Dakar 2018-Μέρα δωδέκατη: Πλησιάζει στη νίκη ο Sainz

Οι συμμετέχοντες στο φετινό Dakar τερμάτισαν την 12η ειδική διαδρομή του αγώνα στο San Juan χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ειδική του Dakar, ήταν μήκους 523km και αποτελείτο από αμμώδες περιοχές, γρήγορα κομμάτια και πετρώδεις σημεία, τα οποία σε συνδυασμό με την κούραση των τελευταίων 12 ημερών δυσκόλεψαν αρκετά όλους.

Ο καιρός για ακόμα μια φορά ’’εκανε τα δικά του’’, αναγκάζοντας τους οργανωτές για λόγους ασφαλείας να ακυρώσουν τη διαδρομή για τις κατηγορίες μοτοσυκλετών και Quad.

Παρά το γεγονός ότι ο Nasser Al Attiyah (Toyota Hilux) είναι περισσότερο από μια ώρα πίσω από τον πρωτοπόρο Carlos Sainz (Peugeot 3008DKR), εντούτοις αυτό δεν τον εμπόδισε να κερδίσει την τρίτη του ειδική στο Dakar, στην οποία μάλιστα είχε και δυο κλαταρισμένα ελαστικά. Δυο λεπτά πιο πίσω τερμάτισε ο Stephane Peterhansel (Peugeot 3008DKR) ο οποίος είναι στη μάχη της δεύτερης θέσης με τον Καταρινό οδηγό. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Giniel De Villiers (Toyota Hilux) με τον πρωτοπόρο στη γενική κατάταξη Carlos Sainz να τερματίζει μόλις ένατος.

Στη γενική κατάταξη ο Ισπανός έχασε 18 λεπτά σε αυτή την ειδική και είδε τη διαφορά του από τον δεύτερο Stephane Peterhansel να μειώνετε στα 44 λεπτά. Τα δυο Peugeot ακολουθούν στη γενική κατάταξη τρία Toyota Hailux, με οδηγούς τους Nasser Al Attiyah, Bernhard Ten Brinke και Giniel De Villiers, οι οποίοι είναι στις θέσεις 3,4 και 5 αντίστοιχα.

Στην κατηγορία φορτηγών η μάχη για τη νίκη έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Ο Ton Van Genugten (Iveco Powerstar) ήταν ο οδηγός που κέρδισε τη 12η ειδική διαδρομή αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Martin Kolomy (Tatra Phoenix). Οι διεκδικητές της νίκης Eduard Nikolaev (KAMAZ) και Federico Villagra (Iveco Powerstar) τερμάτισαν τρίτος και τέταρτος αντίστοιχα.

Στη γενική κατάταξη πρώτος ξαναπέρασε ο Eduard Nikolaev, όμως η διαφορά του από τον δεύτερο Federico Villagra είναι μόλις ένα δευτερόλεπτο. Στην τρίτη θέση εξακολουθεί να είναι ο Siarhei Viazovich.

Ο Reinaldo Varela (Can Am) ήταν ο οδηγός στην κατηγορία SxS που κέρδισε τη 12η διαδρομή και πλέων είναι το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη. Δεύτερος τερμάτισε ο Claude Fournier (Polaris PZR 1000) και τρίτος ο Jose Luis Campo (Polaris PZR 1000).

Το προβάδισμα του Reinaldo Varela στη γενική κατάταξη μετά τη νίκη στην ειδική, είναι τώρα στη 1 ώρα και 3 λεπτά από τον δεύτερο Patrice Garrouste. Τρίτος βρίσκεται ο Jose Luis Campo και τέταρτος ο Claude Fournier.

Το τέλος του αγώνα πλησιάζει καθώς απομένουν δυο ειδικές διαδρομές για να ολοκληρωθεί. Η 13η και προτελευταία είναι από το San Juan στην Cordoba και οι αγωνιζόμενοι έχουν να καλύψουν 483km απλής διαδρομής και 424 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα περάσουν από τα αρχικά στάδια της διαδρομής στο San Juan απο αμμόλοφους και στη συνέχεια το έδαφος γίνετε πετρώδες, γνωστό σε όσους οδηγούς έτρεξαν σε αγώνα WRC.