Hyundai Motorsport: Επικεντρώνεται για το 2023

Η Hyundai μπορεί να κέρδισε στη Φινλανδία όμως δεν ξεγελιέται καθώς δεν περιμένει ότι ξαφνικά θα καταφέρει να ανατρέψει τη διαφορά από τον Kalle Rovanperä και την Toyota στους εναπομείναντες αγώνες.  

Δεν είναι αυτός ο στόχος. Ο πραγματικός στόχος είναι το 2023. Από τη μέρα που το WRC πέρασε στην υβριδική εποχή του Rally1, η Hyundai το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί…

Αρχικά καθυστέρησε να ετοιμάσει το αυτοκίνητο και εν συνεχεία η κατάσταση επιδείνωσε περαιτέρω τα πράγματα έχοντας αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας. Υπήρξαν ορισμένες επιτυχίες όμως δεν ήταν αρκετές.

Ένα διπλό βάθρο στην Κροατία και μια νίκη του Ott Tänak στην Ιταλία, σε συνδυασμό με τη δεύτερη του νίκη στη σεζόν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Φινλανδία, έδειξε ότι ένα σοβαρό αυτοκίνητο στις σωστές συνθήκες και τα σωστά χέρια μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Hyundai Motorsport, Julien Moncet, όμως δεν παρασύρεται και επιβεβαίωσε ότι η κύρια εστίαση της ομάδας είναι ήδη στο επόμενο έτος.

 «Νομίζω ότι για το πρωτάθλημα από δω και πέρα θα συζητήσω με τη διοίκηση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο στόχος είναι πραγματικά να προετοιμαστούμε για το 2023», εξήγησε.
«Εξήγησα πολλές φορές, το αυτοκίνητο φέτος και το αυτοκίνητο του χρόνου θα είναι βασικά το ίδιο. Είναι απλώς μια εξέλιξη γιατί το αυτοκίνητο είναι πιστοποιημένο για τρία χρόνια.
Έτσι μπορούμε να κάνουμε αναβαθμίσεις και ενημερώσεις, όμως βήμα βήμα. Όλα αυτά που κάνουμε τώρα θα έχουν αποτέλεσμα σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο και ούτω καθεξής. Δεν μπορούμε λοιπόν να σταματήσουμε την ανάπτυξη.
Δεν είναι όπως πέρυσι όπου είχαμε εντελώς νέους κανονισμούς και θα μπορούσαμε να πούμε ότι σταματήσαμε το τρέχον αυτοκίνητο και πάμε από κει. Όχι, τώρα είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν μπορούμε λοιπόν να σταματήσουμε.
Τώρα εστιάζουμε περισσότερο στην απόδοση και την ανάπτυξη και ελπίζουμε να διευθετήσουμε όλα τα ζητήματα αξιοπιστίας και στόχος είναι να επιστρέψουμε πιο δυνατοί και να κερδίσουμε την επόμενη χρονιά».

Η πλήρης διακοπή της ανάπτυξης φέτος θα ήταν επαγγελματική αυτοκτονία για την Hyundai και δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει αυτό. Όμως και η εστίαση στο επόμενο έτος δεν είναι επίσης κακή ιδέα.
Σίγουρα θα υπάρξουν επικριτές που θα αναρωτιόνται γιατί η Hyundai δεν βιάζεται να κάνει ενημερώσεις στο αυτοκίνητο το συντομότερο δυνατό, δεδομένου όπως λέει ο Moncet τα αυτοκίνητα θα είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια. Αλλά κάνοντας αυτό, μπορεί να γίνουν λάθη και να φέρουν ενημερώσεις που είτε δεν λειτουργούν όπως αναμενόταν είτε δεν απελευθερώνουν πλήρως τις δυνατότητες του αυτοκινήτου.
Η Hyundai γνωρίζει ήδη που βρίσκονται οι αδυναμίες της και θέλει να διασφαλίσει ότι όταν εισαχθούν οι αναβαθμίσεις το αυτοκίνητο θα αποδίδει 100% και θα είναι στην τροχιά της Toyota.
«Το σχέδιο μας είναι ήδη καθορισμένο. Ήταν καθορισμένο την τελευταία βδομάδα», είπε ο Moncet.
«Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα τις δοκιμές πριν από κάθε αγώνα ράλι. Είναι στους κανονισμούς και έχουμε τις δοκιμές ανάπτυξης που έχουν ήδη καθοριστεί. Επομένως πιστεύουμε ότι ξέρουμε που λείπει από το αυτοκίνητο μας απόδοση και εστιάζουμε σε αυτά τα στοιχεία για να τα έχουμε την επόμενη χρονιά, πιθανός στο Μόντε Κάρλο».