ERC Rally Hungary 2019: Η τελική αναμέτρηση

Σήμερα ξεκινά ο τελευταίος αγώνας για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ράλι στην Ουγγαρία και τον τίτλο να διεκδικούν τρείς οδηγοί σε αυτή τη νέα προσθήκη του ημερολογίου.

Από το 1953 το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανέδειξε μεγάλα ονόματα, όπως οι Rauno Aaltonen, Miki Biasion, Vic Elford, Sandro Munari και Walter Röhrl, ενώ επιπρόσθετα είναι και τα ονόματα των Giandomenico Basso, Kajetan Kajetanowicz, Jan Kopecký, Esapekka Lappi and Alexey Lukyanuk, όλοι πρωταθλητές Ευρώπης.

Ο Ρώσσος Alexei Lukyanuk μπορεί να κερδίσει το φετινό πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αν και εφόσον τερματίσει μπροστά από τους Chris Ingram και Łukasz Habaj, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επιδιώξουν να κερδίσουν το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην καριέρα τους.

Στον αγώνα της Ουγγαρίας ο 25χρονος Ingram θα ξεκινήσει προηγούμενος στη βαθμολογία κατά 19 βαθμούς από το δεύτερο Habaj, με τον Lukyanuk να είναι τρίτος με εννέα βαθμούς διαφορά από τον Habaj. Με βάση αυτούς τους αριθμούς ο Ingram μπορεί να φαίνεται φαβορί όμως δεν είναι τόσο απλό όσο δείχνει.

Με 39 βαθμούς στο τραπέζι και τους οδηγούς να επιλέγουν τα έξι καλύτερα αποτελέσματα της χρονιάς, οι Habaj και Lukyanuk έχουν βάσιμες ελπίδες για τον τίτλο παρά το προβάδισμα του Ingram. Οι Habaj και Lukyanuk θα αφαιρέσουν τέσσερις και τρείς βαθμούς αντίστοιχα από τα συνολικά αποτελέσματα τους, με τον Ingram να αφαιρεί δώδεκα μετά τον τερματισμό στην Nyíregyháza.

Και ενώ οι δυο προαναφερθέντες έχουν κερδίσει αγώνα τη φετινή σεζόν, από την πλευρά του ο Ingram ακόμα ψάχνει την πρώτη του νίκη στο ERC καθώς στους προηγούμενους αγώνες ήταν επικεντρωμένος στη διεκδίκηση του τίτλου στην κατηγορία ERC1 Junior. Παρά το γεγονός ότι ο τίτλος πήγε τελικά στον Filip Mareš στον αγώνα της Τσεχίας με διαφορά 0.3 δευτερολέπτων, εντούτοις οι βαθμοί που αποκόμισε ο Ingram τον ανέβασαν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης δίνοντας του έτσι μια δεύτερη ευκαιρία για να διεκδικήσει τον τίτλο στη γενική κατάταξη.

Πέραν από τη μάχη στη γενική κατάταξη, στο Rally Hungary θα αναδειχθεί και ο πρωταθλητής της νεοσύστατης κατηγορίας στο 2019, Abarth Rally Cup. Ο Ιταλός Andrea Nucita και ο Πολωνός Dariusz Poloński χωρίζονται από οκτώ βαθμούς και πέραν από τον τίτλο ο νικητής θα πάρει και 30000 ευρώ.

Συνολικά 14 ειδικές περιλαμβάνει το πρόγραμμα του αγώνα οι οποίες αποτελούνται από 211.52 αγωνιστικά χιλιόμετρα. Στον αγώνα δήλωσαν συμμετοχή 114 πληρώματα και μεταξύ αυτών είναι 29 αυτοκίνητα προδιαγραφών R5.