F1 Belgian GP: Ο Vettel μεγάλος νικητής

Μετά απο διαδοχικές ήττες πριν την καλοκαιρινή διακοπή στην  F1, η Ferrari επέστρεψε με στυλ με την επανεκινηση της σεζόν και τον αγώνα του Βελγίου, καθώς ο Sebastian Vettel επικράτησε του Lewis Hamilton, μειώνοντας την διαφορά στην μάχη για το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών.

Ο Vettel διεκδίκησε την προτωπορεία σε ένα χαοτικό πρώτο γύρο του Grand Prix, όπου ο Nico Hulkenberg πήγε αργοπορημένα στα φρένα με αποτέλεσμα να χτυπήσει στην 1η στροφή τον Fernando Alonso ο οποίος με τη σειρά του κτύπησε τον  Charles Leclerc. Οι KimiRaikkonenο DanielRicciardoήταν και αυτοί στο ατύχημα και αν και κατάφεραν να συνεχίζουν τελικά αποσύρθηκαν απο άλλο περιστατικό.

Μόλις πέρασε μπροστά, ο Vettel δεν έδωσε δικαίωμα διεκδίκησης στον Hamiltonσε κανένα σημείο του αγώνα, διαχειρίστηκε σωστά τον ρυθμό για να φτάσει στην 52η νίκη στην καριέρα του και 107ο βάθρο – δύο στατιστικά στοιχεία που ξεπερνούν αυτά του μεγάλου Alain Prost. Το πιο σημαντικό ήταν ότι κατάφερε να σταματήσει την δυναμική για τον τίτλο που είχε ο αντίπαλος του, καλύπτοντας επτά βαθμούς από την διαφορά στο πρωτάθλημα απέναντι στον Hamilton, μειώνοντας την διαφορά μόλις στους 17 βαθμούς με τον επόμενο αγώνα να είναι στην έδρα της Ferrari στην Ιταλία.

 

Ο Hamilton ολοκλήρωσε στη δεύτερη θέση – αν και δεν φαινόταν να έχει το ρυθμό να πλησιάσει αυτό της Ferrari γύρω από την εξαιρετικά γρήγορη πίστα του SPA.

Εν τω μεταξύ, ο Max Verstappen ήταν τρομερα ενθουσιασμένος απο την παρουσία πολυπληθές ολλανδών οπαδών που είχαν διασχίσει τα σύνορα για να παρακολουθήσουν τον ήρωα τους, διεκδικώντας και παίρνοντας μια εκπληκτική τρίτη θέση – ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι δεν είχε καθόλου ρυθμό στο Spaόλο το Σαββατοκύριακο.

Ο άνθρωπος που κινήθηκε πολύ καλά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα στο Spa ήταν ο Valtteri Bottas. Ο Φινλανδός εκκίνησε απο την 17ηθέση – έχοντας πάρει ποινή για τον κινητήρα για μια νέα μονάδα ισχύος της Mercedes και ανέβηκε στην 4ηθέση μέχρι το τέλος του αγώνα με μια σειρά περασμάτων, συμπεριλαμβανομένου της Toro Rosso του Brendon Hartley απο το εξωτερικό της Eau Rouge.

Η Racing Point Force India είχε έναν εντυπωσιακό αγώνα ντεμπούτο με τον Sergio Perez και τον Esteban Ocon, αφού εκκίνησαν τον αγώνα στην τέταρτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Πώς ξεκίνησε ο αγώνας …

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να έχουμε δράμα όταν τα κόκκινα φώτα έσβησαν, καθώς ένα τεράστιο περιστατικό θύμισε τον πρώτο γύρο του 2012. ONicoHulkenbergκλείδωσε τα ελαστικά της Renault στην κλειστή πρώτη στροφή στην αρχή του αγώνα με αποτέλεσμα ο Γερμανός οδηγός να κτυπήσει στο πίσω μέρος του Fernando Alonso, του οποίου η McLaren έφυγε πετώντας πάνω από την Sauber του Charles Leclerc. Και οι τρεις οδηγοί ήταν έξω επιτόπου, με τον Alonso αργότερα να παρατηρεί ότι η νέα προστασία για το κεφάλι (HALO) φάνηκε πολύ χρήσιμη. Τα αποκομμένα σημάδια της McLaren MCL33 του Alonso στο στεφάνη του Leclerc φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή την αξιολόγηση.

