East Safari Rally 2023: Ιδανικό ξεκίνημα για τους πρωταθλητές

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησαν το φετινό Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι by PSALTIS/ENEOS οι περσινοί πρωταθλητές Petrolina Racing Team Σίμος Γαλαταριώτης/Αντώνης Ιωάννου.

Όντας πρωτοπόροι στο τέλος της πρώτης μέρας, το δίδυμο του VWPOLO GTI R5 σήμερα είχε καθολική υπεροχή έναντι των αντιπάλων του κερδίζοντας και τις έξι ειδικές του σκέλους.

Με αυτό το αποτέλεσμα ανέβηκαν πρώτοι στη ράμπα τερματισμού και έφυγαν από το 38o East Safari Rally με το απόλυτο των βαθμών.

Δυνατές μάχες έγιναν για την δεύτερη θέση μεταξύ των Petrolina Racing Team Χρίστου Δημοσθένους/Κύπρου Χριστοδούλου και των Πέτρο Παντελή/Αντώνη Χρυσοστόμου.

Μετά το τέλος του πρώτου σκέλους οι Παντελή/Χρυσοστόμου (Citroen DSR R5) είχαν προβάδισμα 13 δευτερολέπτων και οι Δημοσθένους/Χριστοδούλου (Skoda Fabia R5) θεώρησαν ότι ήταν εφικτό για να κάνουν την ανατροπή και πίεσαν από τα πρώτα μέτρα με στόχο να καλύψουν την διαφορά.

Άσκησαν μεγάλη πίεση στους αντιπάλους τους και κατάφεραν να ανατρέψουν τα δεδομένα με το τέλος της ειδικής Δασάκι. Δεν υπήρξε εφησυχασμός όμως καθώς οι Παντελή/Χρυσοστόμου συνέχισαν να πιέζουν, όμως και κατά το δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές Χαλοσπιτιά, Αυγόρου και Δασάκι οι Δημοσθένους/Χριστοδούλου ήταν και πάλι ταχύτεροι εξασφαλίζοντας την δεύτερη θέση γενικής.

Οι Παντελή/Χρυσοστόμου σε κανένα σημείο δεν το έβαλαν κάτω και παρόλο που είχαν έξοδο στο πρώτο πέρασμα από την Χαλοσπιτιά εντούτοις δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να έχουν γρήγορο τέμπο, όμως στο τέλος συμβιβάστηκαν με την τελευταία θέση στο βάθρο.

Αμείωτο το ενδιαφέρον κράτησε και η τριπλή μάχη για την τέταρτη θέση, την οποία διεκδίκησαν οι Γιώργος και Παύλος Εγγλέζου (Mitsubishi Lancer Evo IX), Κωνσταντίνος Σιόφερος/Κύρος Γεωργίου (Mitsubishi Lancer Evo VI) και Σταύρος Σταύρου/Ελπιδοφόρος Ελπιδοφόρου (Mitsubishi Lancer Evo VII).

Αρχικά οι Σταύρου/Ελπιδοφόρου ήταν αυτοί που κρατούσαν την τέταρτη θέση με τους αδελφούς Εγγλέζου που ξεκινούσαν πρώτοι στις ειδικές να πιέζουν ασφυκτικά. Οι αδελφοί Εγγλέζου ήταν ταχύτεροι στην Χαλοσπιτιά και οι Σταύρου/Ελπιδοφόρου απάντησαν με ταχύτερο χρόνο στην ειδική Αυγόρου, με τους Σιόφερο/Γεωργίου να μην μπορούν να εμπλακούν στη μάχη των δυο.

Στην ειδική Δασάκι οι Σταύρου/Ελπιδοφόρου ήταν ταχύτεροι ξανά, όμως στο δεύτερο πέρασμα από τις τρείς ειδικές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά το τέλος της Χαλοσπιτιάς με μηχανικό πρόβλημα.

