Νέα αυτοκίνητα, νέες ομάδες, νέοι κανονισμοί-Νέα εποχή για το WRC

Αναμένουμε με ανυπομονησία τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, το φημισμένο Monte Carlo. Με τα αγωνιστικά να έχουν πάρει την τελική τους μορφή, με εξαιρετικά επιθετική όψη και ισχυρότερα όσο πoτε, αναμένονται να λάμψουν στις ειδικές διαδρομές. Με περισσότερες εργοστασιακές παρουσίες, η χρονιά αναμένεται να είναι η πιο συναρπαστική των τελευταίων χρόνων. Το τριήμερο 19 με 22 Ιανουαρίου οι Γαλλικές Άλπεις θα πάρουν φωτιά, αφού το πολυαναμενόμενο πρωτάθλημα του 2017 αρχίζει από εκεί με πρώτο σταθμό το Monte Carlo. Η χρονιά η οποία περιλαμβάνει 13 αγώνες σε ένα χρονικό διάστημα 11 μηνών, σε 4 ηπείρους, από τους 35 βαθμούς της Σαρδηνίας μέχρι τους -25 τους Σουηδίας.

Σε δηλώσεις τους ο Oliver Ciesla o Promoter managing director του WRC ανάφερε “οι οπαδοί των αγώνων ράλι θα λατρέψουν το WRC του 2017! Τα πλάνα από τις δοκιμές πριν από την αρχή της σεζόν μας δείχνουν πόσο συναρπαστικά είναι αυτά τα νέα αυτοκίνητα. Με μια πιο αρρενωπή εμφάνιση και αυξημένες επιδόσεις θα φέρουν χαμόγελα στα πρόσωπά των φανατικών οπαδών του ράλι, από όπου και αν το βλέπουν, από τις ειδικές διαδρομές ή ακόμη και από την τηλεόραση. Υπάρχει μια εξαιρετικά θετική αίσθηση σε όλη την οικογένεια του WRC, καθώς οδεύουμε προς την σεζόν. Το φετινό πρωτάθλημα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σε μεγάλα ονόματα από την αυτοκινητοβιομηχανία και αυτό είναι ένα μεγάλο συν για την ανάπτυξη του πρωταθλήματος και για τις ομάδες που επέλεξαν να παρουσιάσουν τα αυτοκίνητά τους σε ένα περιβάλλον που προσφέρει παγκόσμια προβολή από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο. Τι προκαλεί τόσο μεγάλη ανυπομονησία; Είναι η αίσθηση του απρόβλεπτου για το 2017, διότι κανείς δεν ξέρει ποιες ομάδες, ποια αυτοκίνητα ή ακόμη ποιοι οδηγοί θα ξεχωρίσουν και θα λάμψουν με την παρουσία τους. Οι νέοι κανόνες, όπως η σειρά εκκίνησης και τα αναθεωρημένα σημεία υπερειδικών διαδρομών, έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να εξασφαλιστεί ένας έντονος ανταγωνισμός και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε πολλές συναρπαστικές μάχες φέτος”.

Από τις ομάδες ξεχωρίζει η επιστροφή της Toyota, η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις η οποία επιστρέφει στο πρωτάθλημα WRC μετά από απουσία 17 χρόνων. Ο Ιαπωνικός γίγαντας μαζί με την πολυπρωταθλήτρια ομάδα της Citroen, την ομάδα της Ford με την καθοδήγηση της Βρετανικής M-Sport αλλά και την δευτεραθλήτρια σε οδηγούς και κατασκευαστές το 2016 ομάδα της Hyundai, διαμορφώνουν ένα ονειρικό πρωτάθλημα.

Τα αγωνιστικά για το 2017 έχουν επιθετική εμφάνιση και είναι εξαιρετικά δυνατά. Αυτά είναι τα νέα και πιο ελαφριά αυτοκίνητα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι τα οποία αναμένεται ότι θα αγωνιστούν για δέκατα του δευτερολέπτου σε χώμα, άσφαλτο, χιόνι και πάγο. Τα νέα αγωνιστικά είναι μεγαλύτερα από τους προκατόχους τους, με μεγαλύτερους προφυλακτήρες μπροστά και πίσω, αυξημένο πλάτος και παρέχουν αυξημένη ασφάλεια. Με μεγαλύτερους διάχυτες, τεράστια αεροτομή, διάχυτη στο πίσω μέρος και ένα μπροστινό splitter δημιουργεί μια χαρακτηριστική εμφάνιση «μπουλντόγκ». Κάτω από το καπό ένας υπερσυμπιεστής  αυξάνει την ισχύ από τον 1600cc κινητήρα άμεσου ψεκασμού σε 380 ίππους.

Στο κεφάλαιο οδηγοί σημείο αναφοράς μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του τέσσερις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Sébastien Ogier να υπογράψει για την M-Sport, μεταφέροντας το 1 στις πόρτες του Fiesta WRC του. Ο Γάλλος θα βρει στην ομάδα και τα ανερχόμενα αστέρια Ott Tanak και Elfyn Evans. Η Toyota έχει επιλέξει φινλανδική παρουσία με οδηγούς τους Jari-Matti Latvala, Juho Hänninen και Esapekka Lappi, ενώ η Citroën έχει επιλέξει μια νεανική ομάδα με τους Craig Breen και Stéphane Lefebvre, με πρώτο οδηγό τον Kris Meeke. Δεν υπάρχουν αλλαγές στην ομάδα της Hyundai που έχει διατηρήσει την ομάδα του 2016 με τους Thierry Neuville, Hayden Paddon και Dani Sordo.

Το πρωτάθλημα περιλαμβάνει τους ίδιους 13 απαιτητικούς γύρους, όπως και το 2016, αλάζοντας την σειρά. Η Κορσική από τον Σεπτέμβριο μεταφέρεται τον Απρίλιο, προσφέροντας μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των χωμάτινων κα ασφάλτινων αγώνων. Το Μόντε Κάρλο ανοίγει τη σεζόν και η Αυστραλία  όπως και περσι βρίσκεται στο φινάλε.

Δύο αγώνες έχουν αλλάξει τη δομή τους. Το Ράλι Σουηδίας θα μετακινηθεί και θα διεξαχθεί γύρω από την Torsby, ενώ το Γερμανικό ADAC Rallye Deutschland έχει νέα βάση, στο Bostalsee στη βόρεια Saarland.

Τηλεοπτικά το WRC του 2017 θα παράγει περισσότερο τηλεοπτικό υλικό από ποτέ. Πάνω από 12000 ώρες μεταδόθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016 σε ακροατήριο πάνω από 700 εκατομμύρια ανθρώπους και αυτή τη σεζόν προσφέρει ακόμη περισσότερα για τους οπαδούς του. Με την τελευταία μέρα και την υπερειδική διαδρομή το μεσημέρι της Κυριακής, πλέον να έχει καθιερωθεί ο τηλεοπτικός χρόνος έχει αυξηθεί από 60 στα 90 λεπτά, διαθέτοντας περισσότερο χρόνο για συνεντεύξεις αλλά και εκτεταμένη κάλυψη της τελετής τερματισμού αλλά και αντίδρασης στο τελικό αποτέλεσμα από το service park. Επίσης, νέο για το 2017 είναι η ζωντανή μετάδοση μίας ειδικής διαδρομή το απογεύμα του Σαββάτου. Ένα μείγμα ελεύθερης και συνδρομητικής τηλεόρασης θα προσφέρει στιγμιότυπα και απευθείας συνδέσεις σε περισσότερες από 150 χώρες.