Ο Σταύρος Γρίλλης εφ όλης της ύλης

Ο νεαρότερος Drifter στο κόσμο και κάτοχος του Ρεκόρ Γκίνες είναι Έλληνας, ζει στο πανέμορφο νησί της ΚΩ αλλά αγωνιστικά είναι Κύπριος αφού τρέχει με Κυπριακή άδεια στους τοπικούς αγώνες της Κύπρου. Πάμε να δούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τον νεαρό Σταύρο Γριλλή, τον ταλαντούχο νεαρό ο οποίος κάνει άλματα προόδου χρόνο με το χρόνο στους αγώνες πλαγιολίσθησης.

Με τον Σταύρο βρεθήκαμε μετά το τέλος της φετινής χρονιάς για το πρωτάθλημα Drift της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, που διοργανώθηκε από το PowerDriftClub.

Φίλε Σταύρο, ολοκληρώθηκε μια εντυπωσιακή χρονιά για το πρωτάθλημα Drift εδώ στην Κύπρο, όπου σε βλέπουμε να τρέχεις. Πώς είδες την φετινή χρονιά;

Το φετινό πρωτάθλημα του POWERDRIFTCLUB ήταν τελείως διαφορετικής τεχνικής, με διαφορετικό τρόπο βαθμολόγησης. Είχε περισσότερη απαίτηση από το αυτοκίνητο και λιγότερο από τον οδηγό.

 

Φέτος ήταν και η χρονιά κατά την οποία πήρες και την πρώτη σου νίκη στο Πρωτάθλημα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, πως νιώθεις και πως ένιωσες με αυτή σου την επιτυχία.Εδώ να πούμε ότι ο συγκεκριμένος αγώνας, ήταν και ο πιο δύσκολος αφού διεξήχθη υπό συνεχή βροχόπτωση. Εσύ πως βρήκες δύναμη να αντεπεξέλθεις και πιο ήταν το μυστικό σου;

Ήταν κάτι που μου έδωσε μεγάλη χαρά!Για να είμαι ειλικρινής συνέβαλαν πολλοί παράγοντες για να κατακτήσω αυτή την νίκη. Αρχικά αφού το οδόστρωμα ήταν βρεγμένο όσο δυνατό και να ήταν ένα αμάξι, ότι λάστιχα και αν «φορούσε»  δεν υπερείχε αισθητά από ένα αδύναμο αυτοκίνητο όπως το δικό μου. Επιπλέον έχω οδηγήσει πολλές φορές με βροχή, οπότε ήταν συνθήκες που δεν με δυσκόλεψαν. Όλα αυτά βοήθησαν  για να έρθει αυτή η νίκη .

Φέτος για το κυπριακό πρωτάθλημα Drift διεξήχθησαν 5 αγώνες, εκτός από τον αγώνα που κέρδισες, πιο αγώνα απόλαυσες περισσότερο και γιατί;

Θεωρώ ότι από κάθε αγώνα κάτι καινούριο παίρνεις και κάτι καινούργιο μαθαίνεις. Όλοι οι αγώνες είναι διαφορετικοί. Αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες, η διαδρομή, οι οδηγοί που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Έτσι για μένα κάθε αγώνας είναι μία ξεχωριστή εμπειρία.

 

Την φετινή χρονιά σε είδαμε και σε δυο αγώνες του εξωτερικού. Στον μεγάλο τελικό του KingofNations και στον Μαραθώνα για το MDC. Μίλησε μας για αυτούς του αγώνες.

Είναι αξέχαστες εμπειρίες και από τους δύο γιατί αγωνίστηκα με το καινούργιο μου αυτοκίνητο, το ToyotaAE 86.

Στις Σέρρες συνειδητοποίησα ότι αυτό που ετοιμάζαμε εδώ και πολλά χρόνια με έκανε να το εμπιστευτώ πολύ και να το οδηγήσω στα όρια του πολύ γρήγορα. Όμως διαπίστωσα στην πορεία ότι ο συμπλέκτης «κουράστηκε» μιας και είχε να εκτελέσει ένα δύσκολο έργο. Έτσι συνέχισα τον αγώνα μου πολύ συντηρητικά. Παρ’ όλα αυτά κατέφερα και μπήκα 16αδα.

Μέχρι τον αγώνα στον Μαραθώνα δεν ήταν δυνατή η βελτίωση του συμπλέκτη και έτσι αγωνίστηκα πάλι συντηρητικά. Έκανα ένα αξιόλογο βαθμολογημένο και κατέκτησα την 10η θέση .

