Ανασκόπηση αγώνων ράλι 2016

Το 2016 από αγωνιστικής πλευράς ήταν μια σεζόν από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη στο παγκύπριο πρωτάθλημα ράλι. Η χρονιά ξεκίνησε με τέσσερις διεκδικητές για το πρωτάθλημα και κράτησε σε αγωνία όσους το παρακολούθησαν καθώς σχεδόν σε κάθε αγώνα υπήρχαν εναλλαγές στη γενική κατάταξη και τα διάφορα αποτελέσματα στους έξι αγώνες που διοργανώθηκαν έκριναν τον πρωταθλητή στον τελευταίο αγώνα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυτοί που χαμογέλασαν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν ήταν άλλοι από τους Χρίστο Δημοσθένους/Πάμπο Λαό. Για να το πετύχουν όμως αυτό χρειάστηκε υπερπροσπάθεια, αφού στα μέσα της χρονιάς ήταν το αουτσάιντερ στη μάχη του τίτλου.

East Safari Rally

Η σεζόν ξεκίνησε με τον διήμερο αγώνα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, το γνωστό σε όλους East Safari Rally. Ο αγώνας από φύση του είναι ο ταχύτερος του ημερολογίου και ελκύει μεγάλο αριθμό συμμετοχών.

Από την πρώτη μέρα οι Γαλαταριώτης/Ιωάννου πέρασαν επικεφαλής όπου διαχειρίστηκαν σωστά το πλεονέκτημα που είχαν τη δεύτερη μέρα, κερδίζοντας έτσι τον πρώτο αγώνα της χρονιάς.

Οι Δημοσθένους/Λαός αν και τερμάτισαν δεύτεροι γενικής μετά το πέρας του τεχνικού ελέγχου ακυρώθηκαν με αποτέλεσμα η δεύτερη θέση να πάει στους Αντωνίου/Πιερή και η τρίτη στους Ποσείδια/Χριστοφή. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Πολυκάπρου/Winter και Ζήνωνος/Δαμιανού.

Στην κατηγορία αυτοκινήτων με κίνηση στους δυο τροχούς τη νίκη πήραν εύκολα οι Ζαχαρίας Μανώλη/Αντρέας Βαρνακίδης. Το Σάββατο δημιούργησαν διαφορά ασφαλείας την οποία διαχειρίστηκαν σωστά την Κυριακή ξεκινώντας με το δεξί τη χρονιά. Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Παντελή/Νικολαϊδης και την τριάδα συμπλήρωσαν οι Αντρέας και Αντώνης Τζιωρτζή

39th Venus Rally

Στη συνέχεια το σκηνικό μεταφέρθηκε στα βουνά της Πάφου, με την ομώνυμη Λέσχη να διοργανώνει το 39Ο Venus Rally. Νωρίς οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας Γαλαταριώτης/Ιωάννου τέθηκαν εκτός αγώνα μετά από μηχανικό πρόβλημα και αυτή την ευκαιρία άρπαξαν οι Δημοσθένους/Λαός, παίρνοντας κεφάλι την πρώτη μέρα η οποία σημαδεύτηκε από τις μονομαχίες που είχαν στις ειδικές με τους Πολυκάρπου/Winter και Τσουλόφτα/Ηλία.

Επιθετικά ξεκίνησαν τη δεύτερη μέρα οι Δημοσθένους/Λαός και σημειώνοντας ταχύτερους χρόνους από τους Πολυκάπρου/Winter κατάφεραν να κερδίσουν τον αγώνα και να ξαναμπούν σε τροχιά τίτλου. Στη δεύτερη θέση έμειναν οι Πολυκάπρου/Winter και την τριάδα συμπλήρωσαν οι Αντωνίου/Πιερής, οι οποίοι τέθηκαν ταυτόχρονα επικεφαλής στη βαθμολογία. Τους βαθμούς της τέταρτης και πέμπτης θέσης πήραν οι τοπικοί οδηγοί Μαρίνος Πατρόκλου και Ιάκωβος Πενταράς.

