MERC – Oman Rally Sohar International 2022: Με νίκη ξεκίνησε ο Al-Attiyah την υπεράσπιση του τίτλου

Ο Nasser Al-Attiyah ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του στο φετινό πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής, καθώς ήταν ο νικητής στον εναρκτήριο αγώνα του 2022, το Oman Rally Sohar International.

Ο Al-Attiyah ξεκίνησε την Παρασκευή όπως πάντα, επιθετικά. Ήδη από την πρώτη ειδική του αγώνα πήρε σημαντική διαφορά την οποία αύξησε στη συνέχεια και διαχειρίστηκε σωστά μέχρι το τέλος του αγώνα, εξασφαλίζοντας έτσι την έβδομη νίκη στο Ομάν με διαφορά 15 λεπτών!!! και 13 δευτερολέπτων με το Autotek Volkswagen Polo GTI.

Συνολικά αυτή ήταν η 79η νίκη του Καταρινού οδηγού στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής με την οποία έβαλε τις βάσεις για να κατακτήσει τον 18o τίτλο στο θεσμό.

Η Sánchez González, η οποία αντικατέστησε σε αυτό τον αγώνα τον Mathieu Baumel, έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε γύρο του MERC από τότε που η Veronica Havelková ήταν συνοδηγός του Vojtĕch Štajf όταν κέρδισε τη μία και μοναδική νίκη στον αγώνα του Κατάρ. Η Σουηδή Tina ThörΉταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε γύρο στο MERC δίπλα στον Al-Attiyah στο Κατάρ το 2009. «Ήταν σημαντικό που ξεκινήσαμε νικηφόρα στο Ομάν και είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Al-Attiyah. «Μπόρεσα να διαχειριστώ τον ρυθμό μου, να αποφύγω τυχών σκασμένα ελαστικά χωρίς να πάρω ιδιαίτερα ρίσκα. Παράλληλα προφύλαξα το αυτοκίνητο και έμεινα στην πρώτη θέση. Οι ειδικές ήταν φανταστικές με εκπληκτικά τοπία. Η Alba αντικατέστησε τον Mathieu και έκανε φανταστική δουλειά. Είμαι χαρούμενος για εκείνη καθώς πήρε την πρώτη της νίκη στη Μέση Ανατολή.»

Ο Τσέχος Petr Kačirek και ο συνοδηγός Václav Kopáček ήταν οι πιο κοντινοί αντίπαλοι του Al-Attiyah στο μπάκετ του Duck Racing Škoda Fabia. Αγωνιζόμενος στο πρώτο του ράλι στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής, ο Τσέχος έφτασε στον τερματισμό στην Nakhal 2 λεπτά και 58,3 δευτερόλεπτα μπροστά από τους τρίτους Nasser Khalifa Al-Attiyah και Giovanni Bernacchini.

Οι Ιορδανοί Issa Abu Jamus και Emad Juma ολοκλήρωσαν τέταρτοι ενώ ήταν οι νικητές στην κατηγορία MERC2, με τους Ihab Al-Shorafa και Yousef Juma να εξασφαλίζουν την πέμπτη θέση και την δεύτερη στην κατηγορία MERC2.

Ο οδηγός που ήταν σε φόρμα την τελευταία μέρα ήταν ο HamedAl-Wahaidi. Ο βετεράνος από το Ομάν ξεπέρασε το πρόβλημα με το τούρμπο που είχε στην αρχή της πρώτης μέρας και κατάφερε να κερδίσει πέντε ειδικές το Σάββατο.

Αυτή η απόδοση του επέτρεψε να τερματίσει στην έκτη θέση με το Motortune Škoda Fabia. «Ήταν ένα καλό ράλι όμως είχαμε ένα σκασμένο ελαστικό στην τελευταία ειδική» είπε ο Al-Wahaibi προσθέτοντας, «Προσπάθησα να επιτεθώ και είχα καλή απόδοση. Το αυτοκίνητο το ετοιμάσαμε για το Κατάρ. Ανυπομονώ για τον επόμενο αγώνα. Ήταν ωραία ειδικά την τελευταία μέρα και αυτό είναι το θέμα.»

Την Παρασκευή το απόγευμα οι μηχανικοί επισκεύασαν το κατεστραμμένο Škoda Fabia του Abdullah Al-Rawahi και ο οδηγός από το Ομάν κατάφερε στη συνέχεια να γράψει ανταγωνιστικούς χρόνους ειδικότερα την τελευταία μέρα. Όπως και ο Al-Wahaibi, είχε δεχθεί πολλές ποινές σε χρόνο και ξεκίνησε ξανά υπο καθεστώς Rally2, φτάνοντας στο τέλος στην έβδομη θέση. «Ήταν μια καταστροφή με το τεχνικό πρόβλημα που είχαμε στην τρίτη ειδική» είπε ο Al-Rawahi. «Είχαμε περιορισμένα ανταλλακτικά και δυσκολευτήκαμε λίγο. Οι μηχανικοί έκαναν εξαιρετική δουλειά. Κατάφεραν να επισκευάσουν το αυτοκίνητο, όχι όμως 100% και γι΄αυτό κινηθήκαμε χαλαρά. Θέλαμε να προφυλάξουμε το αυτοκίνητο, να τελειώσουμε το ράλι και να πάρουμε τους βαθμούς του πρωταθλήματος. Οι ειδικές ήταν τεχνικές και μάθαμε πολλά. Χρησιμοποιήσαμε επίσης τη μέρα για να δοκιμάσουμε τα ελαστικά της Michelin και την Pirelli. Ήταν περισσότερο μια δοκιμή και μεγάλη εμπειρία για εμάς. Είμαι μόλις 24 ετών και είμαι περήφανος που αγωνίζομαι με οδηγούς όπως ο Nasser και ο Hamed. Μαθαίνω συνέχεια.»

Το πλήρωμα από το Ομάν, οι Zakariya και Mohammed Al-Aamri, προηγήθηκε στην κατηγορία MERC2 οδηγώντας ένα Subaru Impreza μέχρι που μηχανικά προβλήματα τους ανάγκασαν να χάσουν την τέταρτη θέση γενικής στην προτελευταία ειδική διαδρομή. Ο επόμενος αγώνας του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής είναι στο Κατάρ και θα διεξαχθεί το τριήμερο 10-12 Φεβρουαρίου, με τον Nasser Al-Attiyah να είναι το απόλυτο φαβορί για τη νίκη.

Τελικά αποτελέσματα

  1. Nasser Saleh Al-Attiyah (QAT)/Alba Sánchez González (ESP) Volkswagen Polo GTI  2hr 25min 17.2sec
  2.  Petr Kačirek (CZE)/Václav Kopáček (CZE) Škoda Fabia 2hr 40min31.0sec
  3. Nasser Khalifa Al-Atya (QAT)/Giovanni Bernacchini (ITA) Ford Fiesta     2hr 43min 29.3sec
  4. Issa Abu Jamous (JOR)/Emad Juma (JOR) Mitsubishi Lancer Evo IX      3hr 05min 39.1sec
  5. Ihab Al-Shorafa (JOR)/Yousef Juma (JOR) Mitsubishi Lancer Evo IX     3hr 09min 21.8sec
  6. Hamed Al-Wahaibi (OMN)/Tony Sircombe (NZL) Škoda Fabia    3hr 13min 49.6sec
  7. Abdullah Al-Rawahi (OMN)/Ata Al-Hmoud (JOR) Škoda Fabia  3hr 14min 50.3sec