 

Εμείς ήμασταν παρών στον αγώνα των Σερρών όπου σε είδαμε να κερδίζεις στα διπλά βαθμολογημένα τον Γάλλο πρωταθλητή.  Πες μας για αυτό το Battle.

Προσπαθώ κάθε φορά να «ξεχνάω» ποιον έχω να αντιμετωπίσω και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Αυτό έκανα και σε αυτή την μάχη. Πίεσα ασφυκτικά τον NikolasDelorme και μετά από επαναληπτικά περάσματα κατάφερα να βγω νικητής.

Από τους δύο αυτούς αγώνες πιο απόλαυσες πιο πολύ και γιατί;

Από τους δύο αυτούς αγώνες αυτόν που απόλαυσα περισσότερο ήταν αυτός των Σερρών. Μου δόθηκε η ευκαιρία να οδηγήσω σε μία μεγάλη πίστα, σε μία παγκόσμια διοργάνωση ανάμεσα σε κορυφαίους Έλληνες, Κύπριους και ξένους οδηγούς. Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό και άκρως ανταγωνιστικό και η βαθμολόγηση έγινε με προηγμένα μέσα (GPS). Και τέλος να προσθέσω ότι σε όλα αυτά είχα δίπλα μου όλη την οικογένεια μου και αρκετούς καλούς φιλους.

Θα σε δούμε και την νέα χρονιά σε αγώνα του εξωτερικού;

Είναι ένας από τους στόχους μου και αλήθεια θα προσπαθήσουμε πολύ για αυτό.

Σε είδαμε να βρίσκεσαι στο τιμόνι ενός Toyota στους αγώνες του εξωτερικού, μίλησε μας για αυτό το αμάξι;

Αυτό το αυτοκίνητο ήταν για μένα ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί. Είναι το αυτοκίνητο που ξεκίνησε την ιστορία του drift στην Ιαπωνία. Έτσι μαζί με τον μπαμπά μου σιγά – σιγά καταφέραμε να του δώσουμε σάρκα και οστά με όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις.

 

Ποιο προτιμάς το πράσινο BMW ή το πράσινο Toyota και γιατί;

Προτιμώ το Toyota γιατί είναι πιο γρήγορο, πιο αξιόπιστο και πιο ανταγωνιστικό.

Με την ολοκλήρωση της φετινή χρονιάς στο Παγκύπριο πρωτάθλημα Drift, σε είδαμε να φιγουράρεις στην 5η θέση γενικής, στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην ιστορία του PowerDriftClub μπροστά από φτασμένους οδηγούς. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για την νέα χρονιά;

Για το 2018 είμαστε αρκετά προβληματισμένοι εγώ και η ομάδα μου . Το αυτοκίνητο έχει ολοκληρώσει τέσσερα πρωταθλήματα χωρίς ουσιαστικά να έχει συντηρηθεί όπως θα έπρεπε. Επιβάλλεται άμεσα μια ανακατασκευή του, πράγμα που είναι δύσκολο και από οικονομικής άποψης αλλά και για πρακτικούς λόγους λόγω απόστασης. Επίσης οι απαιτήσεις του σχολείου μου – φροντιστηρίων όλο και αυξάνονται ως μαθητής α’ λυκείου πλέον. Έτσι η συμμετοχή μου στο παγκύπριο πρωτάθλημαdrift για το 2018 δεν είναι σίγουρη.

 

Τώρα θέλω να πας αρκετά χρόνια πίσω και να θυμηθείς πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Drift.

Έμαθα να οδηγώ όταν ήμουν 5 ετών και με το drift άρχισα να ασχολούμαι στα 7.

 Ποιο ήταν το πρώτο σου αμάξι;

Ένα Mazda 323 τετρακίνητο το οποίο μετατρέψαμε σε πισωκίνητο με 180hp. Αρκετούς για να μπορεί να κάνει drift.

Όταν πρωτοξεκινούσες να τρέχεις ποιο ήταν το ίνδαλμα σου;

Ο Στάθης Παπαργυρόπουλος και ο Σωτήρης Τούντας.

