Το πρώτο Πρωτότυπο Αγωνιστικό Υδρογόνου Αποκαλύφθηκε στο Dakar

Η GCK MOTORSPORT παρουσίασε την πρώτη έκδοση της E-Blast H2 κατά την μέρα ανάπαυσης του Dakar.

Η GCK Motorsport παρουσίασε την πρώτη έκδοση του υδρογονοκίνητου πρωτοτύπου του Dakar Rally με το οποίο θα αγωνιστεί το 2024.

Σε δύο χρόνια, το Dakar θα μετακινηθεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για αυτοκίνητα και φορτηγά, με την απαίτηση να επεκτείνεται σε όλους τους διαγωνιζόμενους μέχρι το 2030.

Η Audi έχει ήδη εισέλθει στο κομμάτι του cross-country με μια γεύση του τι πρόκειται να έρθει καθώς τρέχει ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με καύση για τα τρία αυτοκίνητα RS Q e-tronT1, ενώ τόσο η GCK όσο και η Bahrain Raid Xtremeτροφοδοτούνται από καύσιμα βιοαιθανόλης.

Υποστηριζόμενη από τον έμπειρο στο Ντακάρ GuerlainChicherit, η GCK ανακοίνωσε για πρώτη φορά σχέδια για τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου υδρογόνου στον περσινό αγώνα, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία μηχανικής FEV.

Αποκάλυψε την πρώτη έκδοση του οχήματός της κατά τη διάρκεια της επίσημης ημέρας ανάπαυσης στη Σαουδική Αραβία.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που παρουσιάζουμε το πρώτο αυτοκίνητο ανταγωνισμού υδρογόνου με ενσωματωμένη κυψέλη καυσίμου», δήλωσε ο Eric Boudot, Διευθύνων Σύμβουλος της Green Corp Konnection και της GCK Motorsport.

«Για την Green Corp Konnection, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό εργαστήριο καινοτομίας για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων που στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πελάτες μέσω των βιομηχανικών μας δραστηριοτήτων.

Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στο κίνημα Dakar Future και δημιουργούμε περισσότερα ορόσημα στο δρόμο προς πιο πράσινες λύσεις.»

Το αυτοκίνητο, το οποίο ζυγίζει 2300 κιλά, θα διαθέτει έναν κινητήρα στο πίσω μέρος και θα παράγει μέγιστη ισχύ εξόδου 400hp σύμφωνα με την καμπύλη ισχύος ρύθμισης της FIA. Διαθέτει κιβώτιο ταχυτήτων δύο ταχυτήτων και τα 1000Nmροπής του θα το βοηθήσουν να επιτύχει τελική ταχύτητα 180kmh (111.8mph).

Το e-Blast H2 θα περιλαμβάνει επίσης μια ενσωματωμένη κυψέλη καυσίμου, η οποία τροφοδοτείται από υδρογόνο 700 bar, εκ των οποίων ο τελικός όγκος 30kg (66,1 λίβρες) θα αποθηκευτεί σε τέσσερις πιστοποιημένες δεξαμενές R134 που παρέχουν ενέργεια 200kW.

Μιλώντας εν όψει του Ντακάρ τον Δεκέμβριο, ο Chicherit δήλωσε ότι οι νέοι πράσινοι κανονισμοί της ASO για το 2024 και μετά ήταν απαραίτητοι για την προστασία του μέλλοντος των αγόνων cross-country.

 

«Πιστεύω ότι εάν η ASO δεν εισαγάγει αυτούς τους νέους κανονισμούς, το άθλημα θα ρισκάρει το μέλλον του, καθώς οι κατασκευαστές δεν θα θέλουν να υποστηρίξουν προγράμματα μηχανοκίνητου αθλητισμού τα οποία δεν είναι προσανατολισμένα στο πράσινο», δήλωσε ο Chicherit.

«Και δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο από αυτό. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός πρέπει να δείξει ένα παράδειγμα και αισθάνομαι έντονα γι’ αυτό, και πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο πράσινοι, το συντομότερο δυνατόν.

Δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί, αυτό είναι αδύνατο, αλλά πρέπει να έχουμε πραγματικές, ισχυρές προθέσεις για να το πραγματοποιήσουμε, καθώς εάν δεν έχουμε αυτές τις προθέσεις, δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

Τα βιοκαύσιμα είναι το πρώτο βήμα, η ενδιάμεση τεχνολογία, και στη συνέχεια σε δύο ή τρία χρόνια, με το μέλλον να είναι το υδρογόνο».

Το GCK θα ξεκινήσει τώρα ένα αυστηρό πρόγραμμα δοκιμών σε «πραγματικές συνθήκες» το δεύτερο εξάμηνο του 2022, όπου θα επικεντρωθεί στη «βελτιστοποίηση του συστήματος κίνησης» εν όψει της προγραμματισμένης συμμετοχής σε επιλεγμένες ειδικές του Dakar του επόμενου έτους.