Cyprus Rally 2021: Το όνειρο έγινε πραγματικότητα για τους Τσουλόφτα-Ηλία

Οι Αλέξανδρος Τσουλόφτας και Στέλιος Ηλία έγιναν οι 49οινικητές του Cyprus Rally, προσθέτοντας το όνομα τους ανάμεσα σε τεράστιους οδηγούς που κέρδισαν τον Εθνικό μας αγώνα όπως οι Stig Blomqvist, Roger Clark, Ari Vatanen, Vahan Terzian, JimmyMcRae, Alessandro Fiorio, Carlos Sainz, Colin McRae, MarcusGrönholm, Petter Solberg, Sébastien Loeb, Nasser Al Attiyah, καθώς και μεγάλα ονόματα της Κύπρου και νικητές του αγώνα όπως οι Victor Ζαχαριάδης, Χρίστος Κυρμίτσης, Λευτέρης Μακρίδης, Κύπρος Κυπριανού, Vahan Terzian, Ντίμης Μαυρόπουλος, Αντώνης Ιερόπουλος, Χαράλαμπος Τιμοθέου, Νίκος Θωμά, και Σίμος Γαλαταριώτης.

Το Cyprus Rally προσμετρούσε και φέτος μόνο στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής και αυτό το γεγονός έδινε την ευκαιρία στους κορυφαίους Κύπριους οδηγούς να συναγωνιστούν τον Αυτοκράτορα του αγώνα, Nasser Al-Attiyah, με στόχο τη νίκη.

Αναμφίβολα όλοι αδημονούσαν για την τριπλή μάχη μεταξύ των Petrolina Racing Team Γαλαταριώτη-Ιωάννου (VW POLO GTI R5), Petrolina Racing Team Τσουλόφτα-Ηλία (VW POLO GTI R5) και Nasser Al-Attiyah-Matthieu Baumel (VW POLO GTI R5).

Το Σάββατο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, τόσο για τους φιλάθλους όσο και για τους Γαλαταριώτη-Ιωάννου, οι οποίοι εκκινώντας από την πέμπτη θέση είχαν καθαρή αγωνιστική γραμμή, κέρδισαν τις τέσσερις από τις έξι ειδικές της μέρας παίρνοντας προβάδισμα 26.9 δευτερολέπτων, με τους Τσουλόφτα-Ηλία και Al-Attiyah-Baumel να βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Από κει και πέρα κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη που προέκυψε. Οι Al-Attiyah-Baumel λίγο πριν τον τερματισμό του επαναληπτικού περάσματος από την ειδική Κούρδαλι είχαν έξοδο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να αρπάξει φωτιά. Το πλήρωμα απέφυγε τα χειρότερα όμως η αποχώρηση τους από τον αγώνα ήταν γεγονός.

Οι Τσουλόφτας-Ηλία ήταν το μοναδικό πλήρωμα που ολοκλήρωσε την διαδρομή αφού μετά διακόπηκε. Οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου έφτασαν στη Λευκωσία πρωτοπόροι του αγώνα όμως μετά από μια ποινή του ενός λεπτού που δέχθηκαν από τους αγωνοδίκες λόγω παρέκκλισης της πορείας στην απλή διαδρομή αποφάσισαν να μην συνεχίσουν τον αγώνα.

Αυτή η εξέλιξη άφησε μόνους πρώτους τους Τσουλόφτα-Ηλία οι οποίοι την Κυριακή απλά έπρεπε να διαχειριστούν σωστά το μεγάλο προβάδισμα που είχαν από τους υπόλοιπους. Εντούτοις, το πλήρωμα κινήθηκε αρκετά γρήγορα κερδίζοντας μάλιστα όλες τις ειδικές της ημέρας, φτάνοντας έτσι πρώτοι στη ράμπα τερματισμού στο προαύλιο του παλιού δημαρχείου Λευκωσίας στην πλατεία Ελευθερίας.

Ότι δεν κατάφερε ο πατέρας του Αλέξανδρου, Ανδρέας, το κατάφερε ο υιός, κάνοντας έτσι ένα όνειρο πραγματικότητα. Παρά τη νίκη του, ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας δεν ήταν πλήρως ικανοποιημένος με τα όσα έγιναν στον αγώνα. «Τέλος του Cyprus Rally 2021. Μας βρίσκει νικητές με οκτώ λεπτά διαφορά όμως σήμερα ήταν πολύ δύσκολη μέρα για εμάς καθώς είχαμε πολλά προβλήματα με το αυτοκίνητο. Δεν υπήρχε καθόλου συναγωνισμός και έτσι καταφέραμε να κερδίσουμε όλες τις ειδικές της μέρας. Είναι κρίμα που ορισμένοι οδηγοί αποχώρησαν μετά τις χθεσινές εξελίξεις, αυτό δείχνει αντιαθλητική συμπεριφορά και λυπάμαι που είναι και πρωταθλητές. Παρόλα αυτά εύχομαι στους επόμενους αγώνες να υπάρχει ένας υγιείς ανταγωνισμός. Κοιτάμε μπροστά, μαζέψαμε 60 βαθμούς καθώς κερδίσαμε και τις δυο μέρες για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα και απομένουν δυο αγώνες για την ολοκλήρωση του. Πέραν τούτου, στόχος μας είναι και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όπου και εκεί επίσης προηγούμαστε.

