MotoGP 2020 13ος γύρος – ΙΣΠΑΝΙΑ (Valencia): Νίκη και βήμα τίτλου για τον Joan Mir

Η εκπληκτική φετινή σεζόν του MotoGP φθάνει σιγά-σιγά σε ένα εκρηκτικό φινάλε, έπειτα από την πρώτη νίκη του Joan Mir στον θεσμό στο Ευρωπαϊκό grand prix. Ο Ισπανός βρίσκεται αγκαλιά με τον τίτλο ύστερα από το ατύχημα του κυριότερου του αντιπάλου, Fabio Quartararo, κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Πριν από την εκκίνηση στην Βαλένθια, από τους πρώτους έξι αναβάτες του πρωταθλήματος μόνο ο Mir δεν είχε ακόμη κερδίσει αγώνα στον θεσμό, αλλά με το πέσιμο της καρό σημαίας βρέθηκε στην κορυφή με 37 βαθμούς διαφορά από το δεύτερο. Ο Espargaro έφυγε καλά από την pole position που κατέκτησε, έχοντας πίσω τους Rinsκαι Nakagami. Πιο πίσω, ο Quartarari βρέθηκε στην ένατη θέση από την ενδέκατη που εκκίνησε. Στην προσπάθεια του να προσπεράσει τον Aleix Espargaro, έπεσαν και οι δύο με τον Γάλλο να καταφέρνει να πάρει δύο βαθμούς στο τέλος του αγώνα της Βαλένθια. Παράλληλα όμως μειώθηκαν και οι πιθανότητες του για το φετινό τίτλο. Μπροστά, ο Rins άρπαξε κορυφή μόλις στον δεύτερο γύρο, προσπερνώντας τον Espargaro ενώ τον ακολούθησε ο Mir σχεδόν αμέσως. Λάθη του Rins άνοιξαν την πόρτα για τον Mir να πατήσει κορυφή και να ανοίξει μάλιστα μισό δευτερόλεπτο διαφορά.

Από ‘κει και έπειτα ο Mir έλεγξε τον αγώνα άψογα, ανοίγοντας συνέχεια την απόσταση του από τον άλλο αναβάτη της ομάδας του, και μαζί ολοκλήρωσαν το πρώτο 1-2 της Suzuki στον θεσμό από το 1982. Ο Pol Espargaroολοκλήρωσε το βάθρο για την ΚΤΜ με τους Nakagami (LCR Honda), Oliveira (Tech3) και Miller (Pramac Ducati) να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα. Τους πρώτους δέκα ολοκλήρωσαν οι Binder, Dovi, Zarco και Petrucci.

Άδοξα τέλειωσε ο πρώτος αγώνας του Valentino Rossi μετά από την επιστροφή του από την καραντίνα έπειτα που βρέθηκε θετικός στον Covid-19. Μόλις στον πέμπτο γύρο έφερε τη Yamaha του στα πιτς ύστερα από ένα τεχνικό πρόβλημα.

Οι ομάδες και οι αναβάτες παραμένουν στην Ισπανία καθώς σε μια εβδομάδα θα διεξαχθεί και πάλι στην πίστα της Βαλένθια ο 13ος αγώνας της σεζόν, ενώ σε δυο εβδομάδες θα είναι ο μεγάλος τελικός στο Portimao της Πορτογαλίας. Ο Mir χρειάζεται ένα καλό αποτέλεσμα στον δεύτερο αγώνα της Βαλένθια καθώς οποιαδήποτε εγκατάλειψη μπορεί να αλλάξει τα πάντα εν όψει του μεγάλου τελικού.

Βαθμολογία αναβατών 2020
1 Joan Mir                   Suzuki             162
2 Fabio Quartararo     Yamaha           125
3 Álex Rins                 Suzuki             125
4 Maverick Viñales      Yamaha           121
5 Franco Morbidelli      Yamaha           117
6 Andrea Dovizioso    Ducati              117
7 Pol Espargaró          KTM                106
8 Takaaki Nakagami   Honda             105
9 Jack Miller                Ducati              92
10 Miguel Oliveira       KTM                90