1ος Παγκύπριος Φιλικός Αγώνας ENDURO: Νικητής ο Γιώργος Πισιμάνης

Άκρως επιτυχημένο θεωρείται το εγχείρημα της Λέσχης Φίλων Μοτοσυκλέτας Περιφέρειας Μοσφιλωτής να διοργανώσει τον 1o Φιλικό Διήμερο Αγώνα Enduro, ο οποίος έλαβε χώρα στην περιοχή Κόρνου το Σάββατο και στον ποταμό Γυαλιά την Κυριακή.

Συνολικά 49 αναβάτες δήλωσαν συμμετοχή και παρά το γεγονός ότι ο αγώνας ήταν φιλικός, εντούτοις τα έδωσαν όλα και τις δυο μέρες με απώτερο στόχο τη διάκριση.

Τα νέα δεδομένα που χαρακτήριζαν τον 1o Φιλικό Διήμερο Αγώνα Enduro ήταν για τους πλείστους συμμετέχοντες πρωτόγνωρα αφού δεν είχαν αγωνιστεί προηγουμένως με χρονομέτρηση στις διαδρομές του αγώνα την ίδια στιγμή που έπρεπε να τηρούν και το ωράριο στις απλές διαδρομές και πιο συγκεκριμένα από το ένα Σ.Ε.Χ στο άλλο, αφού σε περίπτωση αργοπορίας ή προάφιξης τους περίμεναν ποινές χρόνου.

Όλα αυτά ήταν το Σάββατο, στις δυο χρονομετρημένες διαδρομές οι οποίες έκριναν σε μεγάλο βαθμό και την τελική κατάταξη στις επι μέρους κατηγορίες. Η πρώτη διαδρομή ήταν τύπου Cross με ωραία ροή, ενώ η δεύτερη ήταν τύπου Enduro και ήταν αυτή που δυσκόλεψε αρκετούς αναβάτες στα σημεία όπου ήταν τεχνικά.

Την Κυριακή η δράση μεταφέρθηκε στον ποταμό Γυαλιά σε μια πολύ καλά σχεδιασμένη διαδρομή στην κοίτη του ποταμού, με το επίκεντρο να είναι στη νέα πλατεία που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Ο Δήμος Ιδαλίου στάθηκε αρωγός σε αυτή την προσπάθεια της Λέσχης Φίλων Μοτοσυκλέτας Περιφέρειας Μοσφιλωτής και βοήθησε τα μέγιστα παραχωρώντας την πλατεία αλλά και τις γέφυρες, ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος που παρευρέθηκε να απολαύσει τον αγώνα πρωτίστως με ασφάλεια.

Αυτή ήταν και οι επιδίωξη των ιθυνόντων, κάτι που κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό αφού οικογένειες με μικρά παιδιά και αρκετοί φίλοι του αγώνα έδωσαν το παρόν τους περνώντας ευχάριστα τη μέρα.

Ε2

Στο αγωνιστικό μέρος, ο εξ Ελλάδος Γιώργος Πισιμάνης ήταν αυτός που ξεχώρισε με τη συνολική του απόδοση. Μαθημένος από αγώνες Enduro τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ήταν ο αναβάτης που έγραψε τον καλύτερο συνολικό χρόνο και παράλληλα κέρδισε και την κατηγορία Ε2 όπου αγωνίστηκε.

Ο Πισιμάνης αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο και οι δηλώσεις του μετά τον αγώνα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αφού είναι από τους έμπειρους αναβάτες Enduro αγωνιζόμενος σε διεθνής εμβέλειας αγώνες όπως το Six Days Enduro.

«Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες εδώ, όλοι με αγκάλιασαν, οι άνθρωποι, η οργάνωση, όλοι, σήμερα ήταν μια γιορτή. Από θέμα οργάνωσης, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ελλάδα. Ο σχεδιασμός των ειδικών διαδρομών ήταν πάρα πολύ ωραίος και όταν τις περπάτησα είχα κάποιους ενδοιασμούς ότι οι πρώτοι θα ήταν πολύ γρήγοροι.

Τελικά όταν την οδήγησα ήταν απολαυστική και ειδικότερα η δεύτερη ήταν φανταστική, Enduro, ωραία και από το τέλος της δεύτερης μέχρι την πρώτη το κομμάτι της απλής ήταν και πάλι Enduro, ήταν όμως ευχάριστο.

Για πρώτος αγώνας, ήταν ναι μεν μικρός, αλλά ήταν πολύ καλός για πρώτη διοργάνωση στην Κύπρο.