Αυτός που έκλεψε την παράσταση την πρώτη μέρα ήταν ο πολλά υποσχόμενος Αλέξανδρος Τσουλόφτας, ο οποίος σημειώνοντας ανταγωνιστικούς χρόνους έδειξε ότι μπορούσε να διεκδικήσει θέση στο βάθρο, με τη συνέχεια όμως να μην είναι ανάλογη καθώς μετά από έξοδο στην έβδομη ειδική διαδρομή αποχώρησε.

Σκεύος και Μαίρη Γερολέμου ήταν οι νικητές στη δυκίνητη κατηγορία. Ξεκίνησαν πολύ καλά τον αγώνα κλείνοντας την πρώτη μέρα πρώτοι με διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες τους. Τη δεύτερη έχοντας προβάδισμα πέραν του ενός λεπτού από τους δεύτερους Ταννούση-Γρηγορίου, το διατήρησαν παίρνοντας πανάξια τη νίκη. Πολύ καλή παρουσία από τους νεαρούς Ταννούση-Γρηγορίου που κατάφεραν στον πρώτο αγώνα ράλι που συμμετείχαν να τερματίσουν στη δεύτερη θέση. Την τριάδα συμπλήρωσαν οι Dimi Morozov-Maria Morozova.

Palm Trees Rally

Ο τρίτος αγώνας του πρωταθλήματος έγινε στη Λάρνακα, με τον αγώνα Palm Trees Rally. Η Λέσχη Αυτοκινήτου Λάρνακας αποφάσισε και δίκαια να διοργανώσει μονοήμερο αγώνα και αυτή η απόφαση βρήκε αντίθετους αρκετούς οδηγούς οι οποίοι επιθυμούσαν διήμερο αγώνα. Αποτέλεσμα αυτού αρκετοί να μην αγωνιστούν, μεταξύ αυτών και οι  Δημοσθένους/Λαός.

Την ευκαιρία αυτή άρπαξαν από τα μαλιά οι Γαλαταριώτης/Ιωάννου και από την πρώτη ειδική τέθηκαν επικεφαλής και δεν κοίταξαν ποτέ πίσω. Το γρήγορο τέμπο που είχαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει κανείς, με αποτέλεσμα να φτάσουν πρώτοι στη ράμπα του τερματισμού με διαφορά πέραν του ενός λεπτού από τους δεύτερους Αντωνίου/Πιερή και παράλληλα να ξαναπεράσουν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα ισοβαθμώντας με τους Αντωνίου/Πιερή.

Την τρίτη θέση στον αγώνα πήραν μετά από πολύ καλή παρουσία οι Γιώργος Χριστοφή/Κωνσταντίνος Σιάλος ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Σταύρος Ζήνωνος και Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Σκεύος και Μαίρη Γελομέμου ήταν για ακόμα ένα αγώνα το ταχύτερο πλήρωμα στη δικίνητη κατηγορία. Στη δεύτερη θέση όπως και στην Πάφο τερμάτισαν οι Τανούσης/Γεωργίου και την τριάδα συμπλήρωσαν οι Dimi Morozov/Maria Morozova.

Cyprus Rally

Το Cyprus Rally,  ο μεγαλύτερος αγώνας της χρονιάς ήταν ο τέταρτος στη σειρά ο οποίος είχε διπλό συντελεστή βαθμολογίας και μπορούσε να κρίνει πολλά στην έκβαση του πρωταθλήματος. Σε αυτό τον αγώνα όλοι ψάχνουν τη διάκριση δίνοντας πολλές φορές το 110% των δυνατοτήτων τους. Για ακόμα μια φορά στη σεζόν ήρθαν τα πάνω κάτω με τους Δημοσθένους/Λαό να κερδίζουν για τρίτη συνεχόμενη φορά μεταξύ των Κυπριακών πληρωμάτων τον διεθνή αγώνα, να καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση γενικής και να ξαναμπαίνουν σε τροχιά τίτλου παίρνοντας κεφάλι στη βαθμολογία.

