Hyundai Motorsport: Ετοιμασίες ενόψει Σουηδίας

Η ομάδα της Hyundai motorsport προετοιμάζετε ενόψει του ράλι Σουηδίας, δεύτερο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι. Η ομάδα θέλει να συνεχίσει το καλό ξεκίνημα που είχε στο Μόντε Κάρλο, όπου κατάφερε να προηγηθεί στον αγώνα χάνοντας  τη νίκη από λάθος. Η εκπληκτική εμφάνιση του Thierry Neuville μπορεί να μην συνοδεύτηκε με νίκη, κατάφερε όμως να κερδίσει 7 ειδικές διαδρομές συμπεριλαμβανομένου και της νίκης στην power stage.

Η ομάδα προχωρά μόνο με τα θετικά από το Μόντε Κάρλο και στόχος είναι ακόμα ένας τερματισμός στο βάθρο. Τρία είναι τα αυτοκίνητα που θα τρέξουν στον αγώνα με οδηγούς τους Hayden Paddon, Thierry Neuville και Dani Sordo, ο οποίος ήταν τέταρτος στον πρώτο αγώνα.

Σε ένα τυπικό ράλι Σουηδίας τα αγωνιστικά θα ρυθμιστούν για χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι. Τα αεροδυναμικά των αυτοκινήτων μπορεί να επηρεαστούν καθώς οι οδηγοί χρησιμοποιούν το χιόνι στα δεξιά και αριστερά της διαδρομής για να επαναφέρουν το αυτοκίνητο στη σωστή γραμμή και για αυτό το λόγο η ομάδα πήρε μαζί της έξτρα ανταλλακτικά. Επίσης το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου είναι ευαίσθητο καθώς θα μαζεύει χιόνι και πάγο και έτσι τοποθετήθηκαν φίλτρα για πρόσθετη προστασία.

Στα αυτοκίνητα θα τοποθετηθούν τα ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά της Michelin τα οποία έχουν καρφιά και είναι ιδανικά για τις χιονισμένες και παγωμένες επιφάνειες. Αυτό που προβληματίζει έντονα την ομάδα είναι η αυξημένη ιπποδύναμη που έχουν τα καινούργια αυτοκίνητα η οποία μπορεί να επηρεάσει τα ελαστικά χαλαρώνοντας τα καρφιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το απαιτούμενο κράτημα.

Τέλος τα αγωνιστικά χρειάζονται καλά ρυθμισμένες αναρτήσεις  για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα πολλά άλματα μεταξύ των οποίων είναι και το Colin’s Crest.

Παρότι στη Σουηδία είναι πάντα χιονισμένες οι ειδικές διαδρομές, εντούτοις ο περσινός αγώνας έδειξε ότι τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Η ομάδα της Hyundai Motorsport αναγκάστηκε να ματαιώσει τις προγραμματισμένες δοκιμές που ήθελε να κάνει τον Δεκέμβριο  λόγο κακών καιρικών συνθηκών, όμως κατάφερε αμέσως μετά το Μόντε Κάρλο να δοκιμάσει το αγωνιστικό σε χιονισμένη επιφάνεια με οδηγό τον Thierry Neuville

Οι δοκιμές συνεχίστηκαν και την προηγούμενη βδομάδα για δυο μέρες με τους άλλους δυο οδηγούς της ομάδας Neuville και Paddon.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Michel Nandan δήλωσε σχετικά: Ο αγώνας της Σουηδίας είναι ένα εντελώς διαφορετικό γεγονός σε σχέση με το Μόντε Κάρλο. Πάντα ήταν καλό ράλι για εμάς και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί. Στο Μόντε Κάρλο είδαμε ένα ανταγωνιστικό και αξιόπιστο i20 Coupe WRC το οποίο μας άφησε ικανοποιημένους. Είχαμε ένα μικρό πρόβλημα με την υδραυλική υποβοήθηση όμως το ξεπεράσαμε νωρίς. Μπορεί να μην πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε όμως οι εφτά νίκες σε ειδικές διαδρομές από τον Thierry Neuville μας κάνουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια.

Ο πρωταγωνιστής του πρώτου αγώνα Thierry Neuville είπε: Το ράλι Σουηδίας είναι ο μοναδικός χιονισμένος αγώνας του ημερολογίου όπου τα αγωνιστικά φορούν ειδικά λάστιχα με καρφιά για τις συνθήκες του αγώνα. Επίσης είναι ένας από τους γρηγορότερους της σεζόν με τη μέση ωριαία ταχύτητα σε μερικές ειδικές διαδρομές να είναι ψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο αγώνα. Προφανώς στις χιονισμένες ειδικές διαδρομές με ελαστικά για χιόνι και ψηλές ταχύτητες απαιτείται εμπειρία για να μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει στις συνθήκες του αγώνα. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάποια καλά αποτελέσματα και θέλουμε να συνεχίσουμε και τη φετινή χρονιά.

Ο φετινός αγώνας στη Σουηδία αποτελείτε από 18 ειδικές διαδρομές μήκους 331.74km. Είναι το μοναδικό ράλι με χειμερινές συνθήκες με σχεδόν το 58% των ειδικών διαδρομών να είναι καινούργιες σε σχέση με τον περσινό αγώνα, με την ειδική της Παρασκευής Hof-Finnskog να χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά.  Ο χώρος ανασυγκρότησης φέτος θα μεταφερθεί βορειότερα στην περιοχή Torsby.

Ο αγώνας ξεκινά την Πέμπτη με την υπερειδική διαδρομή Färjestad Trotting Course στο Karlstad μήκους 1.9km η οποία θα επαναληφθεί το Σάββατο το  βράδυ.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές οι οποίες θα διεξαχθούν στο έδαφος της Νορβηγίας με τη διαφορά ότι φέτος θα υπάρχει ενδιάμεση ανασυγκρότηση, καθώς την  περσινή χρονιά τα πληρώματα μπορούσαν να αλλάξουν μόνο ελαστικά.

Το Σάββατο εφτά ειδικές είναι στο πρόγραμμα οι οποίες θα επαναληφθούν και σε αυτές περιλαμβάνετε και η Vargåsen με το γνωστό άλμα Colin’s Crest όπου υπάρχει και το σχετικό βραβείο το οποίο τις χρονιές 2014/2015 κέρδισε η ομάδα της Hyundai.

Ο αγώνας ολοκληρώνετε την Κυριακή με την power stage η οποία θα μεταδοθεί απευθείας απο την τηλεόραση.