Όσον αφορά το επίπεδο των συναθλητών μου είναι κάτι το ξεχωριστό για την Κύπρο οπόταν δεν μπορώ να πω πολλά, μπορώ να πω όμως ότι πρέπει να μπουν σε μια άλλη διαδικασία αφού πρέπει να περπατήσουν τις διαδρομές, να σκεφτούν και να υπάρχει στρατηγική. Ο Χρύσανθος είναι πολύ γρήγορος αναβάτης και θεωρώ ότι αν τις είχε περπατήσει τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Εντύπωση μου έκανε η σημερινή μέρα/γιορτή (Κυριακή), καθώς ούτε στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο. Ήταν πολύ καλά δουλεμένο και ούτε εγώ δεν το είχα φανταστεί έτσι. Είχε πολλή κόσμο στη γέφυρα, ήταν ευχάριστο για όλους, όλοι έβγαιναν από τη διαδρομή με χαμόγελα και από ότι κατάλαβα το ευχαριστηθήκαμε όλοι».

Η σταθερή απόδοση του Λευτέρη Κουρούγιαννη ειδικότερα το Σάββατο τον ανέβασε στην δεύτερη θέση του βάθρου και ο Μάρκος Παντελίδης τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Ο Ιάκωβος Στεφάνου πήγε στον αγώνα με πρωταγωνιστικές βλέψεις όμως δεν του “βγήκε” και έτσι συμβιβάστηκε με την τέταρτη θέση στην κατηγορία.

Ο Κωνσταντίνος Τσιάκκας επανήλθε στους αγώνες μετά από αρκετό καιρό και κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση, ενώ την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Σωτήρης Σαββίδης.

Την έβδομη θέση κατέλαβε ο Δώρος Πολυδώρου, όγδοος ολοκλήρωσε ο Σταύρος Μωσαϊκού, ένατος ο Στέλιος Αρδηπιότης και ένατος ο Σάββας Ιακώβου.

Ε1

Την κατηγορία Ε1 κέρδισε ο Γιάννης Χαραλάμπους. Έμπειρος από ίδιους αγώνες στο εξωτερικό, ο Χαραλάμπους ήταν μακράν ο ταχύτερος στην κατηγορία και μετά τη νίκη ανέφερε σχετικά,

«Ο αγώνας ήταν πολύ καλός με τις διαδρομές της πρώτης μέρας να είναι γρήγορες. Ο βαθμός δυσκολίας για το επίπεδο της Κύπρου ήταν αρκετά καλός και επίσης πολύ καλή ήταν και η οργάνωση.

Όσον αφορά τη δίκη μου επίδοση, την πρώτη μέρα στις τρείς πρώτες διαδρομές πήγα αρκετά καλά ενώ ήμουν ψηλά και στην γενική κατάταξη. Στη συνέχεια είχα μια πτώση αλλά κατάφερα να καλύψω τον χαμένο χρόνο και έτσι παρέμεινα πρώτος στην κατηγορία.

Η διαδρομή της Κυριακής χρειαζόταν τεχνική και μυαλωμένη οδήγηση και στην δεύτερη διέλευση είχα πτώση όπου έχασα αρκετό χρόνο. Από πλευράς διοργάνωσης μπορώ να πω ότι ήταν πολύ καλή αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτός ο αγώνας γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την Sherco Cyprus και τον Χρίστο Χ’’Κώστα και την εταιρία K.S Kavazis για τα λιπαντικά και τα ελαστικά Rinaldi».

Πολύ δυνατός παρουσιάστηκε ο Αλέξης Παντελίδης και τερμάτισε στην δεύτερη θέση, τρίτος πλασαρίστηκε ο Δημήτρης Κωνσταντίνου και τέταρτος τερμάτισε ο Magdis Nassar.

Ε3

Στην κατηγορία Ε3 η οποία είχε και τους περισσότερους συμμετέχοντες ο Σταύρος Σόλωνος ήταν αυτός που βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα. Όντας ο ταχύτερος όλων από το Σάββατο, κατάφερε να αποκτήσει προβάδισμα νίκης το οποίο διατήρησε και την Κυριακή, ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου.

Ο Μαρίνος Γεωργίου κλείδωσε την δεύτερη θέση από το Σάββατο και χωρίς να κινδυνεύσει ολοκλήρωσε δεύτερος τον αγώνα, ενώ ο Σάββας Κέρμανος που χρεώθηκε και ένα λεπτό ποινής έμεινε τρίτος με 28 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Γεωργίου.

Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Daniel Αντωνίου, πέμπτος ο Νικόλας Λοφίτης και έκτος ο Δημήτρης Καραγιώργης. Ο Πάμπος Γρηγορίου έμεινε έβδομος, στην όγδοη θέση τερμάτισε ο Νίκος Χριστοφή, ένατος ο Γιώργος Ανδρέου και δέκατος ο Ανδρέας Αγαθοκλέους.

Στην 11η θέση τερμάτισε ο Στέλιος Χριστοφόρου, 12ος ο Μιχάλης Ιωσήφ, 13ος ο Βασίλης Πατσαλίδης, 14ος ο Nikita Guschin, 15ος ο Σίμος Καραλούκας και 16ος ο Simonian Danylo.

