DAKAR 2021 – Διαδρομή Al Dawadimi > Wadi Ad Dawasir: Πρώτη νίκη για Ekstrom, συνέχισε την αντεπίθεση ο Loeb

Στη σημερινή διαδρομή από την Al Dawadimi στην Wadi Ad Dawasir: η Audi είδε δυο οδηγούς της να τερματίζουν στην πρώτη και δεύτερη θέση. Ο Mattias Ekstrom στην πρώτη του συμμετοχή σε Dakar έμελλε στην όγδοη διαδρομή να κερδίσει για πρώτη φορά χαροποιώντας ιδιαίτερα τον Σουηδό.

Ο ομόσταυλός του Stephane Peterhansel τερμάτισε δεύτερος με διαφορά 49 δευτερολέπτων ενώ στην πρώτη τριάδα ολοκλήρωσε ο Sebastien Loeb. Ο Γάλλος με αυτό τον τερματισμό συνέχισε την πίεση προς τον πρωτοπόρο Al-Attiyah αφού μείωσε τη μεταξύ τους διαφορά αφού ήταν κατά εφτά λεπτά ταχύτερος.

Ο Al-Attiyah σήμερα τερμάτισε στην ογδόη θέση, εξακολουθεί να οδηγεί τον αγώνα όμως η διαφορά από τα 50 λεπτά έχει μειωθεί στα 37 από τον δεύτερο Loeb. Π Yazeed Al Rajhi εξακολουθεί να είναι τρίτος χωρίς προς το παρόν να απειλεί και να απειλείτε.

Ο Mattias Ekstrom μετά τη σημερινή του πρώτη νίκη είπε, «Κάναμε καλή αρχή όμως στους αμμόλοφους ένοιωθα ότι ήμουν πολύ προσεκτικός και πήγαινα πολύ αργά. Δεν είχα καθόλου καλό ρυθμό. Μετά την ανασυγκρότηση είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση και  σε κάποια στιγμή φτάσαμε τον Yazeed και ήμασταν στην σκόνη του για λίγη ώρα. Έλπιζα να μας αφήσει να περάσουμε, κάτι που έκανε και από κει και πέρα πίεσα πολύ. Απόλαυσα πολύ την οδήγηση και ο Emil ήταν εξαιρετικός σε όλη τη διαδρομή. Είμαστε όλοι στη μάχη για να φέρουμε καλά αποτελέσματα. Εγώ και ο Emil είμαστε πρωτάρηδες και προσπαθούμε να χειριστούμε σωστά τα ρίσκα καθώς υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα όπου μπορείς να κάνεις το λάθος. Το αυτοκίνητο είναι φανταστικό. Άρχισα να νοιώθω αυτοπεποίθηση σε το στήσιμο αφού το φέραμε στα μέτρα μας. Πρέπει να πιστέψουμε ότι το αυτοκίνητο έχει περισσότερες δυνατότητες.»

Ο πρωτοπόρος Al-Attiyah από την πλευρά του ανέφερε, «Για 350kmείχαμε ένα σκασμένο ελαστικό και κίνηση μόνο μπροστά. Ήμουν φοβισμένος σε όλη τη διαδρομή όμως στα τελευταία 50km αποφάσισα να πιέσω λίγο περισσότερο. Δεν ένοιωθα καλά με κίνηση μόνο μπροστά και είμαι τυχερός που έφτασα εδώ χάνοντας μόνο 7 λεπτά από τον Seb. Έπρεπε να πάμε σιγά γιατί κάτι είχε σπάσει μέσα στην μηχανή και έκανε πολύ θόρυβο. Αυτά τα δεδομένα έπρεπε να διαχειριστούμε σε όλη τη διαδρομή, όμως το ξαναλέω είμαστε τυχεροί που φτάσαμε εδώ. Φυσικά και φοβήθηκα γιατί κάναμε αρκετή δουλειά από την αρχή και τώρα αν αρχίσουν τα προβλήματα… Πρέπει να μιλήσουμε με την ομάδα για να δούμε τί συνέβη. Είναι ένα καινούργιο πίσω διαφορικό το οποίο βάλαμε χθες. Νομίζω ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά. Όμως θα δούμε τι θα πουν οι μηχανικοί. Το Dakar δεν έχει τελειώσει. Θα προσπαθήσουμε να σεβαστούμε το Dakar γιατί το Dakar είναι Dakar

Στις μοτοσυκλέτες ο πρωτοπόρος Sam Sunderland οδήγησε αλάνθαστα σήμερα την GASGAS. Από την αρχή προηγήθηκε στην διαδρομή και κατάφερε να ολοκληρώσει στην πρώτη θέση. O Pablo Quintanilla έμεινε δεύτερος με διαφορά 2 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Matthias Walkner.

