Dakar 2023 – Μέρα 5η: Αύξησε το προβάδισμα ο Al-Attiyah

Μετά από τριπλή μάχη σήμερα με τους Peterhansel και Loeb, ο Nasser Al-Attiyah κέρδισε την 5η διαδρομή την ίδια στιγμή που ο Sebastien Loeb έφερνε τούμπες λίγο πριν το τέλος το δικό το Hunter με αποτέλεσμα να χάσει 20 λεπτά στην προσπάθεια του να επαναφέρει στην διαδρομή έχοντας καταστρέψει ένα τροχό.

 

Ο οδηγός της Toyota GAZOO Racing με συνοδηγό τον Mathieu Baumel, ολοκλήρωσαν τη δεύτερη διαδρομή γύρω από την Ha’il σχεδόν δυο λεπτά μακριά από τον Carlos Sainz, επεκτείνοντας το προβάδισμα στην γενική κατάταξη.

Ο Peterhansel κατάφερε να περάσει τον Al Rajhi και βρίσκεται δεύτερος πίσω από τον Al-Attiyah σχεδόν 22 λεπτά.

Για δεύτερη φορά στον αγώνα, τα πληρώματα κινήθηκαν στην μήκους 374 χιλιομέτρων διαδρομή σε σχεδόν εξ ολοκλήρου αμμώδης δρόμους και αμμόλοφους.

Ο Peterhansel ήταν αυτός που πήρε το προβάδισμα στο δεύτερο σημείο, καθώς ο Henk Lategan που προηγήθηκε νωρίς, οπισθοχώρησε δεύτερος και κρατούσε πίσω του τον Al-Attiyah με διαφορά 20 δευτερολέπτων, με τον Sainz να είναι ακόμα 15 πιο ίσω.

Ο Loeb ήταν επίσης κοντά στους πρωτοπόρους και κατάφερε να βρεθεί τρία δευτερόλεπτα μπροστά από τον Al-Attiyah sto 182o χιλιόμετρο.

Από κει και πέρα ο Al-Attiyah έδωσε το ρυθμό αφήνοντας τον Loeb10 δευτερόλεπτα πίσω και 22 τον Peterhansel, με τον Sainz να χάνει περισσότερο από ένα λεπτό απο τον πρωτοπόρο.

Ο Al-Attiyah συνέχισε να πιέζει και να απομακρύνετε από τους αντιπάλους του, με τον Sainz να εκμεταλλεύεται το λάθος του Loebκαι να περνά δεύτερος λίγο πριν το τέλος, αφήνοντας τον Petrehansel τρίτο.

«Ήταν μια πραγματικά απαιτητική διαδρομή για το σώμα», εξήγησε ο Sainz προσθέτοντας, «Νομίζω τραυματίστηκα λίγο στον αυχένα και ελπίζω να μην είναι άσχημα αύριο. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, οπότε ελπίζω να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος».

Εκτός τριάδας έμεινε ο Al Rajhi που ολοκλήρωσε τέταρτος, έχοντας επωφεληθεί από τις ατυχίες του Mattias Ekstrom που έχασε 40 λεπτά στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής. Τον πέμπτο χρόνο είχε ο Guerlain Chicherit και την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Henk Lategan.

Στην γενική κατάταξη το προβάδισμα των Al-Attiyah/Baumel ανήλθε στα 22 λεπτά από τον δεύτερο πλέον Stephane Peterhansel. Ο Yazeed Al Rajhi οπισθοχώρησε τρίτος, με τους Carlos Sainz, HenkLategan και Lucas Moraes να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Γενική κατάταξη

1 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota) 20h47m36s
2 Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (Audi) +22m36s
3 Yazeed Al Rajhi/Dirk von Zitzewitz (Overdrive Toyota) +27m01s
4 Carlos Sainz/Lucas Cruz (Audi) +34m52s
5 Henk Lategan/Brett Cummings (Toyota) +57m58s
6 Lucas Moraes/Timo Gottschalk (Overdrive Toyota) +1h01m43s
7 Giniel de Villiers/Dennis Murphy (Toyota) +1h07m57s
8 Mattias Ekström/Emil Bergkvist (Audi) +1h35m56s
9 Martin Prokop/Viktor Chytka (Orlen Ford) +1h52m05s
10 Romain Dumas/Max Delfino (Rebellion Toyota) +1h52m10s