Dakar 2023 – Μέρα 6η: Απομακρύνετε ο Al-Attiyah, εκτός ο Peterhansel

Ο οδηγός της Audi Stephane Peterhansel αποχώρησε από το φετινό Ράλι Dakar μετά από ατύχημα στη σημερινή έκτη διαδρομή, καθώς τραυματίστηκε ο πλοηγός του Edouard Boulanger.

Το περιστατικό συνέβη πριν από το πέμπτο σημείο της μήκους 357 χιλιομέτρων διαδρομής από το Ha’il στο Riyadh, με τον Boulanger να μεταφέρεται με αεροπλάνο στο κοντινό νοσοκομείο Buraydah μετά από παράπονα για πόνους στην πλάτη.

Ο ομόσταβλος του Peterhansel, Carlos Sainz, είχε ατύχημα στο ίδιο σημείο της διαδρομής και περίμενε το φορτηγό βοήθειας της ομάδας του για να δει εάν αυτός και ο συνοδηγός του Lucas Cruz μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ατύχημα είχαν επίσης και οι Yazeed Al Rajhi/Dirk von Zitzewitz με το Toyota Hilux στο 216o χιλιόμετρο της διαδρομής.

Και τα τρία πληρώματα διεκδικούσαν τη νίκη στη σημερινή διαδρομή μαζί με τον πρωτοπόρο του αγώνα Nasser Al-Attiyah της Toyota GAZOO Racing.

Ο Καταρινός οδηγός βρέθηκε να προηγείται στη σημερινή διαδρομή μετά το πρώτο σημείο στο 31o χιλιόμετρο όντας πέντε δευτερόλεπτα μπροστά από τον Peterhansel.

Ο τελευταίος ανέτρεψε στη συνέχεια τη διαφορά και άνοιξε την απόσταση υπέρ του πάνω από ένα λεπτό από τον Al-Attiyah, ο οποίος φαινόταν ικανοποιημένος και έτοιμος να συμβιβαστεί με τη δεύτερη θέση όπου θα διεύρυνε το συνολικό του πλεονέκτημα.

Ο Sainz αρχικά ήταν και αυτός κοντά τους μέχρι το πρώτο σημείο, όμως από κει και πέρα σταδιακά έχασε τρία λεπτά πριν έρθει το ατύχημα και τον θέσει εκτός διεκδίκησης της νίκης.

Μια πηγή από την Audi ανέφερε πως η ζημιά στο αυτοκίνητο του Sainz ήταν πιο σοβαρή από αυτή του Peterhansel.

Ο πλησιέστερος αντίπαλος του Al-Attiyah που δεν ήταν οδηγός της Audi ήταν ο Al Rajhi, ο οποίος είχε πολύ καλό ρυθμό με το Hilux T1+ προτού ένας σπασμένος τροχός τον ανάγκασε να σταματήσει μετά το σημείο των 200 χιλιομέτρων.

Αυτή η εξέλιξη επέτρεψε στους Sebastien Loeb/Fabian Lurquin της Bahrain Raid Xtreme να σημειώσουν το δεύτερο ταχύτερο χρόνο στη διαδρομή με το Hunter T1+, τερματίζοντας 3 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα πίσω από τον Al-Attiyha, παρόλο που είχαν σπασμένο διαφορικό.

Τρίτος ταχύτερος ήταν ο ομόσταβλος του Al-Attiyah στην TGR, Henk Lategan, ο οποίος παράλληλα πέρασε δεύτερος στην γενική κατάταξη με πάνω από μια ώρα διαφορά από τον πρώτο.

Ο δυο φορές πρωταθλητής Rally-Raid, ο οποίος έδωσε ένα άξονα μετάδοσης κίνησης στον Al Rajhi, ήταν σε μάχη με τον GuerlainChicherit της GCK Motorsport. Ο Chicherit κατάφερε να περάσει τον Lategan όμως ο τελευταίος μετά τις επισκευές στο Hunter T1+ αντέδρασε και ξαναπέρασε τρίτος.

Το τρίτο RS Q e-tron E2 του Mattias Ekstrom είχε απροβλημάτιστη μέρα σημειόνοντας τον έκτο χρόνο.

Ο Vaidotas Zala είχε μια σχετική ήρεμη μέρα τερματίζοντας πέμπτος, ενώ ο πρωτοεμφανιζόμενος στο Dakar, Lukas Loraes συνέχισε τις καλές εμφανίσεις σημειώνοντας τον έβδομο χρόνο.

Πλέον στη γενική κατάταξη ο Al—Attiyah έχει τεράστιο πλεονέκτημα αφού η διαφορά από τον δεύτερο Lategan είναι πάνω από μια ώρα. Ο εντυπωσιακός Moaes είναι τρίτος και ο Giniel de Villiersσυμπηρώνει την πρώτη τετράδα που αποτελείται από Toyota Hilux. Στην Πέμπτη θέση είναι ο Mattias Ekstrom και ο Sebastien Loeb παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε συμπληρώνει την πρώτη εξάδα.

Αποτελέσματα 6ης διαδρομής

1 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota) 24hr00m48s
2 Henk Lategan/Brett Cummings (Toyota) +1h06m50s
3 Lucas Moraes/Timo Gottschalk (Overdrive Toyota) +1h13m19s
4 Giniel de Villiers/Dennis Murphy (Toyota) +1h44m38s
5 Mattias Ekström/Emil Bergkvist (Audi) +1h46m55s
6 Sébastien Loeb/Fabian Lurquin (Bahrain Raid Xtreme) +1h57m10s
7 Romain Dumas/Max Delfino (Rebellion Toyota) +2h13m07s
8 Martin Prokop/Viktor Chytka (Orlen Ford) +2h13m30s
9  Brian Baragwanath/Leonard Cremer (Century) +2h20m33s
10 Wei Han/Ma Li (SMG) +2h49m27s