Μετά και τη σημερινή νίκη, ο Sunderland εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρος με διαφορά 3 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Walkner.  Τρίτος ένα λεπτό πίσω από τον Αυστριακό είναι ο Adrien VanBeveren.

Ο σημερινό νικητής και πρωτοπόρος Sam Sunderland δήλωσε, «Φαίνεται ότι αλλάξαμε περιοχή. Υπήρχαν διάφορα είδη οδοστρώματος σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομή ήταν άμμος όμως στη συνέχεια η πλοήγηση δυσκόλεψε καθώς περνούσαμε μέσα από τα φαράγγια αφού δεν ήταν εύκολο να διαλέξεις το σωστό. Αν πάρεις το λανθασμένο τότε για 300-400 μέτρα πας σε λάθος κατεύθυνση. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, να επιλέξεις σωστά, να ελέγξεις την κατεύθυνση και την απόσταση. Οι αναβάτες που άνοιξαν τη διαδρομή έκαναν πολύ καλή δουλειά. Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα σήμερα, είχα μερικές πτώσεις στους αμμόλοφους καθώς πίεζα πολύ όμως στη συνέχεια μετά τον ανεφοδιασμό είχα καλό ρυθμό χωρίς να κινδυνεύσω. Μπορεί σήμερα να κέρδισα όμως αύριο εγώ θα ξεκινώ πρώτος, όμως είναι το ίδιο για όλους. Αν θέλεις να κερδίσει πρέπει να κερδίσεις ορισμένες διαδρομές νομίζω.»

Αναλλοίωτη έμεινε η κατάσταση στην κατηγορία φορτηγών. Τα KAMZ-MASTER τερμάτισαν στις τέσσερις πρώτες θέσεις με τους Sotnikov, Karginov, Nikolaev και Shibalov σήμερα να μην έχουν αντίπαλο.

Με τη σημερινή του νίκη ο Sotnikov αύξησε τη διαφορά από τον δεύτερο Nikolayev στα 11 λεπτά ενώ τρίτο εξακολουθεί να βρίσκεται ο Shibalov.

Σημντική ήταν η σημερινή νίκη που πέτυχε στην κατηγορία Quad ο πρωτοπόρος Alexandre Giroud αφού αύξησε τη διάφορά από τους διώκτες του. O Marcelo Medeiros τερμάτισε στην δεύτερη θέση στην δεύτερη θέση, ενώ ο πλησιέστερος αντίπαλος του Giroud για τη νίκη, ο Pablo Copetti έμεινε τρίτος χάνοντας έδαφος.

Η διαφορά του Giroud από τον δεύτερο Copetti άνοιξε στα 30 λεπτά, με τον τρίτο Kamil Wisniewski να μην μπορεί να απειλήσει αφού είναι πέραν των 2 ωρών μακριά από τον πρώτο.

Η αυριανή διαδρομή ξεκινά και ολοκληρώνεται στην Wadi Ad Dawasir: και αποτελείται από 204km απλής διαδρομή και 287 αγωνιστικά χιλιόμετρα.  Η ειδική θα ξεκινήσει αργότερα από το συνηθισμένο ούτως ώστε οι πιο αργοί συμμετέχοντες της σημερινής μέρας να φτάσουν τους προπορευόμενους. Σε αυτό το σημείο, η αντοχή των συμμετεχόντων και των οχημάτων τους θα είναι καθοριστικός παράγοντας. Η παρουσία βουνών σε συνδυασμό με μονοπάτια που περιστρέφονται γύρω από τα φαράγγια, απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση. Αν και θα υπάρχει λιγότερη άμμος, αυτό το στάδιο εξακολουθεί να είναι δύσκολο κυρίως λόγω της πλοήγησης.