Πώς και κατέληξες στο BMW;

Το BMW ήταν αρχικά του μπαμπά μου. Είχε 180 hp τότε ίσα –  ίσα να καίει  κανένα λάστιχο στην μικρή πίστα καρτ που έχει στο νησί μας. Όταν ήμουν 8 ετών μία βροχερή μέρα που ήμασταν στη πίστα του ζήτησα να το δοκιμάσω μιας και το mazda μου είχε κάποιο πρόβλημα. Με εντυπωσίασε γιατί γλιστρούσε πιο εύκολα σε αντίθεση με το δύστροπο μου mazda. Ήταν η πρώτη μας «επαφή» και από τότε νομίζω αποτελούμε ένα αρκετά καλό δίδυμο.

 

Πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με το Drift;

Όταν ήμουν 3 ετών ο μπαμπάς μου, μου είχε φτιάξει μία ηλεκτρική γουρούνα . Είχα την τάση να περιστρέφομαι γύρω από διάφορα αντικείμενα. Στην συνέχεια την ηλεκτρική γουρούνα την διαδέχτηκε μία μηχανοκίνητη όπου συνέχιζα να πλαγιολισθαίνω και με αυτή. Την γουρούνα διαδέχτηκε το κάρτ και αυτό έδωσε την θέση του στην συνέχεια στο αυτοκίνητο. Είχα φτάσει στο σημείο,χωρίς και ο ίδιος να το καταλάβω, να κάνω  drift.

Πόσο δύσκολο ήταν;

Αρχικά αυτό που με δυσκόλεψε ήταν πρακτικής φύσεως. Δεν μπορούσα να φθάσω ταυτόχρονα τα πεντάλ και το τιμόνι. Δεν είχα την απαιτούμενη μυική δύναμη για να τραβήξω το χειρόφρενο και να γυρίσω το τιμόνι. Για όλα αυτά ο μπαμπάς μου είχε τις λύσεις. Προέκτεινε τα πεντάλ με ειδικές προσθήκες, έκανε το τιμόνι ηλεκτρικό και τοποθέτησε ένα κάθισμα ειδικά κατασκευασμένο μέσα στο ήδη υπάρχον. Έτσι όλες οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν. Όλα πλέον ήταν εύκολα για μένα.

Ποιος σου έμαθε τα μυστικά του Drift;

Τα πρώτα βήματα μου τα έμαθε ο μπαμπάς μου. Τα πιο βαθιά μυστικά τα έμαθα από τον Ιάπωνα κριτή του παγκύπριου πρωταθλήματος μέχρι το 2016, Hiroki Furuse. Δεν χόρταινα να τον ακούω και να τον παρακολουθώ. Αφού πλέον δεν έχω την δυνατότητα να έρχομαι σε επαφή μαζί του προσπαθώ και εξελίσσομαι μόνος μου.

 Ποια είναι η αίσθηση που έχεις μπαίνοντας στο αμάξι για να τρέξεις σε αγώνα Drift;

Είναι κάτι που δεν με αγχώνει καθόλου, αντιθέτως με συναρπάζει. Είμαι προσηλωμένος και συγκεντρωμένος σε αυτό που πρέπει να κάνω κάθε φορά.

 Ποια θεωρείς τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σου σημεία;

Θεωρώ την σταθερότητα και την επιθετικότητα που έχω στην οδήγηση, την γρήγορη προσαρμογή σε διαφορετικές διαδρομές, ότι είναι τα δυνατά μου σημεία. Το ότι δεν έχω την δυνατότητα να προπονούμαι καθόλου στο νησί μου, αφού ούτε πίστα διαθέτει και επίσης το αυτοκίνητο μου βρίσκεται στη Κύπρο από το 2013, θεωρώ ότι αποτελούν τα αδύνατα μου σημεία.

 

Στα διπλά περάσματα προτιμάς να είσαι μπροστά ή πίσω;

Η αγαπημένη μου θέση στα διπλά περάσματα είναι η πίσω.

Πώς προέκυψε η Κύπρος;

Το 2012, στην ηλικία των 9 ετών, ακολούθησα όλους τους αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος των driftwars κάνοντας show. To 2013 δυστυχώς λόγω αλλαγής στην νομοθεσία δεν είχα πλέον αυτή την δυνατότητα. Τότε ένας φίλος φωτογράφος που κάλυπτε τους αγώνες, ο Αλέξης Λυχναράς, γνώριζε τον κ. Χριστάκη Χρήστου και μας πρότεινε να έρθουμε σε επαφή μαζί του. Έτσι και έγινε. Επικοινωνήσαμε μαζί του, ήταν πολύ θετικός και κάλυψε ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης του αυτοκινήτου μου. Και έτσι έφθασα στην Κύπρο. Ο κ.Χριστάκης μέχρι και σήμερα μου παρέχει δωρεάν την φύλαξη του αυτοκινήτου μου. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τον ευχαριστήσω πολύ για ότι έχει κάνει για μένα αυτά τα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στο παγκύπριο πρωτάθλημα. Η συνέχεια πλέον είναι αυτή που γνωρίζετε.

