Barum Czech Rally Zlín 2018 – Μέρα 2η: Προηγείται ο Lukyanul

Ο αγώνας Barum Czech Rally Zlín 2018 ξεκίνησε την Παρασκευή με την μήκους 9,51 χιλιομέτρων υπέρειδική διαδρομή, εκεί που ο τρείς φορές πρωταθλητής Τσεχίας Jan Kopecký επικράτησε στην προσπάθεια του για μια τέταρτη συνεχόμενη νίκη στον αγώνα της πατρίδας του.

Ο οδηγός της εργασιακής ŠKODA Motorsport χρησιμοποίησε το πλεονέκτημα της έδρας, έχοντας εξαιρετική απόδοση, καταφέρνοντας να επικρατήσει του πρωτοπόρου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ERC Alexey Lukyanuk με μια διαφορά 2,1 δευτερόλεπτων.

Ένας άλλος έμπειρος Τσέχος οδηγός ήταν ο τρίτος ταχύτερος, ο Vaclav Pech της EuroOil – Invelt Team και ένα Ford Fiesta R5, ο οποίος ήταν μόλις 3.8 δευτερόλεπτα πίσω από τον συμπατριώτη του Kopecký.

Ο Nikolay Gryazin πήρε ένα μικρό πλεονέκτημα στην κατάταξη της κατηγορίας FIA ERC Junior Under 28, κερδίζοντας τον Brit Rhys Yates – ο οποίος αγωνίζεται για την τσεχική ομάδα Kresta Racing αυτό το Σαββατοκύριακο – όντας ταχύτερος  κατά 0,9 δευτερόλεπτα.

Ο Chris Ingram ήταν τρίτος στην κατηγορία ERC Junior U28, τοποθετώντας το Toksport WRT ŠKODA Fabia στην τρίτη θέση 0,9 δευτερόλεπτα πίσω από τον Yates, δημιουργώντας ένα 4-5-6 στην γενική κατάταξη με τα πληρώματα U28 Junior του ERC.

Τα τοπικά ταλέντα πήραν τις υπόλοιπες 10 κορυφαίες θέσεις, μεταξύ των οποίων ο FIA ERC Junior Under27 Filip Mareš, που κατέλαβε τη δέκατη θέση με την Τσέχικη ομάδα Fabrica της ACCR. Ο χρόνος του ήταν αρκετά καλός για την τέταρτη θέση στην κατηγορία ERC Junior U28.

Ο οδηγός της εργοστασιακής Hyundai WRCDani Sordo ήταν μόλις στην 11η θέση, αφού ένα σκασμένο ελαστικό δεν του επέτρεψε να κυνηγήσει κάτι καλύτερο. Πίσω του και πέμπτος στην κατηγορία ERC Junior U28 ολοκλήρωσε Fabian Kreim, ενώ στη 13ηθέση βρίσκουμε τον Bruno Magalhães, ο οποίος έχασε χρόνο πίσω από τον Norbert Herczig, όταν ο Ούγγρος οδηγός αντιμετώπισε πρόβλημα με δύο σκασμένα ελαστικά, καθυστερώντας τον Magalhães στην ειδική.

Ο Jan Černý ήλπιζε να διεκδικήσει τη νίκη στην κατηγορία ERC Junior U28 στην έδρα του, αλλά αντιμετώπισε  πρόβλημα, όπως και ο συμπατριώτης και ανταγωνιστής του στην κατηγορία ERC Junior U27 Dominik Brož.

Ο Tibor Érdi Jr ολοκλήρωσε με ασφάλεια την υπέρ ειδική στην πόλη Zlín για να βρεθεί να οδηγεί στην κατηγορία παραγωγής ERC2, ενώ ο Raphaël Astier ήταν ταχύτερος απο όλους στην κατηγορία RGT.