Αργότερα στην στροφή La Source, ο DanielRicciardo, κλείστηκε από την Toro Rosso του Pierre Gasly, ακούμπησε με την Ferrari του Kimi Raikkonen, αφήνοντας τον Φινλανδό με ένα σκασμένο ελαστικό και ζημιά στο φτερό που τον ανάγκασε να αποσυρθεί απο τον αγώνα στον 8ογύρο. Ο Ricciardo, εν τω μεταξύ, μπήκε εσπευσμένα στα πίτς της Red Bull, για να του αλλάξουν μπροστά και πίσω φτερά μένωντας πίσω δύο γύρους, 31 γύρους πριν η Red Bull αποφάσισει τελικά να απορυσρθεί ο Αυστραλός. Ακολούθως η Williams του Sergey Sirotkin έχασε τη γραμμή και ο Ρώσος υπέστη μεγάλες ζημιές κτυπώντας παράλληα και τον Bottas. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Φινλανδό να μπει νωρίτερα στα πίτς για αλλαγή μύτης και καινούργια ελαστικά.

Μόλις μπήκε μέσα το αυτοκίνητο ασφαλείας στο τέλος του τέταρτου γύρου, οι Vettel και Hamilton έκαναν μια εξαιρετική δουλειά πριν την επανεκκίνηση του αγώνα, αλλά ο Vettel κράτησε την προτοπωρία κάνοντας την γνωστή κίνηση του που βλέπαμε συχνά στις μέρες του στην Red Bull, κάνοντας μια σειρά από γρήγορους γύρους για να αποκομίσει ένα πλεονέκτημα σχεδόν τεσσάρων δευτερολέπτων απότονHamilton.

Πίσω, οι ελπίδες της Force India για ένα βάθρο έσβησαν από τον Max Verstappen, ο οποίος πέρασε πρώτα το Ocon και στη συνέχεια τον Sergio Perez στην Kemmel Straight ανεβαίνοντας τρίτος.

Το δεύτερο σημείο κρίσης μεταξύ του Vettel και του Hamilton ήρθε κατά τη διάρκεια του παραθύρου πίτς. Ο Hamiltonμπήκε στον 22ο, βγαίνοντας πίσω από την Red Bull του Verstappen, ενώ ο Vettel κλήθηκε από την Ferrari αργότερα. Για μια στιγμή, φάνηκε πως ο Hamiltonθα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Verstappen για να τον τραβήξει αποτελεσματικά σε ένα καθαρότερο αγώνα με την είσοδο του.

Στον αγώνα, παρόλο που ο Hamiltonέκανε ένα πολύ καλό τρίτο sector, ενώ ο Vettel ήταν στα πίτς, ο οδηγός Mercedes τελικά έμεινε πίσω από το Verstappen στην La Source, επιτρέποντας στον Vettel να ξαναβγεί στην πρώτη θέση. Από εκεί, ο Vettel μπόρεσε να ελέξει τον ρυθμό, οδεύοντας στην πέμπτη του φετινή νίκη και την πρώτη του απο το Silverstone στις αρχές Ιουλίου. Η διαφορά των 25 βαθμών που είχε απο τον Lewis Hamilton στην κατάταξη των οδηγών πριν τον αγώνα έπεσε στους 17, με το μέγιστο των 200 βαθμών να είναι ακόμα στο τραπέζι πριν από το τέλος της χρονιάς.

Ηταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη νίκη για τη Ferrari. Δεν ήταν μόνο η πρώτη τους στο Spa από το 2009, αλλά καθώς και Ferrari και Mercedes παρουσίασαν τους κινητήρες Spec 3 στο Spa, η νίκη θεωρείτε από την Scuderia ως τεχνολογική ήττα των αντιπάλων τους. Μετά τον αγώνα, ένας ελαφρώς εξουθενομένως Hamiltonτο επιβεβαίωσε, δίνοντας μια σαφή αξιολόγηση του ελλείμματος δύναμης της Mercedes έναντι της Ferrari.

“Ο Vettelμε πέρασε λές και δεν ήμουν κανεκείστηνευθεία”, δήλωσεοHamilton, αναφερόμενοςστο προσπέρασμα τουVettel στην πρώτη στροφή. “Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε να πιέζουμε για να δούμε αν μπορούμε να προλάβουμε” Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Mercedes, δεδομένου ότι τώρα κατευθυνόμαστε προς τη Monza, την έδρα της Ferrari αλλά και ένα περίφημα γρήγορο circuit.

Άλλοι που είχαν καλή μέρα στο Spa ήταν η Haas, η οποία ξεπέρασε τα θέματα ρυθμού του από την Παρασκευή και τα προκριματικά του Σαββάτου βλέποντας τον Grosjean να τερματίζει στην έβδομη και τον Magnussen στον όγδοή θέση. Ο Pierre Gasly ήταν εξαιρετικά χαρούμενος με την ένατη θέση, ενώ στην απουσία του Leclerc, ο Marcus Ericsson κατέληξε στο τέλος στην 10ηθέση μετά από ένα καλό απόγευμα.

Τέλος ο Stoffel Vandoorne έφυγε από τον αγώνα της πατρίδας του όντας τελευταίός σε κάθε χρονομετρημένη του προσπάθεια το Σαββατοκύριακο, έχοντας ολοκληρώσει 15ος από τους 15 οδηγούς.