Είσαι μαθητής, πως είναι να μοιράζεις τον χρόνο σου μεταξύ πίστας και σχολείου;

Όπως σας ανέφερα και παραπάνω δεν έχω την δυνατότητα να προπονηθώ στον τόπο μου. Υπάρχει μία πίστα που συνηθίζουμε να πηγαίνουμε με τον μπαμπά μου και τα αδέλφια μου πιο πολύ για «παιχνίδι» και όχι για προπόνηση και αυτό μόνο Κυριακές ή αργίες. Έτσι δεν χάνω χρόνο από το σχολείο μου. Οι μόνες απουσίες που κάνω είναι όταν έχω αγώνες που χρειάζεται να φύγω από Παρασκευή και να επιστρέψω Δευτέρα στη καλύτερη περίπτωση μεσημέρι. Μην ξεχνάμε ότι από τη Κω έρχομαι Κύπρο σχεδόν πάντα μέσω Αθηνών.

Ποίες ήταν οι αντιδράσεις των συμμαθητών σου όταν έμαθαν ότι ασχολείσαι με το Drift;

Οι περισσότεροι είχαν πολλές ερωτήσεις όπως, πώς γίνεται, αν είναι εύκολο, αν με φοβίζει καθόλου, πώς το έμαθα, πότε έχω αγώνες κ.λ.π. Μερικοί έρχονται στην πίστα που σας ανέφερα και τους κάνω βόλτα.

Είσαι ένας αθλητής πρότυπο για πολλούς νεαρούς. Τι θα έλεγες σε αυτούς που τρέχουν στους δρόμους προσπαθώντας να σε αντιγράψουν;

Δεν έχω οδηγήσει ποτέ σε δρόμο. Το ίδιο θα συμβούλευα και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα. Υπάρχουν πίστες, όπου εκεί θα είναι ασφαλείς τηρώντας πάντα βέβαια και τους κανόνες ασφαλείας. Απαραίτητα  κράνος και φυσικά ζώνη ασφαλείας.

 Ποιο ήταν το όνειρο σου όταν πρωτοξεκινούσες να ασχολείσαι με το Drift και ποιο είναι τώρα;

Το όνειρο που είχα όταν πρωτοξεκίνησα, ήταν να κάνω drift με ένα ΑΕ 86. Αυτό πραγματοποιήθηκε και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Τώρα το όνειρο μου είναι να βρεθώ στην μακρινή Ιαπωνία, την γενέτειρα του drift, και να λάβω μέρος σε κάποιο αγώνα εκεί.

 

Αν θα μπορούσες να αλλάξεις κάτι στην μέχρι σήμερα πορεία σου τι θα ήταν αυτό;

Όχι αλήθεια δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι. Αντιθέτως αισθάνομαι πολύ τυχερός για ότι έχω ζήσει μέχρι τώρα. Η κάθε εμφάνιση μου ήταν μοναδική για μένα. Μέσα από αυτή την πορεία έχω κάνει φίλους, έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους, έχω μάθει, έχω εξελιχθεί, έχω συναγωνισθεί, έχω αδικηθεί, έχω θυμώσει, έχω χαρεί!!

 Ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον κάθε αθλητή είναι οι χορηγοί, μίλησε μας για αυτούς.

Πράγματι η βοήθεια τους είναι απαραίτητη και πολύτιμη. Παρά τις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα μου υπάρχουν κάποιες εταιρείες που βρίσκονται δίπλα μου. Αυτές είναι: ACHNA SPEEDWAY, ΡΑΣΚΟΣ ΑΕ, ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, RTMG PERFORMANCE, TOYNTAS GARAGE, NICH THE FISHERMAN, KANNIS TYRES, ΑΛ.ΚΩ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ και φυσικά GRILLIS PERFORMANCE. Υπάρχουν επίσης κάποιοι φίλοι που όταν μπορούν και όπως μπορούν με βοηθούν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους!!

Κλείνοντας θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για τον πολύτιμο σου χρόνο και να σου ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην νέα χρονιά.

Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ με την σειρά μου για το ενδιαφέρον σας και για τον χρόνο σας. Καλή χρονιά και ότι καλύτερο σας εύχομαι.