Μπαίνοντας στην δεύτερη μέρα του αγώνα, η ολονύκτια βροχή  δημιούργησε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες οδήγησης. Με την ολοκλήρωση του πρώτου περάσματος απο τις ειδικές διαδρομές, ο Alexey Lukyanuk πέρασε στην πρώτη θέση του αγώνα, αφήνοντας στην δεύτερη τον περσινό νικητή, Jan Kopecký, ο οποίος έκλεισε την διαφορά μετά από πέντε ειδικές διαδρομές και το πρόβλημα που αντιμετώπισε στην 2η ειδική της μέρας.

Η στρατηγική επιλογή των ελαστικών έπαιξε σημαντικό ρόλο εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με τον Kopecký να επιλέγει στεγνά ελαστικά και τον πρωτοπόρο της κατηγορίας FIA ERC Junior U28 Nikolay Gryazin να κάνει επιλογή ελαστικών για βρεγμένο οδόστρωμα. Ο πρωτοπόρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Alexey Lukyanuk πήγε σε μια ενδιάμεση λύση, επιλέγοντας ελαστικά για μεικτές συνθήκες.

Τόσο ο Lukyanuk όσο και ο Gryazin ξεκίνησαν αρχικά καλά με τον Kopecký να χάνει μισό λεπτό στη δεύτερη ειδική διαδρομή με ένα σκασμένο ελαστικό. Ωστόσο, στη πέμπτη ειδική η μάχη για την κορυφή άλλαξε άρδην, με την αναμενόμενη βροχή να μην κάνει την εμφάνιση της με το πέρασμα των πρώτων αυτοκινήτων.

Με στεγνά ελαστικά ο Kopecký έγραψε ταχύτερο χρόνο 13,3 δευτερόλεπτα από Lukyanuk και 23,5 από τον Gryazin. Αυτός ο χρόνος τον ανέβασε στη στην δεύτερη θέση, ενω ο πρωτοπόρος της κατηγορίας Junior U28 Gryazin ήταν τρίτος γενικής. Ο οδηγός της Hyundai Motorsport WRC Dani Sordo παρέμεινε  στην τέταρτη θέση, σε κοντινή απόσταση από την κορυφή, 23,4 δευτερόλεπτα μακριά από τον Lukyanuk.

Ο Miroslav Jakeš πέρασε πέμπτος γενικής αφήνοντας τον Τσέχο συμπατριώτη του Filip Mareš έκτο. Ο Mareš είχε χρησιμοποιήσει ελαστικά για βρεγμένο οδόστρωμα στο πίσω μέρος του ACCR Team ŠKODA Fabia, κάνοντας το αυτοκίνητό του ιδιαίτερα δύσκολο να οδηγηθεί σε μεικτές συνθήκες στην πέμπτη ειδική διαδρομή. Παρέμεινε δεύτερος στο ERC Junior U28, αν και έπεσε 40,6 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο Gryazin.

Ο Chris Ingram είχε χαμηλή αυτοπεποίθηση αφού ξεκίνησε την πρώτη ειδική το Σάββατο το πρωί με σπινάρισμα, αλλά ανέβηκε στην τρίτη θέση στο Junior U28, καθώς η βροχή έφερε ανακατατάξεις. Αντιμέτωπος με πιο ολισθηρές συνθήκες, ο πρωτοπόρος της κατηγορίας U28 Fabian Kreim έπεσε στην τέταρτη θέση.

Ο οδηγός της SEAJETS Bruno Magalhães, αντιμετώπισε την μεγαλύτερη βροχόπτωση απο όλους στην πέμπτη ειδική, χάνοντας πάνω από ένα λεπτό σε σύγκριση με τον νικητή της ειδικής Kopecký, πέφτοντας στην 10ηθέση. Οι φιλοδοξίες του για τον τίτλο απομακρύνονται, καθώς ξεκίνησε τον αγώνα εννέα βαθμούς πίσω από τον Lukyanuk και μέχρι στιγμής στον αγώνα βρίσκεται εννέα θέσεις πίσω του στην γενική κατάταξη του αγώνα.

Ο δύσκολος αγώνας του Norbert Herczig έγινε χειρότερος στο τελευταίο στάδιο πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου, με μια έξοδο στο Kudlovice. Στην συνέχεια τα αγωνιστικά μετέβησαν για το σέρβις, πριν μπουν για το δεύτερο πέρασμα απο τις ειδικές διαδρομές.

