθλημα

Το άθλημα του αγωνιστικού αυτοκινήτου θεωρείται και όχι άδικα ένα από τα πιο ακριβά αθλήματα, θα ήθελα από εσάς να μου πείτε για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια της ομάδας σας για να φτάσετε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Χρ.Δημοσθένους: Σίγουρα χωρίς τους χορηγούς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το άθλημα διότι όπως όλοι γνωρίζουμε είναι όντως το πιο πολυδάπανο. Για να ακολουθήσεις ένα πρωτάθλημα χρειάζεσαι το ελάχιστο τέσσερις με πέντε χιλιάδες Ευρώ κάθε αγώνα. Λάστιχα, βενζίνη συντήρηση του αγωνιστικού είναι μόνο μερικά από τα έξοδα που έχουμε. Χωρίς την βοήθεια των χορηγών δεν θα μπορούσαμε να τρέξουμε σε κανένα αγώνα. Πόσο μάλλον να τρέχουμε σε έξι τοπικούς αγώνες και το Cyprus Rally. Επί της ευκαιρίας θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016 κύριος χορηγός ήταν η εταιρεία ανταλλακτικών ETEX, από το δεύτερο εξάμηνο και μετά έχουμε αλλάξει τον βασικό μας χορηγό και τώρα είναι οι αδελφοί Λευκαρίτη Petrolina Eni και χορηγοί οι Gem Star Cyprus, τα χρυσοχοεία Κωνσταντίνου στην Λάρνακα και η Zemko αδερφοί Ιακώβου.

Π.Λαός: Και εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να πω για τους χορηγούς μας ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όπως ήδη σας ανάφερε και ο Χρίστος αυτοί είναι οι χορηγοί συν τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ για την βοήθεια τους και τις ώρες που δουλεύουν ασταμάτητα για εμάς. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε το φίλο Κύπρο Χριστοδούλου ο οποίος είναι ο manager της ομάδας μας.

Κλείνοντας την κουβέντα μας θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πανάξια κατάκτηση του πρωταθλήματος, και να σας ευχηθώ κάθε καλό στην νέα αγωνιστική χρονιά.

Μιχάλης Κοντογιώργης

Φωτογραφίες: S&M PICS