Στο Cyprus Rally διακρίθηκαν επίσης οι Chips Junior/Αντώνης Χρυσοστόμου οι οποίοι έτρεχαν μαζί σε αγώνα ράλι για πρώτη φορά, τερματίζοντας έκτοι γενικής και δεύτερο Κυπριακό πλήρωμα. Την τριάδα μεταξύ των Κυπριακών πληρωμάτων συμπλήρωσαν οι Κώστας Ζήνωνος/Φάνος Χριστοφή οι οποίοι επίσης έτρεχαν για πρώτη φορά μαζί έχοντας μάλιστα πολύ καλή απόδοση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Σάββας Σάββα/Αντρέας Παπαντρέου και Μιχάλης Ποσείδιας/Erikson ήταν τα πληρώματα που τερμάτισαν στις θέσεις οκτώ και εννιά στη γενική κατάταξη.

Στην κατηγορία αυτοκινήτων με κίνηση στους δυο τροχούς τρία Honda Civic κατέλαβαν τις τρείς πρώτες θέσεις. Οι Ζαχαρίας Μανώλη/Αντρέας Βαρνακίδης ανέβηκαν πρώτοι στη ράμπα με δεύτερους τους Μαννούρη/Χρυσοστόμου και τρίτους τους Τελεβάντο/Σταύρου.

Οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας Γαλαταριώτης/Ιωάννου δεν βαθμολογηθήκαν καθώς αποχώρησαν τη δεύτερη μέρα και οι Αντωνίου/Πιερής τερμάτισαν δέκατοι μαζεύοντας μόλις 16 βαθμούς, υποχωρώντας στη δεύτερη θέση.

Tiger Rally

Ο προτελευταίος αγώνας ήταν και πάλι μονοήμερος, με έδρα τη Λεμεσό και στίβο μάχης τα βουνά της επαρχίας. Οι τρείς επαναλαμβανόμενες τεχνικές ειδικές διαδρομές με μεικτή επιφάνεια οδοστρώματος στο δάσος  συνέθεταν το σκηνικό το οποίο οι αγωνιζόμενοι έπρεπε να αγωνιστούν για τη συλλογή βαθμών.

Για ακόμα μια φορά τα τελικά αποτελέσματα έφεραν ανακατατάξεις στη βαθμολογία, καταφέρνοντας έτσι να κρατήσουν τους φίλους του αθλήματος σε αγωνία, καθώς όλα τα ενδεχόμενα για την κατάκτηση του τίτλου ήταν ανοικτά. Στο Tiger Rally ήταν η σειρά των Αντωνίου/Πιερή να κερδίσουν, παίρνοντας προβάδισμα στη βαθμολογία και πλεονέκτημα στην υπόθεση τίτλος.

Όλα όμως ξεκίνησαν με την εκπληκτική απόδοση των Τσουλόφτα/Ηλια οι οποίοι ξάφνιασαν όλους με την παρουσία τους στις ειδικές διαδρομές, κερδίζοντας τις δυο πρώτες. Από κοντά ακολουθούσαν οι Δημοσθένους/Λαός οι οποίοι όμως είχαν έξοδο στην τρίτη ειδική με αποτέλεσμα να χάσουν αρκετό χρόνο μέχρι να επαναφέρουν το αυτοκίνητο στο δρόμο. Η τρίτη ειδική αποδείχτηκε επίσης τιμωρός και για τους Γαλαταριώτη/Ιωάννου και Πολυκάρπου/Winter οι οποίοι αποχώρησαν μετά από μηχανικό πρόβλημα που είχαν. Δεν γλίτωσαν ούτε οι Τσουλόφτας/Ηλια αφού και αυτοί αντιμετώπισαν πρόβλημα με τη μετάδοση, με αποτέλεσμα να χάσουν το πλεονέκτημα που είχαν αποκτήσει από τις προηγούμενες ειδικές.

Κερδισμένοι ήταν οι Αντωνίου/Πιερής οι οποίοι ροκάνισαν τη διαφορά που είχαν από τους Τσουλόφτα/Ηλια και στο δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές δεν είχαν κανένα πρόβλημα να σημειώσουν τους ταχύτερους χρόνους παίρνοντας έτσι τη νίκη και το προβάδισμα στη βαθμολογία. Οι Δημοσθένους/Λαός κατάφεραν να συνεχίσουν τον αγώνα, όμως για δεύτερη φορά στη σεζόν ακυρώθηκαν καθώς δέχτηκαν εξωτερική βοήθεια για να επαναφέρουν το αγνωστικό στο δρόμο, κάτι που απαγορεύετε από τον κανονισμό.

