Qatar International Rally: Νικητής ο Al-Attiyah μετά από συναρπαστικές μάχες

Ο Nasser Saleh Al-Attiyah κατάφερε να εξασφαλίσει την 17η εντός έδρας νίκη στην καριέρα του σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες στην ιστορία του Διεθνούς Ράλι Κατάρ.

Ο οδηγός από το Κατάρ είχε έντονη πίεση απο τον Mads Ostberg στις δυο μέρες του ταχύτατου αγώνα στην έρημο του Βόρειου Κατάρ. Σε μια επανάληψη του 2022, οι δυο οδηγοί πάλεψαν επι ίσοις όροις για τη νίκη, με τον Al-Attiyah να σημειώνει ένα εκπληκτικό χρόνο στην τελευταία ειδική και τον Ostberg να κάνει λάθος, με αποτέλεσμα η νίκη να πάει ξανά στον Al-Attiyah.

Αυτή η νίκη ήταν η έκτη για τον Mathieu Baumel, συνοδηγό του Al-Attiyah και συνολικά η 31η στην καριέρα του στο MERC. Το δίδυμο του VW  POLO κέρδισε επτά από τις 13 ειδικές διαδρομές του αγώνα και πλέον πέρασε πρώτο στην βαθμολογία του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής.

Για τον πέντε φορές νικητή στο Ντακάρ Al-Attiyah αυτή ήταν η 83ηνίκη του στο θεσμό και μετά το τέλος του αγώνα είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα. Αυτό ήταν ένα καταπληκτικό Σαββατοκύριακο. Το να κερδίσεις 17 φορές δεν είναι εύκολο και είμαι πραγματικά πολύ περήφανος για αυτό. Είχαμε μεγάλη μάχη με τον Mads Ostberg και πίεσα πολύ στην τελευταία ειδική αφού δεν είχα κάτι να χάσω».

Ο Ostberg είχε πιέσει σκληρά και πέρυσι και φέτος η πρόκληση ήταν ακόμα μεγαλύτερη καθώς είχε δίπλα του τον Σουηδό Patrik Barth για να διαβάζει τις σημειώσεις. Το δίδυμο προηγήθηκε δυο φορές με το Škoda Fabia Rally2 της SRT κερδίζοντας τέσσερις ειδικές πριν πέσει στη δεύτερη θέση στην προτελευταία ειδική διαδρομή.

Ο Ostberg θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Σκανδιναβός οδηγός που κέρδιζε αγώνα στο Κατάρ μετά τον αείμνηστο Björn Waldegård που είχε συνοδηγό τον Fred Gallagher και νίκησαν το 1986 όμως αυτό στο τέλος δεν κατέστη δυνατό.

«Ήταν χωρίς αμφιβολία ένας σπουδαίος αγώνας. Αρχίζω να αναρωτιέμαι αν ο Nasser έλεγχε τον αγώνα σε όλη τη διαδρομή και έκανε αυτό που έπρεπε την κατάλληλη στιγμή. Νομίζω ότι καταφέραμε να αγχώσουμε τον Nasser και αυτό ήταν το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε. Γνωρίζει τις διαδρομές στην έρημο, ενώ εμείς χρειαζόμαστε ακόμα λίγη εμπειρία. Ήθελαν να πιέσω στην τελευταία ειδική. Ήξερα ότι είναι η αγαπημένη του Nasser, το είδα από πέρυσι. Έκανα ένα μεγάλο λάθος όπου μπέρδεψα τα χασίματα και ο δρόμος εξαφανίστηκε προς τα αριστερά, κάτι που μα κόστισε εννέα δευτερόλεπτα. Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τον Nasser. Είναι πολύ καλός οδηγός και ξέρει τι κάνει εδώ. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που μπορώ να αγωνιστώ μαζί του. Έχω μερικές επιπλέον σημειώσεις τώρα και ξέρω τι πρέπει να κάνω. Ελπίζω να έχω ακόμα μια ευκαιρία», είπε ο Ostberg.

Οι Νορβηγοί Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen έτρεξαν για πρώτη φορά στο Κατάρ και δεν μπόρεσαν να συναγωνιστούν τους δυο πρώτους. Ο πρωταθλητής στο WRC2 το 2021 κέρδισε την εναρκτήρια ειδική, όμως στο τέλος ολοκλήρωσε στην τρίτη θέση.

Οι Φινλανδοί Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen βελτιώνονταν με την εξέλιξη του αγώνα και όταν προσαρμόστηκαν στις ειδικές με τις πολύ ψηλές ταχύτητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν στην τέταρτη θέση.Μετά την ατυχία της πρώτης μέρας, οι Abdulaziz Al-Kuwari/Lorcan Moore κατάφεραν να τερματίσουν στην πέμπτη θέση.

Ο Καταρινός Nasser Khalifa Al-Attiyah με συνοδηγό τον Giovanni Bernacchini τερμάτισε έκτος, ενώ έβδομοι ήταν οι Meshari Al-Thefiri/Nasser Al-Kuwari, οι οποίοι κυριάρχησαν πλήρως στην κατηγορία MERC2, επεκτείνοντας έτσι το προβάδισμα τους στην βαθμολογία.

Οι Yousef Al-Dhafeeri/Carlos Hanna τερμάτιασν δεύτεροι στην MERC2 μπροστά από τους Abdullah Al-Rabban/Hassan Ali Obaid. Οι Rashid Al-Mohannadi/Fares Aouh συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.