Barum Czech Rally Zlín – Μέρα1η: Πρωτιά για Kopecký, μεγάλος άτυχος ο Cais

Ο Jan Kopecký προηγείται μιας συναρπαστικής μάχης για τη νίκη στον αγώνα της πατρίδας του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι, μετά από μια μέρα πολλαπλών αλλαγών και επικής δράσης στις απαιτητικές ειδικές διαδρομές του Barum Czech Rally Zlín.

Ο πρωταθλητής ERC του 2013 και 10 φορές νικητής του Zlín πέρασε μπροστά μετά από μια σύντομη βροχή πριν από την SS5 που αποδείχθηκε οδυνηρή για τον Erik Cais, ο οποίος προηγούταν του πιο έμπειρου συμπατριώτη του μέχρι εκείνο το σημείο.

Αλλά με τον Kopecký – που αγωνίζεται με ένα πανομοιότυπο Škoda Fabia RS Rally2 – να αγωνίζεται σε μια κυρίως στεγνή Slušovice 12,73 χιλιομέτρων, η Skoda κατάφερε να μετατρέψει την 1,8 δευτερολέπτων απόσταση σε προβάδισμα 4,3 δευτερολέπτων.

“Αν υπήρχε ένα μειονέκτημα για να ξεκινήσω πρώτος τον αγώνα ήταν τώρα”, δήλωσε ο Cais μετά την SS5. “Το μισό πρώτο πέρασμα ήταν εντελώς βρεγμένο και όταν κάναμε το δεύτερο ήταν στεγνό. Είναι 35 βαθμοί έξω και στεγνώνει πολύ, πολύ, πολύ, πολύ, οπότε για τα πληρώματα πίσω θα είναι πολύ καλύτερα και πιθανότατα δεν θα υπάρχει νερό στην ειδική”.

Ο Kopecký δήλωσε: “Δύο ή τρία μέρη ήταν λίγο βρεγμένα και λασπώδη, οπότε νομίζω ότι τα προπορευόμενα αυτοκίνητα βρήκαν περισσότερο βρεγμένες ειδικές. Αλλά πίεζα τώρα, το αγωνιστικό δούλευε καλά, όχι ακριβώς αυτό που θα ήθελα να έχω, αλλά τα υπόλοιπα είναι τέλεια”.

Τα πράγματα θα χειροτέρευαν για τον Cais στην αμέσως επόμενη ειδική, την επανάληψη της Kateřinice. Έχοντας χάσει την πρόσφυση ήρθε μια μικροέξοδος στο πρώτο πέρασμα σήμερα το πρωί, ενώ στο δεύτερο πέρασμα, ακόμα μια έξοδος είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει το μπροστινό αριστερό ελαστικό του.

«Δικό μου λάθος», παραδέχτηκε ο Cais. «Ήμουν πολύ γρήγορος σε μια στροφή όπου υπήρχε πολύ χώμα, αλλά έτσι είναι ο αγώνας και ήθελα να αγωνιστώ σήμερα. Τώρα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από την ομάδα μου».

Ο Kopecký ανέφερε ότι ήταν «εντελώς έξω με το πίσω άκρο στο χαντάκι» στην ίδια δεξιά στροφή τρία χιλιόμετρα από την εκκίνηση της ειδικής, όπου ο Cais αντιμετώπισε πρόβλημα στο πρώτο πέρασμα, περιγράφοντας την ειδική διαδρομή, η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί από το 1994, ως «πολύ δύσκολη».

 

 

Ενώ ο Cais εγκατέλειψε τη διεκδίκηση της πρώτης του νίκης στο Barum Czech Rally Zlín, η στιγμή του Kopecký δεν στοίχισε καθώς σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην SS6 για να επεκτείνει το προβάδισμα του στα 12,1 δευτερόλεπτα έναντι του νέου δεύτερου οδηγού Miklós Csomós, ο οποίος ανέφερε ότι είχε ένα τέτακε πριν τον τερματισμό της ειδικής.

Ο Ούγγρος Csomós προηγήθηκε για λίγο στον αγώνα κατά 0,2 δευτερόλεπτα μετά την επικράτηση του SS3 και ήταν ένας από τους πέντε διαφορετικούς οδηγούς που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ειδικών όπου τέτοια ήταν η ένταση του ανταγωνισμού στον προτελευταίο γύρο της χρονιάς του ERC. Ο Csomós βρέθηκε 14,9 δευτερόλεπτα πίσω από τον Kopecký μετά το πρώτο σκέλος και βρίσκεται σε πορεία για το παρθενικό βάθρο του ERC.