Τερματισμό στην τριάδα για ακόμα μια φορά στη σεζόν είχε ο Γιώργος Χριστοφή με συνοδηγό τον Παναγιώτη Σιάλο όπου κατάφεραν να ανεβούν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ενώ την τρίτη θέση στο πόντιουμ συμπλήρωσαν οι Σταύρος Ζήνωνος/Erikson, στο καλύτερο τους αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια.

Πρώτοι στη δικήνητη κατηγορία ήταν οι Tchitros/Kotsios με το ζεύγος Σκεύος και Μαίρη Γερολέμου νε τερματίζει δεύτερο και να κατακτά και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Την τριάδα για τη δικήνητη κατηγορία συμπλήρωσαν το ζεύγος Dimi Morozov και Maria Morozova.

Tour of Cyprus

Με αυτά τα δεδομένα όλα θα κρίνονταν στον τελευταίο αγώνα, το Tour of Cyprus, με διοργανωτή τον Ο.Φ.Α. Οι δυο μέρες αγώνα (πρώτη άσφαλτος, δεύτερη χώμα), ο αυξημένος συντελεστής βαθμολογίας και οι απαιτητικές ειδικές διαδρομές στην ορεινή περιοχή Λευκωσίας άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως προς την υπόθεση πρωτάθλημα.

Και οι δυο διεκδικητές, με τερματισμό ο ένας μπροστά από τον άλλο κέρδιζαν τον τίτλο. Με την εκκίνηση του αγώνα οι Γαλαταριώτης/Ιωάνου ήταν αυτοί που πήραν προβάδισμα αφήνοντας τους Δημοσθένους/Λαό και Αντωνίου/Πιερή να μάχονται στις θέσεις δυο και τρία. Η πρώτη μέρα έκλεισε με τους Γαλαταριώτη/Ιωάνου να έχουν σαφές προβάδισμα για τη νίκη και τους Αντωνίου/Πιερή και Δημοσθένους/Λαό να έχουν διαφορά μόλις ενός δευτερολέπτου στη μεταξύ τους μάχη.

 

Τη δεύτερη μέρα οι Γαλαταριώτης/Ιωάνου διαχειρίστηκαν το προβάδισμα που είχαν, κερδίζοντας για τρίτη φορά στη σεζόν. Το ενδιαφέρων όμως ήταν στις θέσεις δυο και τρία όπου θα κρινόταν και το πρωτάθλημα. Οι Δημοσθένους/Λαός τη δεύτερη μέρα σημειώνοντας ταχύτερους χρόνους από τους αντιπάλους τους κατάφεραν μέχρι το τέλος του πρώτου περάσματος από τις ειδικές να έχουν προβάδισμα τίτλου. Συνέχισαν και στην επανάληψη στο ίδιο τέμπο με αποτέλεσμα να τερματίσουν δεύτεροι γενικής, κατακτώντας παράλληλα το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Οι Αντωνίου/Πιερής έμειναν στην τρίτη θέση γενικής και δεύτεροι στο πρωτάθλημα ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Γιώργος Παφίτης/Αντρέας Τσιάκκας και Σταύρος Ζήνωνος/Erikson.

Τη δικίνητη κατηγορία κέρδισαν οι Τελεβάντος/Σταύρου με δεύτερους τους Parellis Junior/Γιώργος Μεταξάκη. Έχοντας υποδεέστερο αυτοκίνητο από τους Τελεβάντο/Σταύρου εντούτοις πάλεψαν πολύ, σημείωσαν ανταγωνιστικούς χρόνους καταφέρνοντας να κερδίσουν και τέσσερις ειδικές την Κυριακή. Ήταν επίσης και οι ταχύτεροι στην κατηγορία μέχρι 1600cc. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Κυριάκος και Yaroslav Κυριάκου ακολουθούμενοι από τους Μακκίδη/Παφίτη και Σκεύο και Μαίρη Γερολέμου.