EJ

Τρείς αναβάτες έτρεξαν στην κατηγορία EJ. Πρώτος αναδείχθηκε ο Jesse James, δεύτερη η μοναδική γυναίκα στον αγώνα, η DianaTsarkova και τρίτος ο Γιώργος Αντρέου.

ES

Ο Βάσος Βασιλείου ξεχώρισε στην κατηγορία ES τόσο με την απόδοση του όσο και με το αποτέλεσμα. Οντάς ο ταχύτερος αναβάτης τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, δεν δυσκολεύτηκε να φύγει με τη νίκη από τον αγώνα. Ο Richard Marmon ανέβηκε μαζί του στο βάθρο και την δεύτερη θέση, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Ιωάννης Ιωάννου.

Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Χρίστος Χ’’ Κώστας, αφήνοντας τέταρτο τον Άδωνη Χριστοφίδη και πέμπτο τον Brad Kading.

MX 1

Στην κατηγορία ΜΧ 1 έτρεξαν τρείς αναβάτες και έθελξαν με τη συνολική τους απόδοση το Σάββατο και ειδικότερα την Κυριακή. Ο περσινός πρωταθλητής motocross Χρύσανθος Γεωργίου πρόσθεσε ακόμα μια νίκη στο παλμαρές του, αυτή τη φορά σε αγώνα Enduroκαι μετά το τέλος του αγώνα ανέφερε:

«Ο αγώνας ήταν πρωτόγνωρος για όλους μας αφού πρώτη φορά διεξαγόταν στην Κύπρο. Δώσαμε όλοι το παρόν μας για να στηρίξουμε αυτή τη διοργάνωση και μπράβο στα παιδιά της Λέσχης Φίλων Μοτοσυκλέτας Περιφέρειας Μοσφιλωτής που έφερε αυτό τον αγώνα. Γενικά όλα κύλισαν ομαλά και σημαντικό ήταν το γεγονός ότι μπόρεσε να παρευρεθεί κόσμος όπως σήμερα στο Δάλι όπου είδαν τον αγώνα ενώ στο χώρο υπήρχε φαγητό και ποτό που μπορούσαν να προμηθευτούν. Ξανά μπράβο στα παιδιά για την διοργάνωση και ελπίζω να συνεχίσουν και τις επόμενες χρονιές να διοργανώνουν τέτοιου είδους αγώνες».

Γρήγορος και θεαματικός ήταν ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης ο οποίος τερμάτισε δεύτερος, ενώ εξίσου θεαματικός ήταν και ο Γιώργος Παπαϊωάννου όπου τερμάτισε τρίτος.

ΜΧ 2

Ο Adam Doroszkiewicz ήταν ο μεγάλος νικητής στην ΜΧ 2. Παρά το γεγονός ότι είχε μεγάλο πλεονέκτημα από το Σάββατο, αυτό δεν τον εμπόδισε να κινηθεί γρηγορότερα από όλους και την Κυριακή και να σφραγίσει τη νίκη.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Lukasz Zukowski και το βάθρο συμπλήρωσε ο Χριστόδουλος Νεοπτολέμου στην πρώτη του εμφάνιση σε αγώνα Enduro. Ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης τερμάτισε στην τέταρτη θέση και την Πέμπτη κατέλαβε ο Γιώργος Παουλλής που έτρεξε μόνο την Κυριακή χαρίζοντας άπλετο θέαμα στους θεατές.

Επιβλητική ήταν η παρουσία της RED BULL στο χώρο όπου στήθηκε ένα ωραίο σκηνικό στο Park ferme, τη διαδρομή και τις γέφυρες, ενώ έντονη ήταν η παρουσία της Sherco Cyprus με αρκετές μοτοσυκλέτες στον αγώνα με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, αλλά και διαφημιστικό περίπτερο.

Από τον αγώνα δεν μπορούσε να λείψει ούτε η KTM/HUSQVARNA όπου επίσης με δικό της περίπτερο και αρκετές μοτοσυκλέτες έδωσαν ωραίο χρώμα στον αγώνα, καθώς επίσης και η Amsoil.

Γενικά όλοι έμειναν ευχαριστημένοι από την διοργάνωση και η Λέσχη Φίλων Μοτοσυκλέτας Περιφέρειας Μοσφιλωτής πήρε τα εύσημα από όλους.

Από δικής μας πλευράς, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές και ειδικότερα τον Γιώργο Παουλή, με τον οποίο είδαμε μαζί τις διαδρομές, γεγονός που μας βοήθησε να καλύψουμε στο μέγιστο φωτογραφικά τον αγώνα, δείχνοντας την προσπάθεια των αναβατών.

Περισσότερες φωτογραφίες θα αναρτηθούν στην σελίδα του αγώνα στο Facebook.