Jordan Rally 2019 – Μέρα 1η: Σε δικό του αγώνα ο Al-Attiyah

Ο Nasser Saleh Al-Attiyah και ο συνοδηγός του Matthieu Baumel τρέχουν σε δικό τους αγώνα μετά από 11 ειδικές διαδρομές της πρώτης μέρας του Ράλι Ιορδανίας στη Νεκρά Θάλασσα.


Ο Καταρινός μάχεται για την 13η νίκη Ρεκόρ στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος FIA Middle East Rally Championship (MERC) στο τιμόνι του Volkswagen Polo GTI R5 της Autotek, γράφοντας τον ταχύτερο χρόνο σε κάθε ειδική διαδρομή της ημέρας μέχρι ένα “alarm” στο σύστημα πίεσης καυσίμων τον ανάγκασε να κατεβάσει ρυθμούς χάνοντας την ευκαιρία να κερδίσει όλες τις ειδικές διαδρομές. Το αποτέλεσμα, ένα τεράστιο προβάδισμα της τάξης των 4λεπτών και 21.2 δευτερολέπτων για τον 14 φορές πρωταθλητή Μέσης Ανατολής με 21 διαδοχικές νίκες σε ειδικές την φετινή χρονιά για το Polo.


Ο Al-Attiyah είπε: “Στην τελευταία ειδική διαδρομή είδα “Alarm” στην πίεση καυσίμου. Αποφάσισα να πάω αργά. Ίσως τρέχαμε χωρίς καύσιμα. Ο δείκτης καυσίμου έδειχνε μηδέν, οπότε αποφάσισα να ολοκληρώσω τη μικρή ειδική χωρίς να πιέσω. Είμαι χαρούμενος που είμαστε εδώ τώρα. Είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι φανταστικό να κερδίζουμε όλες τις ειδικές εκτός από την σούπερ ειδική. Μαθαίνουμε πολλά από αυτό το αυτοκίνητο.”


Ο συμπατριώτης του Nasser, Abdulaziz Al-Kuwari, έκανε μια αργή αρχή κατά την επιστροφή του στο Hashemite Kingdom για πρώτη φορά μετά απο τρία χρόνια στο τιμόνι ενός Škoda Fabia R5 με Βρετανό συνοδηγό Marshall Clarke. Είναι δεύτερος, 48,5 δευτερόλεπτα μπροστά από το ιρανικό πλήρωμα των Marouf Abu Samra και Malek Hariri οι οποίοι τρέχουν με ένα Motortune Ford Fiesta R5, αφού και οι δύο οδηγοί είχαν χάσει χρόνο με σκασμένα ελαστικά στο δεύτερο “Loop”. Ο Al-Kuwari υπέστη επίσης κάποια ζημιά στο αυτοκίνητο προς το τέλος και ο αντίπαλός του είχε κάποια ζητήματα με το “throttle”.


Ο Abu Samra δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά αλλά και ανακουφισμένος την ίδια στιγμή. Χαίρομαι που φτάσαμε στο service park στο τέλος της μέρας. Έχω πρόβλημα με τον αισθητήρα του “throttle”. Προς το τέλος της ημέρας το απολάμβανα και το χάσμα δεν είναι και τόσο μεγάλο μεταξύ μας για ένα διεθνή αγώνα ράλι ».


Ο Meshari Al-Thefiri βρέθηκε μόνος στην πρωτοπορία της κατηγορίας MERC 2 με ένα τεράστιο πλεονέκτημα της τάξης των 5 λεπτών 13,9 δευτερολέπτων μετά που ο Κουβετιανός Saleh bin Eidan αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα μετά την πέμπτη ειδική διαδρομή.
Ο Σαουδάραβας Said al-Mouri επέστρεψε στην Ιορδανία για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια με συνοδηγό τον Amr Refai και μέχρι στιγμής βρίσκεται στην πέμπτη θέση γενικής και στη δεύτερη στην κατηγορία MERC 2, μετά που ανέβασε ρυθμό στο δεύτερο “Loop” των πέντε ειδικών.


Ο Said al-Mouri Είπε: “Κατάφερα να έχω πολύ καλή αυτοπεποίθηση. Έξι χρόνια μετά τον τελευταίο μου αγώνα στην Ιορδανία και πέντε χρόνια από τον τελευταίο μου αγώνα που έτρεξα, προσπαθώ να συνηθίσω τις σημειώσεις. Είμαι λίγο αργός αλλά είμαι χαρούμενος με το ρυθμό που έχω μετά από έξι χρόνια απουσίας.”


Ο αρχάριος Λιβάνιος οδηγός Alex Feghali απέκτησε εμπιστοσύνη καθώς προχώρησε η μέρα, επωφελούμενος από την εμπειρία του συνοδηγού του Joseph Matar, για να φτάσει στη νυχτερινή διακοπή σε μια εξαιρετική έκτη θέση γενικής και τρίτος στην κατηγορία MERC 2.
Ο Καταρινός Nasser Khalifa al-Atya είχε προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της μέρας με το σύστημα διεύθυνσης μετά από ένα σκασμένο ελαστικό. Αυτός και ο έμπειρος Ιταλός συνοδηγός του Nicola Arena βρίσκονταν στην έκτη θέση γενικής με ένα Ford Fiesta R5 μέχρι που αποσύρθηκαν μετά από οκτώ ειδικές διαδρομές.

Ο Zakariya Al-Aufi από το Ομάν είναι στην έβδομη θέση γενικής και ο Henry Kahy με Škoda Fabia στην όγδοη θέση γενικής και πρώτος στην κατηγορία MERC 3.
Το Ιορδανό τρίο των Khaled Juma, Ihab al-Shorafa και Shadi Shaban αποσύρθηκαν στον πρώτο “loop” με προβλήματα σε turbo, κινητήρα και συμπλέκτη αντίστοιχα. Μαζί τους και ο MERC 3 Asem Aref μετά από πρόβλημα που αντιμετώπισε στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή.

Οι Ιορδανοί οδηγοί Salameh al-Gammaz, Tareq al-Taher, Ziad Miqdad, Amjad Anasweh και Sami Fleifel και Zakariya al-Amri από το Ομάν τρέχουν για το τοπικό εθνικό πρωτάθλημα. Ο Al-Ghammez βρέθηκε στην πρωτοπορία από την αρχή του αγώνα πριν χάσει δύο λεπτά στην σούπερ ειδική στα ανεπίσημα αποτελέσματα. Ο τοπικός οδηγός ολοκλήρωσε την μέρα 52,1 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο Al-Taher. Ο Al-Amri έχασε την πέμπτη θέση αφού σταμάτησε στην ένατη ειδική.

Φωτογραφίες: mmsrally