Dakar 2018-Μέρα έβδομη: Όλα τούμπα

Ξεκούραστοι μετά το διάλειμμα σε υψόμετρο 3,600 μέτρων στην πρωτεύουσα της Βολιβίας La Paz, οι συμμετέχοντες στο Dakar έτρεξαν στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαδρομή του αγώνα.

Η βροχή έκανε την έβδομη διαδρομή γρήγορη και αμμώδες ειδική διαδρομή των 425km ακόμα πιο δύσκολη και όλοι έπρεπε να κινηθούν γρήγορα και προσεκτικά. Για ακόμα μια φορά ο αγώνας έδειξε το σκληρό του πρόσωπο, καθώς τα αποτελέσματα στη γενική κατάταξη ήρθαν τούμπα.

Ο Carlos Sainz με το Peugeot 3008DKR κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά ειδική διαδρομή, με αποτέλεσμα να περάσει στην πρώτη θέση γενικής, καθώς ο μέχρι πρότινος πρωτοπόρος Stephane Peterhansel (Peugeot 3008DKR ) έχασε 1 ώρα και 45 λεπτά στην προσπάθεια του να επιδιορθώσει το αυτοκίνητο. Οι Giniel De Villiers και Nasser Al Attiyah με Toyota Hilux τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Μετά και από αυτό το αποτέλεσμα ο Al Attiyah πέρασε δεύτερος, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του για νίκη στον αγώνα. Ο Stephane Peterhansel είναι πλέον τρίτος, με τον Giniel De Villiers να τερματίζει δεύτερος στην έβδομη ειδική και να ανεβαίνει τέταρτος.

Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν οι Berhanrd Ten Brinke (Toyota Hilux) και Jakub Przygonski (Mini ALL4 RACING).

Αλλαγές στη γενική κατάταξη είχαμε και στην κατηγορία μοτοσυκλετών. Ο εκπληκτικός Joan Barreda (Honda CRF450) ήταν αυτός που κέρδισε τη διαδρομή προς της Uyuni, παρά το γεγονός ότι τραυματίστηκε στο γόνατο. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Adrien Van Beveren (Yamaha WR450F) και τρίτος ο Kevin Benavides με τη δεύτερη Honda CRF450.

Έτσι μετά και από αυτά τα αποτελέσματα ο Adrien Van Beveren πέρασε πρώτος στη γενική κατάταξη, με τον Kevin Benavides να οπισθοχωρεί δεύτερος. Η νίκη στην έβδομη διαδρομή ανέβασε τον Joan Barreda τρίτο γενικής.

Ο Ton Van Genugten με Iveco Powerstar ήταν ο νικητής στην κατηγορία των φορτηγών. Ο Ολλανδός έδειξε σημάδια του ταλέντου του τις προηγούμενες μέρες, τα οποία μετάφρασε στην έβδομη ειδική σε νίκη. Δεύτερος τερμάτισε ο Federico Villagra (Iveco Powerstar) και τρίτος ο Eduard Nikolaev (KAMAZ).

Στη γενική κατάταξη δεν υπήρξε αλλαγή και έτσι ο Eduard Nikolaev συνεχίζει να προηγείται, με δεύτερο τον Federico Villagra και τρίτο τον Siarhei Viazovich.

Στην κατηγορία Quad, ο Axel Dutrie (Yamaha Raptor 700) περίμενε αρκετές μέρες για να φτάσει στην πρώτη του νίκη σε ειδική διαδρομή. Στο ντεμπούτο του ο Γάλλος σε αυτή την  κατηγορία, φιγουράρει μέχρι στιγμής στην πέμπτη θέση γενικής. Δεύτερος στην έβδομη ειδική τερμάτισε ο Marcelo Medeiros (Yamaha YMF700R) και τρίτος ο Ignacio Casale (Yamaha Raptor 700).

Ο τελευταίος εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη, με τον Alexis Hernandez να παραμένει επίσης δεύτερος. Η τρίτη θέση γενικής άλλαξε κάτοχο, καθώς ο Jeremias Ferioli είναι πλέον αυτός που κατέχει τη θέση.

Ο Reinaldo Varela (Can-AM) ήταν ο νικητής στην κατηγορία SxS. Δεύτερος τερμάτισε ο Patrice Garrouste (Polaris PZR 1000) και τρίτος ο Juan Carlos Ramos (Can-AM). Ούτε σε αυτή την κατηγορία υπήρξε αλλαγή όσον αφορά τις τρείς πρώτες θέσεις. Πρώτος είναι ο Reinaldo Varela, δεύτερος ο Juan Carlos Ramos και τρίτος ο Patrice Garrouste.

Από την Uyuni στην Tupiza είναι η 8η ειδική διαδρομή, η οποία είναι μήκους 498km. Οι διαγωνιζόμενοι θα περάσουν από αμμόλοφους σε υψόμετρο 3,500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς το ποιος είναι ικανός για να κερδίσει το φετινό Dakar.