Είναι η πιο δύσκολη νίκη της καριέρας μου αλλά και η πιο σημαντική όμως ακόμα δεν έχω αντιληφθεί ότι κέρδισα, ίσως τις επόμενες μέρες. Ήταν οι τρείς πιο δύσκολες ειδικές που έχω αγωνιστεί όμως ακόμα και έτσι είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σε αυτή τη θέση. Μαζί με την ομάδα μου δουλέψαμε σκληρά και καταφέραμε να κερδίσουμε τον αγώνα. Κατάφερα να κάνω κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο πατέρας μου όταν αγωνιζόταν και είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολύ περήφανος τόσο αυτός όσο και η υπόλοιπη οικογένεια μου. Ήταν ένα όνειρο για μένα να κερδίσω τον Εθνικό μας αγώνα», ανέφερε ο νικητής μετά το τέλος του αγώνα.

Αξιοζήλευτη ήταν η επίδοση του πληρώματος Πέτρος Παντελή-Πάμπος Λαός. Το δίδυμο αντιμετώπισε πρόβλημα το Σάββατο με το Citroen DS3 R5 και έχασε πολύτιμο χρόνο. Δεν το έβαλαν κάτω όμως και την Κυριακή κυνήγησαν τους Al Rawahi-AlHmoud (Ford Fiesta) με στόχο τη δεύτερη θέση.

Τους πίεσαν μέχρι και το τελευταίο μέτρο καλύπτοντας μια διαφορά 41.8 δευτερολέπτων, καταφέρνοντας έτσι να ολοκληρώσουν δεύτεροι δικαιώνοντας όλους όσους πίστεψαν σε αυτούς.

 

Οι Al Rawahi-Al Hmoud δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την επίθεση των Παντελή-Λαού και σε συνδυασμό με ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν στην τελευταία ειδική συμβιβάστηκαν τελικά με την τρίτη θέση.

Οι Petrolina Racing Team Γιάγκου-Εγγλέζου (Hyundai i20 R5) αγωνιζόμενοι για πρώτη φορά σαν πλήρωμα κατάφεραν μετά από καλή παρουσία στον αγώνα να τερματίσουν τέταρτοι γενικής, αποτέλεσμα που τους άφησε πλήρως ικανοποιημένους.

Πέμπτοι γενικής και πρώτοι μεταξύ των αυτοκινήτων κατηγορίας Ν ολοκλήρωσαν οι Χριστοδούλου-Ξενοφώντος με Subaru Impreza. Είχαν ενδιαφέρουσα μάχη με τους Σάββα-Παπανδρέου (Mitsubishi Lancer EVO IX), Αντωνίου-Πιερή (Mitsubishi Lancer EVO X R4) και Petrolina Racing Team Ρούσου-Γιαννακού (Mitsubishi Lancer EVOX), πριν οι τελευταίοι αποχωρήσουν από τον αγώνα.

Οι Χριστοδούλου-Ξενοφώντος κατάφεραν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών και να πετύχουν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που τους βάζει σε τροχιά τίτλου στην κατηγορία RC2.

Στην έκτη θέση ολοκλήρωσαν οι Σάββα-Παπανδρέου οι οποίοι κέρδισαν παράλληλα και την κατηγορία MERC 2. Είχαν σταθερό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και σημείωσαν ορισμένους αξιόλογους χρόνους μεταξύ των αυτοκινήτων ίδιας κατηγορίας.

Οι Αντωνίου-Πιερή άγγιξαν τη νίκη στην κατηγορία αφού κατάφεραν στην 9η ειδική να περάσουν πρώτοι. Από κει και πέρα η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη αφού ένα πρόβλημα με το αγωνιστικό τους ανάγκασε να χάσουν χρόνο και θέσεις, τερματίζοντας έτσι 7οι γενικής. Εξακολουθούν να προηγούνται στην κατηγορία RC2 και έχουν τον πρώτο λόγο για τον τίτλο.

Για τους Γιαννούρη-Χρυσοστόμου τι να πει κανέις;; Το πλήρωμα έτρεξε με ένα Mitsubishi Lancer EVO πέμπτης γενεάς και πραγματικά έθελξε με την απόδοση του. Ο Φώτος Γιαννούρης έδειξε τις οδηγικές του δυνατότητες καθώς σημείωσε ορισμένους πολύ ανταγωνιστικούς χρόνους. Τερμάτισαν 8οι γενικής ενώ κέρδισαν και την κατηγορία RCS2 στην οποία αγωνίστηκαν.