Εκτός από την γενική κατάταξη, το πρωτάθλημα κέρδισαν και στις διάφορες υποκατηγορίες που έτρεχαν τα εξής πληρώματα.

RC S2

Οι αδελφοί Μιχάλης και Πάμπος Ιακώβου κατάφεραν να κερδίσουν το πρωτάθλημα στην κατηγορία RC S2 με νίκες στο East Safari και Tiger Rally, σε μια κατηγορία με μειωμένο ενδιαφέρων από πλευράς συμμετοχών.

RC 6.1

Αντιθέτως η κατηγορία RC 6.1 παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρων καθώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς συμμετείχαν συνολικά δεκατρία πληρώματα. Το ενδιαφέρων περιορίστηκε στις τρείς πρώτες θέσεις όπου ο έμπειρος Σταύρος Ζήνωνος κατάφερε να τιθασεύσει το ταλέντο και ταχύτητα των νεαρών Αλέξανδρου Τσουλόφτα και Κώστα Παύλου.

Η εμπειρία του Σταύρου Ζήνωνος τον βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην κατηγορία, έχοντας για συνοδηγούς κατά τη διάρκεια της χρονιάς τους Άγγελο Χριστοφόρου, Αντώνη Χρυσοστόμου και Erikson.

Οι Τσουλόφτας/Ηλία ήταν στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος, όμως τα προβλήματα αξιοπιστίας που είχαν σε Venus και Tiger Rally δεν τους επέτρεψαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, μένοντας έτσι στη δεύτερη θέση.

Αγώνα με αγώνα ο Κώστας Παύλου δείχνει ταχύτερος και ο τερματισμός στην πρώτη πεντάδα γενικής είναι θέμα χρόνου. Τη φετινή χρονιά ξεχώρισε με την απόδοση που είχε στον τελευταίο αγώνα, το Tour of Cyprus, όπου οδηγώντας για πρώτη φορά στο βουνό  κατάφερε να σημειώσει ανταγωνιστικούς χρόνους πιέζοντας τον Σταύρο Ζήνωνος. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην τρίτη θέση ισόβαθμος με τον Αλέξανδρο Τσουλόφτα.

Το πρωτάθλημα στους συνοδηγούς σε αυτή την κατηγορία κέρδισε ο Στέλιος Ηλία ο οποίος έτρεχε με τον Αλέξανδρο Τσουλόφτα.

RC 3   

Μειωμένο το ενδιαφέρων από πλευράς συμμετοχών και στην κατηγορία RC 3, όπου κατά τη διάρκεια της χρονιάς έτρεξαν έξι πληρώματα. Πρωταθλητές αναδείχτηκαν οι Παναγιώτης και Αντρέας Ξενοφώντος  οι οποίοι τερμάτισαν δεύτεροι στο East Safari Rally και πέμπτοι στο Cyprus Rally.

RC 4/2WD/2WD UP TO 1600

  

Το πρωτάθλημα στην δικήνητη κατηγορία ήταν υπόθεση του ζεύγους Γερολέμου, καθώς ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι σε όσους αγώνες έτρεξαν. Οι Σκεύος και Μαίρη Γερολέμου δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης σε κανένα και με τέσσερις διαδοχικές νίκες σε Venus, Palm Trees, Cyprus και Tiger Rally κατάφεραν πολύ εύκολα να κερδίσουν το πρωτάθλημα στην κατηγορία, όπως επίσης στις κλάσεις RC 4 και 2WD μέχρι 1600 κυβικά.

Στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα τερμάτισαν το ζεύγος Dimi Morozov/Maria Morozova και στην τρίτη θέση ολοκλήρωσαν τη χρονιά οι ανερχόμενοι Γιώργος Τανούσης/Αντρέας Γεωργίου.

Στις 11-12 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η αγωνιστική χρονιά για τους αγώνες ράλι με πρώτο αγώνα το East Safari Rally στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Στάθης Ευσταθίου

Φωτογραφίες: S&M PICS