Dakar 2023 – Μέρα 4η: Πρώτη νίκη για Loeb

Ο Sebastien Loeb με το Bahrain Raid Xtreme έβαλε επιτέλους τέλος στην κακή του τύχη στο φετινό Ράλι Dakar, κερδίζοντας την τέταρτη κυκλική ειδική διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό το Ha/il.

Έχοντας χάσει περισσότερο από μια ώρα μετά από μια σειρά τρυπημένων ελαστικών στην δεύτερη διαδρομή και ένα σπασμένο βραχίονα τροχού την Τρίτη, οι πιθανότητες του Loeb για νίκη μειώθηκαν αισθητά πριν από την έναρξη της τέταρτης διαδρομής.

Όμως μια απροβλημάτιστη σημερινή μέρα στην μήκους 425 χιλιομέτρων διαδρομή και μετά από μια πολύ κλειστή μάχη με τον Stephane Peterhansel της Audi, επέτρεψε στον εννέα φορές πρωταθλητή Ράλι να αναδειχθεί νικητής στην Ha/il με 13 δευτερόλεπτα διαφορά.

Η σημερινή διαδρομή είχε πολλούς αμμόλοφους και η πλοήγηση ήταν μια μεγάλη πρόκληση στα πρώτα 140km. Οι Loeb/Lurquin ήταν πίσω από τον Peterhansel μόλις 26 δευτερόλεπτα μετά στα πρώτα χιλιόμετρα και έμειναν σε απόσταση ενός λεπτού από το Audi RS Q e-tron E2 πριν από το πρώτο σημείο ελέγχου.

Έχοντας περάσει από μια σειρά αμμόλοφων στη συνέχεια ακολούθησαν περισσότεροι αμμόλοφοι επιπέδου 1, με τον Loeb να χάνει αρχικά χρόνο από τον Peterhansel στο έκτο σημείο.

Τα πράγματα βελτιώθηκαν σημαντικά στο δεύτερο μισό της διαδρομής αφού ο Loeb μείωσε στο 1 λεπτό και 12 δευτερόλεπτα μόλις 10 δευτερόλεπτα πριν από το προτελευταίο checkpoint. Απο κει και πέρα κάλυψε το χαμένο έδαφος και ολοκλήρωσε την διαδρομή 13 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Peterhansel, με τους Sainz/Cruz να τερματίζουν τρίτοι 1 και 50 από τον νικητή.

Al-Attiyah και Al Rajhi ολοκλήρωσαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα ενώ έκτος ήταν ο Henk Lategan ο οποίος δεν συνέχισε την χθεσινή του φόρμα όπου ήταν δεύτερος, με τον Mattias Ekstrom να είναι έβδομος.

Απογοητευτικός ήταν σήμερα ο Chicherit καθώς έχασε πολύ χρόνο μετά από ανατροπή του αυτοκινήτου.

 

Στην γενική κατάταξη οι al-Attiyah/Baumel συνεχίζουν να προηγούνται, έχοντας επεκτείνει το πλεονέκτημα τους έναντι του δεύτερου Yazeed Al Rajhi και του συνοδηγού του Dirk von Zitzewitz, που ξεκινούσαν πίσω τους και δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους, χάνοντας δυο λεπτά από τους περσινούς νικητές.

Η διαφορά ανέβηκε στα 18 λεπτά με τον Peterhansel να είναι λίγο πάνω από 30 δευτερόλεπτα πίσω από τον Al Rajhi στην τρίτη θέση. O Sainz είναι τέταρτος λίγο περισσότερο από μισή ώρα από τον πρώτο, με τον Lategan να συμπληρώνει την πρώτη εξάδα.

Όσον αφορά την Prodrive, η ομάδα παρόλο που πανηγύρισε τη δεύτερη της νίκη σε ισάριθμες μέρες μετά τον ταχύτερο χρόνο του Guerlain Chicherit χθες, σήμερα έχασε ένα σημαντικό οδηγό, τον Orlando Terranova ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει στο 20o χιλιόμετρο λόγω τραυματισμού.

Ο Terranova που έτρεχε στην πρώτη πεντάδα, είχε έντονους πόνους στην πλάτη και υποβλήθει σε ακτινογραφία και θα συμβουλευτεί φυσιοθεραπευτή εάν θα συνεχίσει από την πέμπτη διαδρομή.

Αποτελέσματα 4ης διαδρομής (Ha’il– Ha’il)

1 Sébastien Loeb/Fabian Lurquin (Bahrain Raid Xtreme) 4h11m34s
2 Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (Team Audi Sport) +13s
3 Carlos Sainz/Lucas Cruz (Team Audi Sport) +1m50s
4 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) +2m06s
5 Yazeed Al Rajhi/Dirk von Zitzewitz (Overdrive Racing) +7m04s
6 Henk Lategan/Brett Cummings (Toyota Gazoo Racing) +7m23s
7 Mattias Ekström/Emil Bergkvist (Team Audi Sport) +10m45s
8 Lucas Moraes/Timo Gottschalk (Overdrive Racing) +13m48s
9 Giniel de Villiers/Dennis Murphy (Toyota Gazoo Racing) +16m11s
10 Romain Dumas/Max Delfino (Rebellion Racing) +32m22s

Γενική κατάταξη:

1 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) 16h34m13s
2 Al Rajhi/von Zitzewitz (Overdrive Racing) +18m18s
3 Peterhansel/Boulanger (Team Audi Sport) +18m52s
4 Sainz/Cruz (Team Audi Sport) +32m55s
5 Lategan/Cummings (Toyota Gazoo Racing) +45m25s
6 Moraes/Gottschalk (Overdrive Racing) +45m27s
7 De Villiers/Murphy (Toyota Gazoo Racing) +46m13s
8 Ekström/Bergkvist (Team Audi Sport) +50m00s
9 Martin Prokop/Viktor Chytka (Orlen Benzima Team) _1h14m43s
10 Erik van Loon/Sébastien Delaunay (Overdrive Racing) +1h15m40s