Μπορεί η πλάστιγγα από αυτό το σημείο και μετά να έγειρε προς το μέρος των αδελφών Εγγλέζου, όμως η κατάκτηση της τέταρτης θέσης ήρθε δια πυρός και σιδήρου καθώς έχασαν την τρίτη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Πέραν τούτου, οι περσινοί πρωταθλητές της RC2 ξεκίνησαν την υπεράσπιση του τίτλου θετικά καθώς κέρδισαν την κατηγορία όπου αγωνίζονται.

Οι Σιόφερος/Γεωργίου είχαν την ταχύτητα σε όλο τον αγώνα για να ανταγωνιστούν αντιπάλους με ίδιου τύπου αυτοκίνητα. Μπορεί η πρώτη εμφάνιση με το Evo X να πήρε παράταση, όμως και με το EvoVI έθελξαν με την συνολική τους απόδοση τερματίζοντας στο τέλος πέμπτοι γενικής και πρώτοι στην RCS2.

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Γιώργος Νέστωρος/Γιάννος Καλλής επέστρεψαν σε αγωνιστικούς ρυθμούς με το MitsubishiLancer Evo X και μετά από σταθερή απόδοση ολοκλήρωσαν στην έκτη θέση γενικής και δεύτεροι στην RCS2.

Αγώνα εξοικείωσης με το Mitsubishi Lancer Evo VII έκαναν οι Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου/Ελένιος Νικολάου και δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα αφού ήταν έβδομοι γενικής και δεύτεροι στην RCS2.

Αγωνιζόμενος για πρώτη φορά με Mitsubishi Lancer Evo IX, ο Κώστας Μιχαηλίδης έχοντας στο πλάι του επίσης για πρώτη φορά τον Ανδρέα Νέστωρος κατάφεραν να πλασαριστούν στην όγδοη θέση γενικής και τρίτοι στην RC2.

Οι Χρυσόστομος Παντελή/Τούλλης Αριστοδήμου επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους ήθελαν φαβορί για νίκη στην δικίνητη κατηγορία.

Παρά τις δυσκολίες της πρώτης μέρας, το πλήρωμα του Peugeot 208 την Κυριακή ήταν ασυναγώνιστο αφού κατάφερε να επιβάλει ένα πολύ γρήγορο ρυθμό που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει κανείς, φεύγοντας από τον ταχύτερο αγώνα του ημερολογίου με το μάξιμουμ των βαθμών.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Σταύρος Αντωνίου/Δημήτρης Πιερή με Mitsubishi Lancer Evo X R4, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι ψηλότερα στην κατάταξη εάν δεν δέχονταν μια ποινή δυο λεπτών για προόφιξη στην τελευταία ανασυγκρότηση του Σαββάτου.

Οι Γιαννάκης Τζιωρτζή/Ανδρέας Χρυσοστόμου έφεραν το FordFiesta στην 11η θέση γενικής, ενώ παράλληλα κέρδισαν και την RC4.

Στην 12η θέση τερμάτισαν οι Κλεάνθης Έλληνας/Μιχαλάκης Μιχαήλ με το Ford Fiesta DYTKO, οι οποίοι κέρδισαν και την κατηγορία RCL1.

Οι Μάριος Ποταμού/Χρυσοβαλάντης Jackson )Subaru Impreza) τερμάτισαν στην 13η θέση.

Την κατηγορία 2WD S κέρδισαν οι περσινοί πρωταθλητές GEPA MECHANICAL INSTALATIONS Μιχάλης Σοφοκλέους/Ευαγόρας Παντελίδης με το VW GOLF GTI, οι οποίοι παράλληλα ολοκλήρωσαν στην 14η γενικής.

Την 15η θέση κατέλαβαν οι Λοΐζος Παπαγεωργίου/Τάκης Σταύρου με Citroen DS3 και τους ακολούθησαν στην 16η θέση οι Χρίστος Σκορδής/Πρόδρομος Προδρόμου με Ford Fiesta, πλήρωμα το οποία κέρδισε την RC5.

Οι Χαράλαμπος Καθητζιώτης/Παναγιώτης Γεωργίου τερμάτισαν στην 17η θέση κερδίζοντας παράλληλα στην RCS1.

