Dakar 2018: Θρίαμβος για Sainz και Peugeot

Μετά από 8793 χιλιόμετρα αμμόλοφων, βουνών, πετρώδες έδαφος και επικίνδυνων σημείων μέσω του Περού, Βολιβίας και Αργεντινής το πλήρωμα των Carlos Sainz-Lucas Cruz, οι οποίοι έτρεχαν με Peugeot 3008DKR Maxi, κατάφεραν να κερδίσουν το 40o Dakar. Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη για την Peugeot Total, στον πιο απαιτητικό αγώνα του πλανήτη.

Ο Carlos Sainz φάνηκε άτυχος στα τελευταία τρία Dakar και φέτος ήταν αποφασισμένος για τη νίκη. Κέρδισε δυο ειδικές διαδρομές (SS6-SS7) παίρνοντας το προβάδισμα στον αγώνα το οποίο δεν έχασε ποτέ, φτάνοντας πρώτος στην Cordoba 43 λεπτά μπροστά από τους υπόλοιπους.

«Ήταν δύσκολο ράλι για μένα, ίσως το δυσκολότερο Dakar που έτρεξα συμπεριλαμβανομένου με αυτά της Αφρικής», είπε ο Sainz και συνέχισε, «οι οργανωτές μας έδωσαν μια απαιτητική διαδρομή με πολύ δύσκολες ειδικές διαδρομές. Οι δυο τελευταίες διαδρομές πριν τον τερματισμό ήταν πολύ δύσκολες και το πέρασμα από το Περού είχε αρκετά πονηρά σημεία. Είναι πολύ ικανοποιητικό για μένα και τον Lucas να κερδίζουμε ένα τόσο δύσκολο αγώνα. Το ίδιο ισχύει και για την Peugeot, η οποία ήταν φανταστική σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, δίνοντας μας ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο».

Δυο Toyota Hilux συμπλήρωσαν το φετινό βάθρο στο Dakar. Nasser Al Attiyah και Giniel De Villiers είναι οι οδηγοί που τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, με τους Stephane Peterhansel και Jacub Przygonski να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Για ακόμα μια χρονιά στην κατηγορία μοτοσυκλετών η Αυστριακή μάρκα ΚΤΜ έφυγε νικήτρια από τον αγώνα. Φέτος δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος συνδυασμός, καθώς ο Αυστριακός Matthias Walkner ήταν ο νικητής στη σέλα της ΚΤΜ450. Με αυτή τη νίκη η ΚΤΜ είναι η απόλυτη κυρίαρχος στο Dakar, καθώς κέρδισε τον αγώνα για 17η συνεχόμενη φορά.

Ο Kevin Benavides τερμάτισε στη δεύτερη θέση, οδηγώντας Honda CRF450 και το βάθρο συμπλήρωσε ακόμα μια εργοστασιακή ΚΤΜ450, με αναβάτη τον Toby Price. Ο τρίτος αναβάτης της ΚΤΜ Antoine Meo, τερμάτισε τέταρτος και πέμπτος τερμάτισε ο Gerard Guell, οδηγώντας επίσης ΚΤΜ.

Στην κατηγορία φορτηγών, η χθεσινή αποχώρηση του Federico Villagra μετά από πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων, έκανε πιο εύκολο το έργο του Eduard Nikolaev (KAMAZ), ο οποίος κέρδισε χωρίς καμία πίεση στην τελευταία ειδική το 40ο Dakar. Αυτή ήταν η τρίτη νίκη σε Dakar για τον Eduard Nikolaev.

Δεύτερος τερμάτισε ο Siarhei Viazovich με ΜΑΖ5309RR, ενώ η ΚΑΜΑΖ ολοκλήρωσε το φετινό αγώνα καταλαμβάνοντας και την τρίτη θέση με τον Airat Mardeev.

Καθολική ήταν η νίκη της Yamaha στην κατηγορία Quad στο φετινό Dakar, όπου στην πρώτη πεντάδα τερμάτισαν μοντέλα της Ιαπωνικής φίρμας. Νικητής αναδείχθηκε ο Ignacio Casale (Yamaha RAPTOR700),  δεύτερος τερμάτισε ο Nivolas Cavigliasso (Yamaha YZF450) και τρίτος ο Jeremias Ferioli (Yamaha RAPTOR700). Στις θέσεις τέσσερα και πέντε, οδηγώντας Yamaha RAPTOR700 τερμάτισαν οι Marcelo Medeiros και Alexis Hernandez.

Μόλις έξι οδηγοί κατάφεραν να ολοκληρώσουν στην κατηγορία SxS στο φετινό αγώνα. Ο Reinaldo Varela με Can Am τερμάτισε πρώτος, αφήνοντας στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση τα εργοστασιακά Polaris PZR1000, τα οποία οδηγούσαν οι Patrice Garrouste, Claude Fournier και Jose Campo. Στις υπόλοιπες δυο θέσεις τερμάτισαν οι Camelia Liparoti (Yamaha YXZ100) και Leo Larrauri (Can Am).

Στο τέλος αυτού του εξαντλητικού μαραθωνίου ο οποίος ονομάζετε Dakar,τη γραμμή τερματισμού πέρασαν συνολικά 185 οχήματα. Την καρό σημαία είδαν 85 μοτοσυκλέτες, 32 Quads, και 49 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου 6 SxS και 19 φορτηγών.