Dakar 2023 – Μέρα 7η: Κέρδισε ο Al Rajhi, άνετα μπροστά ο Al-Attiyah

Την πρώτη του νίκη σε ειδική διαδρομή του φετινού Ράλι Daka rπέτυχε σήμερα ο Yazeed Al Rajhi με το Hunter T1+ της Overdrive Racing.

Μετά τον σπασμένο τροχό χθες, ο Σαουδάραβας ξεκινούσε από ιδανική σειρά εκκίνησης σήμερα στην μήκους 333 χιλιομέτρων διαδρομή Al Duwadimi.

Ο Zala είχε μια πολύ καλή  μέρα και τερμάτισε δεύτερος στην ειδική διαδρομή μπροστά από το Hunter T1+ του Guerlain Chicherit της GCK Motorsport.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της βδομάδας, η διαδρομή άλλαξε από τους διοργανωτές, πράγμα που σημαίνει ότι το ταξίδι της επιστροφής βόρεια από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας στο Al Duwadimi έγινε πραγματικός μαραθώνιος.

Με αμμώδεις διαδρομές και δύσκολη πλοήγηση, ο Chicherit ήταν αυτός που προηγήθηκε μέχρι το πρώτο σημείο με τους Al Rajhi και Ekstrom να ακολουθούν και τη διαφορά των τριών να είναι στα τέσσερα δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια ο Al Rajhi πέρασε πρώτος και ο Chicherit εδραίωσε το προβάδισμα του έναντι του Ekstrom. Στα μισά του δρόμου 24 δευτερόλεπτα χώριζαν τους τέσσερις πρώτους με τον Ekstrom στο 196o χιλιόμετρο να χάνει χρόνο μετά από μηχανικό πρόβλημα.

Τα Audi πιστεύεται ότι άλλαξαν πολλά μέρη στο αυτοκίνητο, αφού ο Sainz θυσίασε αρκετό χρόνο για να δώσει δυο εφεδρικά ψαλίδια, ένα αμορτισέρ και ένα κιβώτιο ταχυτήτων στον άτυχο Σουηδό.

Μπροστά ο Al Rajhi στα 244 χιλιόμετρα άνοιξε τη διαφορά στα 51 δευτερόλεπτα από τον Chicherit και μέχρι το προτελευταίο σημείο η διαφορά ανέβηκε στα τρία λεπτά.

Για τον Zala η δεύτερη θέση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν ανταμοιβή για το δύσκολο Dakar που έχει μέχρι στιγμής.

Ο Λιθουανός τερμάτισε 10ος την πρώτη μέρα προτού τιμωρηθεί με 36 ώρες καθώς δεν κατάφερε να φτάσει στο τέλος της δεύτερης ειδικής διαδρομής.

Πίσω από τον τρίτο Chicherit τερμάτισε ο Giniel de Villiers με το TGRHilux, σχεδόν δυο λεπτά μπροστά από τον Brian Baragwanath ο οποίος είχε σταθερή απόδοση σε όλη τη διαδρομή.

Έκτος με εφτά δευτερόλεπτα διαφορά ήταν ο Lategan, ενώ ο Mathieu Serradori ήταν έβδομος ταχύτερος.

Ο μοναδικός εναπομείναντας στον αγώνα με Bahrian Raid Xtreme Hunter είναι ο Sebastien Loeb και σήμερα ολοκλήρωσε στην ένατη θέση 16 λεπτά πίσω από τον Al Rajhi.

O πρωτοπόρος του αγώνα Nasser Al-Attiyah, εξακολουθεί να προηγείται άνετα, παρά το γεγονός ότι έχασε έξι λεπτά από τον ομόσταβλο του στην Toyota GAZOO Racing, Henk Lategan. Ο Καταρινός έχει προβάδισμα πάνω από μία ώρα και είναι το φαβορί για να κερδίσει τον αγώνα.

Γενική κατάταξη μετά την 7η ειδική διαδρομή

  1. Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota) 27hr26m23s
  2. Henk Lategan/Brett Cummings (Toyota) +1h01m04s
  3. Lucas Moraes/Timo Gottschalk (Overdrive Toyota) +1h11m24s
  4. Giniel de Villiers/Dennis Murphy (Toyota) +1h36m47s
  5. Sébastien Loeb/Fabian Lurquin (Bahrain Raid Xtreme) +1h54m17s
  6. Romain Dumas/Max Delfino (Rebellion Toyota) +2h12m30s
  7. Brian Baragwanath/Leonard Cremer (Century) +2h14m40s
  8. Martin Prokop/Viktor Chytka (Orlen Ford) +2h17m26s
  9. Wei Han/Ma Li (SMG) +2h51m38s
  10. Lionel Baud/Rémi Boulanger (Overdrive Toyota) +3h17m59s