Άτυχοι φάνηκαν οι Θωμά/Ξενοφώντος, οι οποίοι ενώ προηγούνταν στην RCS1 “προδόθηκαν” από το Peugeot 106 και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν στο δεύτερο πέρασμα από την ειδική Αυγόρου.

Το αγώνα δεν ολοκλήρωσαν επίσης οι Χρίστος Χριστοδούλου/Ευάγγελος Ξενοφώντος (Subaru Impreza), Φλώρος Στυλιανού/Άγγελος Μακρίδης (Mitsubishi Mirage DYTKO),Ηλίας Πιερή/Γιάννος Ιωάννου (Mitsubishi Lancer Evo VI) και Σοφιανός Ρούσος/Ανδρέας Γιαννακού (Ford Fiesta Rally3), οι οποίοι επέστρεψαν σήμερα υπο καθεστώς Rally2 όμως και πάλι δεν τα κατάφεραν.

Από την ειδική διαδρομή Χαλοσπιτιά διήλθαν και στα δυο περάσματα τέσσερα ιστορικά αγωνιστικά με πληρώματα τους Ανδρέα Εγγλέζου/Παύλο Ανδρέου (Proton Satria), Κώστα και Σπύρο Πατσαλή (VW GOLF), Μιχάλη Μιχαηλίδη/Κωνσταντίνο Εγγλέζου (Mitsubishi Colt) και Μανώλη και Ανδρέα Γιάλλουρο με το Nissan 240 RS, όπου συγκινητική ήταν η στιγμή στη ράμπα του τερματισμού όταν το συγκεκριμένο αγωνιστικό ανέβασε ο πρώην ιδιοκτήτης του και πρωταγωνιστής στους αγώνες της δεκαετίας του 80, Γιώργος Σιόφεορς.

Τον αγώνα διοργάνωσε το Σωματείο Αγωνιστικού Αυτοκινήτου Αμμοχώστου υπο την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

e0de6ee1-99b2-4c6a-8d70-fdd077a1f0cf_1676816530636_FINAL East Safari Rally 2023 Results

Δηλώσεις Πρωταγωνιστών

Σίμος Γαλαταριώτης – Νικητής Αγώνα

Ο αγώνας δεν εξελίχθηκε τόσο ομαλά όσο περιμέναμε καθώς είχαμε μια μικρή έξοδο από το δρόμο στην δεύτερη ειδική διαδρομή. Ευτυχώς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε το διορθώσαμε στην ανασυγκρότηση με τα παιδιά να κάνουν εξαιρετική δουλειά και από κει και πέρα μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους καλύψαμε το χαμένο χρόνο. Σήμερα είχαμε ένα ρυθμό πολύ ασφαλισμένο όπου παράλληλα καταφέραμε να αυξήσουμε την διαφορά και φέραμε το αποτέλεσμα που περιμέναμε.

Όσον αφορά τις ειδικές διαδρομές είναι πάντα πολύ ωραίες και γρήγορες και δεν είχαμε το οποιοδήποτε θέμα, παρα μόνο ορισμένες μικροκαθυστερήσεις, όμως γενικά είμαστε ευχαριστημένοι από τον αγώνα.

Σε επισήμανση ότι οι χρόνοι της νύκτας είναι καλύτεροι από της μέρας ο Γαλαταριώτης είπε: Ο λόγος που δεν σημειώσαμε καλύτερους χρόνους φέτος το βράδυ, είναι το γεγονός ότι υπήρχε σκόνη παρά τα τέσσερα λεπτά διαφορά που ξεκινούσαμε. Και πάλι όμως οι χρόνοι μας ήταν σχεδόν πανομοιότυποι με τους ημερήσιους.

