ORLEN 79th Rally Poland – Μέρα 2η: Στην μάχη της νίκης ο εκπληκτικός Sesks

Ο Mārtiṇš Sesks ολοκλήρωσε ένα πολύ ανταγωνιστικό απόγευμα του Σαββάτου στο 79o Ράλι Πολωνίας με πλεονέκτημα 8,2 δευτερολέπτων μετά από οκτώ πολύ γρήγορες ειδικές διαδρομές.

Ο οδηγός της MRF ήταν 4,3 δευτερόλεπτα μακριά από την πρώτη θέση και 22ος γενικής μετά την ολοκλήρωση της υπερειδικής διαδρομής την Παρασκευή στο Mikolajki, μετά που ανοίχτηκε σε μια αριστερή στροφή.
Ο Λετονός όμως δεν το έβαλε κάτω και σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην εναρκτήρια ειδική του Σαββάτου, την μήκους 18,58 km Świętajno, ανεβαίνοντας έτσι δεύτερος με διαφορά 0,2 δευτερολέπτων από τον Hayden Paddon.

O Paddonm πρωτοπόρος στην βαθμολογία μέχρι στιγμής, στο μπάκετ του Hyundai i20 N Rally2 απάντησε με ταχύτερο χρόνο στην 3η και 4η ειδική διαδρομή, με την μεταξύ τους μάχη να παραμένει κλειστή αφού η διαφορά ήταν μόλις 1,4 δευτερόλεπτα.
Ακολούθησε μια τριάδα ταχύτερων χρόνων για τον 23χρονο Sesks που οδηγά ένα Skoda Fabia RS Rally2 κατά την διάρκεια του απογευματινού loop, οι οποίοι τον έφεραν ξανά πρώτο με διαφορά 9,5 δευτερολέπτων, με την επανάληψη της υπερειδικής στο Mikolajiki να απομένει για να τελειώσει η μέρα.

Ο Sesks έκανε ένα προσεκτικό πέρασμα το οποίο όμως επέτρεψε στον Paddon να μειώσει κατά 1,3 δευτερόλεπτα.
«Δεν ήταν κακό, έχουμε να δουλέψουμε ακόμα σε ορισμένα πράγματα, όμως η ταχύτητα ήταν εντάξει», είπε ο Sesks. «Μερικές φορές ήμουν πολύ γρήγορος και μερικές πολύ αργός.Η ομάδα έκανε εξαιρετική δουλειά γι’αυτό και είμαστε στην κορυφή».
Ο Paddon υπολόγιζε ότι θα πήγαινε γρήγορα κατά τη διάρκεια του πρωινού loop αλλά εξήγησε ότι δεν ήταν έτοιμος να πιέσει στο μέγιστο.
«Όταν οδηγείς έχοντας το μυαλό σου στο πρωτάθλημα πρέπει να παίρνεις όσο λιγότερα ρίσκα μπορείς», είπε ο Νεοζηλανδός. «Υπάρχει μάχη αυτή τη στιγμή η οποία θα κρατήσει μέχρι αύριο το απόγευμα. Πρέπει να συνεχίσουμε με τη δική μας στρατηγική».

Ο περσινός νικητής Miko Marczyk είναι τρίτος με διαφορά 41,4 δευτερόλεπτα μακριά από τον πρώτο, καθώς έχασε χρόνο βγαίνοντας εκτός δρόμου στην δεύτερη ειδική, ενώ ακολούθησε και ένα πρόβλημα με την βαλβίδα popoff στην τέταρτη ειδική διαδρομή.

Αγωνιζόμενος στην Πολωνία για πρώτη φορά, ο Josh McErlean της Motorsport Rally Ireland βρίσκεται τέταρτος μόλις 1,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Mads Ostberg.
Ο Νορβηγός όντας όγδοος μετά το πρωινό loop, έκανε αλλαγές στις ρυθμίσεις του Citroën C3 Rally2 οι οποίες έφεραν τον τρίτο ταχύτερο χρόνο στην 7η ειδική αφήνοντας τον σαφώς πιο ικανοποιημένο.

Ο Mathieu Franceschi είναι έκτος γενικής ακολουθούμενος από τον Mikko Heikkilä που είναι έβδομος. Στην όγδοη θέση βρίσκεται ο Andrea Mabellini, ο οποίος έχει προσαρμοστεί καλά στις γρήγορες ειδικές του αγώνα, με τους Simone Tempestini και Erik Cais να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.
Τέσσερις επαναλαμβανόμενες ειδικές αποτελούν το πρόγραμμα της Κυριακής, το οποίο ξεκινά με τις Barczewo (10,73km) και Biskupiec (12,30km). Ακολουθεί η Gmina Mragowo 1 (9,4 km) και η Mikolajki 1(6,58 km) οι οποίες θα επαναληφθούν, με την τελευταία να είναι και η power stage του αγώνα.