Dakar 2017- Θρίαμβος για Peterhansel και Peugeot

Σάρωσε ακόμα ένα Dakar η ομάδα της Pegugeot καθώς η γαλλική ομάδα είδε και τα τρία της αυτοκίνητα να τερματίζουν στις τρείς πρώτες θέσεις. Ακόμα μια νίκη σε Dakar πέτυχε ο Stephane Peterhansel δημιουργώντας ένα ασύλληπτο ρεκόρ, αφού αυτή ήταν η 13η στο θεσμό. Ο Peterhansel μετρά 6 νίκες με μοτοσυκλέτα και 7 με αυτοκίνητο και δίκαια η Peugeot του εμπιστεύτηκε το 3008 DKR και τη φετινή χρονιά. Δεν επηρεάστηκε από τις πολλές αλλαγές στη γενική κατάταξη, καθώς καραδοκούσε περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να κτυπήσει. Το κατάφερε αυτό δυο ειδικές διαδρομές πριν από το τέλος και με την εμπειρία που κουβαλά στα τόσα χρόνια που αγωνίζεται στο Dakar κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον διψασμένο για διάκριση Sebastian Loeb.

Από την πλευρά του ο δεύτερος Γάλλος της ομάδας ήταν συνεχώς στη διεκδίκηση της νίκης και το πάλεψε μέχρι τέλους. Κατάφερε να κερδίσει ειδικές διαδρομές όμως στο τέλος υποτάχθηκε στην ανωτερότητα του μεγάλου του αντιπάλου. Αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά του Loeb στο Dakar και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι του χρόνου θα συγκαταλέγετε ανάμεσα στα φαβορί για τη νίκη.

Την τρίτη θέση στο βάθρο κέρδισε ακόμα ένας Γάλλος με Peugeot 3008 DKR, ο Cyril Despres, ολοκληρώνοντας έτσι τη μεγαλειώδη εμφάνιση της Peugeot στο δυσκολότερο μηχανοκίνητο αγώνα του πλανήτη. Τα ΤΟΥΟΤΑ Hilux των Nani Roma και Giniel de Villiers συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα με τα ΜΙΝΙ των Orlando Terranova και Jakub Przygonsky νε τερματίζουν στις θέσεις 6 και 7.

 

Θρίαμβος και για την κυπριακή αποστολή. Ο Roman Starikovich με το Desert Warrior κατάφερε να τερματίσει στην 46η θέση, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη του συμμετοχή στον αγώνα.

Μεγαλειώδης νίκη για την ΚΤΜ στην κατηγορία μοτοσυκλετών καθώς η υπεροχή της ήταν καθολική, τερματίζοντας στις τρείς πρώτες θέσεις του βάθρου. Νικητής σε αυτή την κατηγορία ήταν ο Βρετανός Sam Sunderland με τους Matthias Walkner και Gerald Farres να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Στην κατηγορία των Quads η Yamaha ήταν αυτή που σάρωσε καθώς οι πρώτοι 6 αναβάτες οδηγούσαν τετράτροχες του Ιαπωνικού εργοστασίου. Αναλλοίωτη έμεινε η κατάταξη για τους πρώτους 5 με τον Ρώσο Sergay Karyakyn να κερδίζει, δεύτερος γενικής τερμάτισε ο Ignasio Casale και την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Pablo Copetti. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση τερμάτισαν οι Rafal Sonik και Axel Dutrie.

Οι Eduard Nikolaev και Dmitry Sotnikov  αμφότεροι με  kamaz τερμάτισαν στις δυο πρώτες θέσεις στην κατηγορία των φορτηγών με τον Gerard De Rooy (Iveco) να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Οι Federico Villagra (Iveco) και Airat Mardeev (KAMAZ) τερμάτισαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Τέλος στην κατηγορία UTV ο Leandro Torres αναδείχθηκε νικητής, δεύτερος τερμάτισε ο Wang Fuijiang και τρίτος ο Ravil Maganov.