Γιώργος Εγγλέζου – Νικητής RC2

Ξεκινήσαμε τον αγώνα χθες με αρκετά προβλήματα στην ανάρτηση του αυτοκινήτου και δεν είχαμε κράτημα, με αποτέλεσμα να βγούμε 2-3 φορές εκτός διαδρομής και να προξενήσουμε ζημιά στο αγωνιστικό. Κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης διορθώσαμε αρκετά πράγματα και σε κάθε σέρβις βελτιώναμε τις ρυθμίσεις ούτως ώστε να καταφέρουμε οδηγήσουμε το αυτοκίνητο όπως ξέρουμε και να γράψουμε τους χρόνους που θέλαμε. Σήμερα ήμασταν γρήγοροι όμως εξακολουθούσαμε να έχουμε θέματα με την πίσω ανάρτηση. Κατά το δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές της Κυριακής χάσαμε την τρίτη σχέση από το κιβώτιο ταχυτήτων, όμως καταφέραμε να φτάσουμε στο τέρμα κερδίζοντας και την κατηγορία μας, πετυχαίνοντας έτσι τον στόχο μας.

Κωνσταντίνος Σιόφερος – Νικητής RCS2

Δυστυχώς τα πλάνα που είχαμε για να αγωνιστούμε από την αρχή της σεζόν με το Evo X δεν μας βγήκαν και έτσι αποφασίσαμε να τρέξουμε στον αγώνα για να μαζέψουμε εμπειρίες αλλά και να προπονηθούμε. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ετοιμάσαμε το “εξάρι” το οποίο παρουσίασε μικρή αστάθεια στο πίσω μέρος στην αρχή του αγώνα. Το επιδιορθώσαμε και καταφέραμε να έχουμε γρήγορα περάσματα από τις ειδικές, γεγονός που μας άφησε ικανοποιημένους με το τέλος της πρώτης μέρας.

Εγώ αγωνίστηκα πρώτη φορά σε νυκτερινές ειδικές διαδρομές και η εμπειρία είναι πάρα πολύ ωραία. Σήμερα ξεκινήσαμε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και καταφέραμε να σημειώσουμε ορισμένους πολύ ανταγωνιστικούς χρόνους, γεγονός που μας άφησε πολύ ευχαριστημένους.

Χρυσόστομος Παντελή – Νικητής 2WD

Ο φετινός αγώνας ήταν εξαιρετικός σε σχεδίαση και οι ειδικές καλύτερες από κάθε άλλη φορά. Για εμάς ο αγώνας άρχισε με αρκετά προβλήματα στις δυο πρώτες ειδικές διαδρομές και στο βραδινό πέρασμα από τις ειδικές μετά που επιδιορθώσαμε το αυτοκίνητο μας κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Σήμερα Κυριακή σημειώσαμε πολύ καλούς χρόνους, είχαμε ωραία περάσματα και ευτυχήσαμε να είμαστε πρώτοι στην δικίνητη κατηγορία. Παλέψαμε με τα τετρακίνητα αυτοκίνητα της κατηγορίας N και S κάνοντας ότι καλύτερο μπορούσαμε.

Ευχαριστούμε όσους ήταν δίπλα μας, της ομάδα μας SLT, τους χορηγούς μας Ψάλτης Autoparts και Κώστας Πέτρου Motors. Έπεται συνέχεια, αφού θα ακολουθήσουμε το πρωτάθλημα και επίσης θα αγωνιστούμε στο επερχόμενο Ράλι Ακρόπολις.

Μιχάλης Σοφοκλέους – Νικητής RCS1

Τέλος καλό, όλα καλά. Για τρίτη συνεχόμενοι χρονιά είμαστε νικητές στο Ράλι Ανατολικό Σαφάρι στην κατηγορία 2WD S και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ευχαριστημένοι. Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας και τα μέλη της ομάδας, οι οποίοι έκαναν αγώνα δρόμου το Σάββατο το απόγευμα για να διορθώσουν ένα πρόβλημα με τη βάση της μηχανής ούτως ώστε να αγωνιστούμε στις νυκτερινές ειδικές.

Την Κυριακή αλλάξαμε βάση της μηχανής και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Μάριο Ζάκο που μας την έστειλε. Από κει και πέρα στην ειδική Χαλοσπιτιά κάναμε ωραία περάσματα τα οποία ευχαριστηθήκαμε και όταν είδαμε ότι ο κύριος αντίπαλος μας Θωμάς Θεοφάνους αποχώρησε ακολουθήσαμε ένα συντηρητικό τέμπο φτάνοντας έτσι στον τερματισμό.