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης μέρας του αγώνα, Ο Alexey Lukyanuk βρίσκεται στην πρώτη θέση 16,8 δευτερόλεπτα μπροστά απο τον τοπικό  ήρωα Jan Kopecký. Ο οδηγός της ŠKODA Motorsport έκλεισε την μέρα στην δεύτερη θέση μετά απο προβλήματα που αντιμετώπισε με σκασμένα ελαστικά. Κέρδισε τέσσερις από τις οκτώ ειδικές διαδρομές του Σαββάτου, εντούτοις ολοκλήρωσε την μέρα πίσω απο τον πρωτοπόρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ERC Lukyanuk, με τρία σκασμένα ελαστικά τόσο στις πρωινές όσο και στις απογευματινές ειδικές. Ο πρωταθλητής του ERC για το 2013 ανέκτησε 5,8 δευτερόλεπτα στα τελευταίες δύο ειδικές διαδρομές της ημέρας, χρησιμοποιώντας μαλακά ελαστικά για μικτές συνθήκες στις ειδικές διαδρομές που στέγνωναν καθώς προχωρούσε η μέρα.

Ο πρωτοπόρος της κατηγορίας FIA ERC Junior Under28 Nikolay Gryazin ξεκίνησε την ημέρα με μάχες με τους Lukyanuk και Kopecký αλλά, βλέποντας πόσο δύσκολες ήταν οι συνθήκες, επέλεξε να οδηγήσει πιο ασφαλισμένα για να εξασφαλίσει και να διατηρήσει την πρωτοπορία στην κατηγορία του, αφήνοντας έτσι στον Lukyanuk ένα πλεονέκτημα 33,2 δευτερολέπτων μέχρι το τέλος της δεύτερης μέρας.

Ο οδηγός της εργοστασιακής Hyundai Motorsport WRC Dani Sordo, ολοκλήρωσε τη 2ημέρα στο ντεμπούτο του στο ERC με μια τέταρτη θέση 50 δευτερόλεπτα πίσω από τον Lukyanuk. Όπως τον Kopecký, αντιμετώπισε ένα θέμα με σκασμένο ελαστικό στο δεύτερο πέρασμα του απο την Březová, σπάζοντας και την ζάντα του άλλου τροχού. Μένοντας με μόνο μια ρεζέρβα στο Hyundai i20 R5 του, πήγε επιφυλακτικά στις τρείς εναπομείναντες ειδικές διαδρομές.

Η προσεκτική προσέγγιση του Sordo επέτρεψε στον τοπικό οδηγό Miroslav Jakeš να μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά στα 10,5 δευτερόλεπτα. Ο Filip Mareš της Τσέχικης της ACCR, πρωταθλητής του FIA ERC Junior 27, εδραιώθηκε στη δεύτερη θέση στο Junior U28 και την έκτη θέση γενικής.  Κινδυνεύει μόνο απο τον Fabian Kreim στην κατηγορία Junior U28, ο οποίος ήταν ταχύτερος καθ ‘όλη τη διάρκεια της μέρας, μειώνοντας στα 11,3 δευτερόλεπτα τη μεταξύ τους διαφορά.

Πίσω από τον όγδοο Jaromír Tarabus της Rufa Sport βρίσκεται ο Chris Ingram, ο οποίος είναι παράλληλα τρίτος στην κατηγορία Junior U28.

Ο οδηγός της Seajets Bruno Magalhães δεν κατάφερε να κυνηγήσει τον Lukyanuk ολοκληρώνοντας την μέρα στην 10η θέση. Ούτε η αλλαγή στις ρυθμίσεις δεν μπόρεσε να βοηθήσει τον Πορτογάλο οδηγό να σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατάταξη, αν και δεδομένου του πόσο δύσκολο ήταν οι ολισθηρές συνθήκες, ήταν ευτυχής που κατάφερε να ολοκληρώσει την μέρα.

Ο αγώνας συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Κυριακή με 6 ειδικές διαδρομές (τρείς επαναλαμβανόμενες).