Barum Czech Rally Zlín 2018 – Ο Kopecký ανέτρεψε τα δεδομένα

Ο Jan Kopecký ανέτρεψε τα εις βάρος του δεδομένα και σημείωσε την τέταρτη συνεχόμενη του νίκη στο Barum Czech Rally Zlín απέναντι σε ισχυρά πληρώματα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος ERC Alexey Lukyanuk να τον πιέζει μέχρι το τέλος.

Ο Τσέχος οδηγός της Skoda εξαπέλυσε αντεπίθεση σήμερα, καταφέρνοντας να καλύψει τα 11 δευτερόλεπτα διαφορά που είχε από τον Alexey Lukyanuk. Όλοι οι οδηγοί ήταν αντιμέτωποι με μικτές καιρικές συνθήκες στον τελευταίο loop του αγώνα και ο Kopecký έκανε μια τολμηρή επιλογή επιλέγοντας τα στεγνά ελαστικά, καθώς όλοι οι άλλοι επέλεξαν ελαστικά μεικτών συνθηκών.

 

Αυτή του η απόφαση ανταμείφθηκε, κερδίζοντας τις πολύ στεγνές SS13 και SS14 για να κλέψει την πρώτη θέση από τον Lukyanuk. Ολοκλήρωσε τη νίκη του στην τελευταία ειδική διαδρομή, επικρατώντας του ρωσικού πύραυλου κατά 1,7 σε ένα τεταμένο φινάλε.

Η τρίτη θέση κρίθηκε σε ακόμη πιο στενή μάχη, με τον οδηγό του παγκοσμίου πρωταθλήματος Dani Sordo να ανεβαίνει στο τελευταίο σκαλοπάτι του βάθρο με μια διαφορά μόλις 0,3 δευτερόλεπτα από τον τοπικό οδηγό Miroslav Jakeš. Ο Sordo χρησιμοποίοησε ελαστικά για βρεγμένο οδόστρομα στο δεύτερο Loopτης μέρας, αλλά χωρίς να υπάρχει αρκετό νερό στο οδόστρομα των ειδικών, το Hyundai i20 δεν είχε κράτημα και ο Ισπανός δυσκολεύτηκε πολύ.

Παρόλο που ο Jakeš έχασε το βάθρο με απειροελάχιστη διαφορά, κατάφερε να ανεβεί απο την πέμπτη στην τέταρτη θέση, επικρατόντας του νικητής της κατηγορίας FIA ERC Junior U28 Nikolay Gyrazin.

Ο Sordo και ο Gryazin βρέθηκαν αρχικά σε μια μάχη για την τελευταία θέση στο βάθρο, αλλά ο νεαρός επέλεξε μια πιο προσεκτική προσέγγιση στον αγώνα, καθώς προτίμησε ι στο να επικεντρωθεί στη κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κατηγορία του αλλά και του μέγιστου των βαθμών για το πρωτάθλημα ERC Junior U28.

Η δεύτερη θέση στην κατηγορία ERC Junior U28 φαινόταν να είχε κριθεί, με τον Filip Mareš να την κατακτά, αλλά ένα ατύχημα στην τελευταία ειδική διαδρομή του στέρησε την όποιαδήποτε διάκριση. Η άτυχη αυτή στιγμή χάρισε την δεύτερη θέση στον Fabian Kreim, ο οποίος πετούσε τον απογευματινό πέρασμα με έξυπνη επιλογή ελαστικών από την ομάδα BRR Baumschlanger που προετοιμάζει το ŠKODA AUTO Deutschland.

Ο Chris Ingram ανέβηκε στην τρίτη θέση στην κατηγορία ERC Junior U28 μετά την αποχώρησή του Mares από την τελευταία ειδική διαδρομή. Πίεσε στα όρια σε μια προσπάθεια για να πιάσει τον Kreim και είχε αρκετές στιγμές, τερματίζοντας τελικά 9,6 δευτερόλεπτα πίσω απο τον Kreim. Στη γενική κατάταξη τερμάτισε όγδοος πίσω απο τον οδηγό της Rufa Sport Jaromír Tarabus.

Ο οδηγός της SEAJETS Bruno Magalhães ολοκλήρωσε ένατος παίρνοντας μόνο δύο βαθμούς στην μάχη του πρωταθλήματος εναντίον του Lukyanuk. Το νεαρό ταλέντο της PEUGEOT Rally Academy Laurent Pellier τερμάτισε τέταρτος στην κατηγορία ERC Junior U28 και πήρε επίσης την τελευταία βαθμολογούμενη θέση γενικής του ERC, κατακτώντας την 10ηθέση λόγω της εγκατάληψης του Mareš.

Οι βαθμοί της δεύτερης θέσης που πήρε ο Lukyanuk σε σύγκριση με τους λιγοστούς βαθμούς που πήρε ο Magalhães έχουν ανοίξει την μεταξύ τους διαφορά σε 35 βαθμούς, με τον Lukyanuk να είναι τώρα στους 148 σε σύγκριση με τους 113 του Magalhães. Παρά το ατύχημα το πρωί της Κυριακής, ο Norbert Hercizg παραμένει τρίτος στην κατάταξη του πρωταθλήματος με 62 βαθμούς, με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος ERC Junior U28 Fabian Kreim να βρίσκεται στην επόμενη θέση με 54 βαθμούς.

Ο Tibor Érdi Jr ολοκλήρωσε με νίκη στην κατηγορία παραγωγής ERC2, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο με την τέταρτη του νίκη στην φετινή χρονιά.

Στην κατηγορία RC4, νικητής αναδείχθηκε ο Sesks Mārtiņš, με τον Simon Wagner να τερματίζει δεύτερος και τον Tom Kristensson να συμπληρώνει το βάθρο.

Δράμα είχαμε επίσης και στην μάχη της κατηγορίας RGT. Ο Simone Τempestini είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο προβάδισμα απο τον Raphaël Astier το απόγευμα του Σαββάτου, αν και έχασε μέρος της διαφοράς του το πρωί της Κυριακής. Μια αποτυχία της υδραυλικής αντλίας στο αυτοκίνητο του Tempestini τον ανάγκασε να χάνει χρόνο σε κάθε ειδική διαδρομή του δεύτερου “Loop”, πέφτοντας τελικά πίσω από τον Astier και την δεύτερη θέση. Ο Petr Nešetřil ολοκλήρωσε το βάθρο στην κατηγορία οδηγώντας ένα Porsche 997 GT3.

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται με τον αγώνα PZM 75TH RALLY POLAND από τις 21 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

results