GP Ιταλίας: Ο Dovizioso εκπλήρωσε τα όνειρα κάθε Ιταλού

Ο Andrea Dovizioso στον αγώνα του Mugello κατάφερε να φύγει νικητής εκπληρώνοντας τα όνειρα κάθε Ιταλού φίλου των αγώνων motogp καθώς έγινε ο πρώτος Ιταλός που κερδίζει το grand prix της πατρίδας του πανω σε Ιταλική μοτοσυκλέτα (Ducati).

Μπροστά στις κατάμεστες, από 100,000 θεατές, κερκίδες της πίστας του Mugello, οι αναβάτες βρέθηκαν στο ηλιόλουστο grid για το Ιταλικό Grand Prix. Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές με την θερμοκρασία στον αέρα να είναι στους 25 βαθμούς, ενώ αυτή στο οδόστρωμα στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην εκκίνηση ο Vinales έφυγε άσχημα από την pole position επιτρέποντας στον Rossi να πεταχτεί στην πρώτη θέση και να πάρει το προβάδισμα στον αγώνα της πατρίδας του. Εκπληκτικός ήταν ο Jorge Lorenzo που από την 7η έφυγε τρομερά κι ανέβηκε τρίτος. Πολύ άσχημα έφυγε η έτερη Ducati του Pirro που έπεσε στην 11η θέση, ενώ ξεκινούσε 4ος.

Ο Lorenzo έδειξε να έχει ρυθμό και εκμεταλλευόμενος την πολύ υψηλή τελική κατάφερε να περάσει σε συνεχόμενους γύρους τον Rossi και να ανέβει πρώτος. Η μάχη ήταν ασύλληπτη με πάνω από 10 οδηγούς να βρίσκονται σε λίγα μέτρα και την κατάταξη να αλλάζει σχεδόν σε κάθε στροφή.

Στον 4ο γύρο, ο Lorenzo έκανε λάθος στην 7η στροφή, επιτρέποντας στις 2 Yamaha να τον προσπεράσουν, ενώ το ίδιο έκανε στην μεγάλη ευθεία κι ο Dovizioso. Ο Vinales ήταν πολύ κοντά με τον Rossi και αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Dovizioso που ήταν σε θέση να απειλήσει τους 2 αναβάτες της Ιαπωνικής ομάδας.

Πιο πίσω Petrucci, Lorenzo, Marquez, Iannone, Zarco, Bautista και Pedrosa είχαν μια εξίσου απίθανη μάχη για την τέταρτη θέση με τον Ιταλό της Pramac να καταφέρνει να ανεβεί τέταρτος, επιβεβαιώνοντας τον πολύ καλό ρυθμό που έδειξε και χθες με την φετινή Ducati.

Ο Dovizioso κατάφερε να περάσει και πάλι τον Rossi στην ευθεία και πια απειλούσε τον Vinales, έχοντας πολλά περισσότερα χιλιόμετρα τελικής ταχύτητας. Αυτό δεν μπόρεσε να το κάνει ο Lorenzo, που προσπαθώντας να περάσει τον Petrucci στην πρώτη στροφή, έχασε την πέμπτη θέση, από τον Marquez.

Η μάχη ανάμεσα σε Dovizioso-Vinales ήταν πολύ έντονη, αλλά επέτρεψε στους Rossi-Petrucci να παραμένουν κοντά τους και να ελπίζουν ότι μπορούν να βρεθούν σε θέση να επιτεθούν. Η πρώτη τετράδα είχε πια απομακρυνθεί από τους υπόλοιπους, με τον Marquez να βραδυπορεί σημαντικά τους αναβάτες πίσω του. Ο πρώτος που κατάφερε να απαλλαγεί από το μπλόκο του, ήταν ο Bautista.

O Zarco μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα είχε πια αρχίσει να βρίσκει θερμοκρασία στα ελαστικά του και ανέβασε τον ρυθμό του περνώντας διαδοχικά τους Pedrosa, Iannone, Lorenzo και ξεκίνησε να καταδιώκει τον Marquez.

Στον 15ο γύρο ο Dovizioso κατάφερε να μείνει κοντά στον Vinales στην έξοδο της τελευταίας στροφής και εκμεταλλεύτηκε την μεγάλη δύναμη της Ducati περνώντας εμφατικά στην πρώτη στροφή. Ο Vinales είχε χάσει τον ρυθμό του και επέτρεψε στον Rossi να του επιτεθεί. Ο Ισπανός έκλεισε την γραμμή του και την μάχη των 2 εκμεταλλεύτηκε ο Petrucci που πέρασε τρίτος και ήταν σε θέση να επιτεθεί για τις πρώτες 2 θέσεις.

Και πράγματι ο Vinales έκανε λάθος στη 12η στροφή κι επέτρεψε στον Petrucci να ανεβεί σε μια εντυπωσιακή δεύτερη θέση. Η Ducati είχε πια στα χέρια των αναβατών της το 1-2, ενώ μετά κι από ένα λάθος στο φρενάρισμα στην πρώτη στροφή ο Rossi πλησίασε άλλη μια φορά τον Vinales, με 6 γύρους να απομένουν.

Στον 20ο γύρο ο Petrucci έκανε ένα σημαντικό λάθος, που κατέδειξε την αρχή της φθοράς των ελαστικών του. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε αμέσως ο Vinales που πλησίασε, πήρε το slip-streaming και ανέβηκε δεύτερος και πάλι.

O Vinales προσπάθησε να πιέσει τον Dovizioso, αλλά ο Ιταλός δεν έχανε με τίποτα αυτόν τον αγώνα. Χωρίς να ρίξει σε κανένα σημείο τον ρυθμό του, οδήγησε εξαιρετικά και πήρε μια σπουδαία νίκη για την Ducati και τον ίδιο στον αγώνα της πατρίδας του.

Ο Petrucci διατήρησε την τρίτη θέση και το δεύτερο βάθρο της καριέρας του, μπροστά από τον Valentino Rossi που δεν μπόρεσε να απειλήσει στους τελευταίους γύρους. Πέμπτος ήταν ο AAlvaro bautista, που κρατήθηκε μπροστά από τον Marquez. Zarco, Lorenzo, Pirro κι Iannone συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, ενώ στον τελευταίο γύρο οι Crutchlow και Pedrosa ακούμπησαν, έπεσαν κι έμειναν εκτός.

O Vinales διατήρησε την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα, αλλά πια δεύτερος ήταν ο Andrea Dovizioso, μπροστά από τους Rossi και Marquez που πλέον είχαν μείνει αρκετά πίσω στην μάχη για την κατάκτηση του τίτλου.

Επόμενος αγώνας το ερχόμενο τριήμερο 9-11 Ιουνίου από την πίστα της Βαρκελώνης για το Grand Prix της Καταλωνίας.

Πηγή: totalracing.gr