 

Αφού κέρδισε την υπερειδική διαδρομή του Zlín το βράδυ της Παρασκευής, ο Wagner ολοκλήρωσε το ηλιόλουστο πρώτο σκέλος στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης με τον τοπικό οδηγό Adam Březík στην τέταρτη θέση.

Ο πρωτοπόρος του  Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Hayden Paddon οδηγεί το Hyundai i20 N Rally2 χωρίς ρίσκα στην πρώτη του παρουσία στο Zlín, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει τον πολυπόθητο τίτλο της FIA. Ο Νεοζηλανδός είναι πέμπτος κατά με το τέλος της μέρας μία θέση μπροστά από τον Filip Mareš, ο οποίος δυσκολεύτηκε να επαναλάβει την παρουσία που είχε στην υπερειδική διαδρομή της Παρασκευής.

Ο Dominik Stříteský είναι έβδομος και, όπως και ο Mareš, δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την οδήγησή του. Ο απερχόμενος πρωταθλητής του ERC Efrén Llarena κατευθύνεται προς τη νυχτερινή στάση στο Zlín στην όγδοη θέση για την πρωταθλήτρια ομάδα MRF Tyres, με τον Mathieu Franceschi ένατο στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση.

Ο Josh McErlean της Motorsport Ireland Rally Academy είναι 10ος μετά από επτά ειδικές διαδρομές με τον άτυχο Cais στην 11η θέση, ακολουθούμενος από τους Simone Tempestini και Mārtiṇš Sesks. Ο Albert von Thurn und Taxis φαινόταν έτοιμος να συμπληρώσει την κορυφαία 15αδα κατά τη διάρκεια της νύχτας όμως ένα μηχανικό πρόβλημα του στοίχισε στην SS6.

Ο δις πρωταθλητής Ευρώπης Alexey Lukyanuk κέρδισε την πρώτη ειδική του Σαββάτου για να πάρει το προβάδισμα από τον Wagner κατά 0,7 δευτερόλεπτα, αλλά υποχώρησε στη συνέχεια. Ήταν τέταρτος στη γενική κατάταξη μέχρι που επιβραδύνθηκε μέσω της SS7, ολοκληρώνοντας τελικά την ειδική 2 λεπτά 31,3 δευτερόλεπτα πίσω από τον Cais.

Ο Mads Østberg ήταν τέταρτος στο ντεμπούτο του στο Zlín με το Citroën C3 Rally2 όμως ένας σπασμένος άξονας τον ανάγκασε να βγει μετά την SS5. «Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά φέτος και είναι λίγο απογοητευτικό γιατί είχαμε ένα καλό Σαββατοκύριακο μέχρι στιγμής και το απολαμβάναμε, οπότε είναι μεγάλη ντροπή», δήλωσε ο Νορβηγός, ο οποίος σχεδιάζει να επανεκκινήσει στο δεύτερο σκέλος.

Μια αναγκαστική αλλαγή κιβωτίου ταχυτήτων στο πρώτο σέρβις στο Otrokovice σήμερα το πρωί, αφού έσπασε για πρώτη φορά στην αρχική μονάδα στην SSS1, έφερε στον πρωταθλητή ERC του 2019 Chris Ingram ποινές χρόνου 20 δευτερολέπτων. Και υπήρχε περισσότερη θλίψη για τον Βρετανό: καθώς ένα πρόβλημα υδραυλικού τιμονιού στην SS3 δυσκόλεψε περισσότερο την προσπάθεια του. Έχοντας εγκαταλείψει τον αγώνα για το προβάδισμα, ο Ingram επέλεξε να αποσυρθεί στο μεσημεριανό σέρβις με την εστίασή του τώρα στην εξασφάλιση των χρημάτων για να αγωνιστεί στο φινάλε του πρωταθλήματος Ράλι Ουγγαρίας τον Οκτώβριο.

Το Barum Czech Rally Zlín ολοκληρώνεται αύριο (Κυριακή) με τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές συνολικής απόσταση 92,40 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η δράση ξεκινά με tτην μήκους 11,51 χιλιομέτρων θρυλική Semetín στις 08:23 τοπική ώρα και ακολουθεί η 18 χιλιομέτρων εξαιρετικά απαιτητική ειδική Pindula στις 09:21. Η μήκους 16,69 χιλιομέτρων ειδική Halenkovice, διεξάγεται για πρώτη φορά στις 10:34 και θα αποτελέσει την Power Stage που θα κρίνει το αγώνα. Η τελετή απονομής βραβείων θα γίνει στην πλατεία της πόλης Zlín στις 17:40.