Οι Παφίτης-Βασιλείου (Mitsubishi Lancer EVO IX) τερμάτισαν στην ένατη θέση. Είχαν ποινή ενάμισι λεπτού την οποία αν δεν δέχονταν ίσως να τερμάτιζαν ψηλότερα στην κατάταξή. Πέραν τούτου ολοκλήρωσαν στην δεύτερη θέση της MERC2 όπου επίσης αγωνίζονταν.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Althefiri-Alkuwari με Mitsubishi Lancer EVO Χ. Δυσκολεύτηκαν αρκετά στους ελικώδεις δρόμους της ορεινής επαρχίας Λευκωσίας όμως το αποτέλεσμα τους άφησε ικανοποιημένους καθώς τερμάτισαν τρίτοι στην κατηγορία MERC2 μαζεύοντας πολύτιμους βαθμούς.

Happy Birthday Tele…

Δε θα μπορούσε να έχει καλύτερο τρόπο για να γιορτάσει τα γενέθλια του ο Κωνσταντίνος Τελεβάντος. Με συνοδηγό τον Τάκη Σταύρου και αυτοκίνητο Peugeot 208 είχαν από την αρχή δύσκολο έργο με κυριότερους αντίπαλους τους Μανώλη-Ευριπίδου με Honda Civic.

Δυστυχώς οι μάχες που περιμέναμε δεν έγιναν ποτέ καθώς στην δεύτερη ειδική οι Μανώλη-Ευριπίδου αντιμετώπισαν πρόβλημα το οποίο τους έριξε πίσω στην γενική κατάταξη.

Οι Τελεβάντος-Σταύρου με εμπειρία στους αγώνες δεν είχαν κανένα πρόβλημα αρχικά να διευρύνουν το προβάδισμα τους απέναντι στον ανταγωνισμό ενώ το διαχειρίστηκαν σωστά την Κυριακή τερματίζοντας 11οι γενικής και πρώτοι στη δικίνητη κατηγορία.

Με Peugeot 208 Rally4 αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο οι Ρώσσοι Rzhevkin-Andreev. Παρά το αρχικό μουδιασμένο ξεκίνημα, στη συνέχεια βελτιώθηκαν και τερμάτισαν 12οι γενικής.

Με ίδιο αυτοκίνητο έτρεξαν και οι Ανδρέου-Αλεξάνδρου. Τερμάτισαν στην 13η θέση κερδίζοντας παράλληλα την κατηγορία MERC3 στην οποία επίσης αγωνίζονταν.

Ακόμα ένα πλήρωμα που αντεπεξήλθε των δυσκολιών του αγώνα ήταν οι Τζιωρτζής-Αριστοδήμου με Ford Fiesta, οι οποίοι ολοκλήρωσαν στην 14η θέση.

Οι Έλληνας-Πουγιούκκας (Mitsubishi Lancer EVO VII) τερμάτισαν στην 15η θέση και οι Al-Wahaibi-Srcome (Skoda Fabia) ολοκλήρωσαν στην 16η.  Οι Μιχαηλίδης-Λαός (Subaru Impreza) επέστρεψαν την Κυριακή υπο καθεστώς Rally 2 και τερμάτισαν στην 17η θέση.

Στην 18η θέση τερμάτισαν οι Lavrentiev-Szechenyi (Peugeot 208) ενώ ήταν και δεύτεροι στην κατηγορία MERC3. Οι Χριστοδούλου-Νέστωρος (Mitsubishi Lancer EVO VI) επίσης υπο καθεστώς Rally 2 τερμάτισαν στην 20η θέση, οι Morozov-Morozova με Peugeot 208 ολοκλήρωσαν στην 21η θέση και τρίτοι στην κατηγορία MERC3, με τους Arief-Jan Khout (Suzuki Swift) να τερματίζουν στην 22η και τελευταία θέση.

Γλυκόπικρη γεύση μας άφησε το φετινό Cyprus Rally αφού ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, όσον αφορά τη μάχη για τη νίκη, χωρίς η συνέχεια να είναι ανάλογη λόγω και της εξέλιξης του αγώνα. Οι μεγάλοι θριαμβευτές Τσουλόφτας-Ηλία μετά τη νίκη που πέτυχαν είναι εντός στόχων τόσο στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλλυ όσο και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ καθώς κυνηγούν και τους δυο τίτλους.

Καλό είναι το Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής, καλύτερο όμως είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (ERC) στο οποίο ευελπιστούμε ότι θα επιστρέψουμε ούτως ώστε να γιορταστούν με τον καλύτερο τρόπο τα 50χρονα του Cyprus Rally την ερχόμενη χρονιά.

Στάθης Ευσταθίου