2024 Qatar International Rally-FIA Middle East Rally Championship: O Pierre-Louis Loubet στην πρωτοπορία με το τέλος της πρώτης μέρας, ποινή για Al-Attiyah

Ο Nasser Saleh Al-Attiyah με συνοδηγό τον Giovanni Bernacchini που επέστρεψε για αυτό τον αγώνα ξανά δίπλα στον πρωταθλητή ξεπέρασαν το πρόβλημα που προέκυψε με τέσσερα σκασμένα λάστιχα και ένα πρωινό γεμάτο δράμα και βρέθηκαν στην πρωτοπορία του αγώνα με μια διαφορά της τάξης 5,6 δευτερολέπτων μετά από έξι ειδικές διαδρομές στην έρημο του Qatar International Rally.

Ο κίνδυνος σκασμένων ελαστικών και δύσκολων συνθηκών στην ειδική διαδρομή πρόσθεσε μια δόση νευρικότητας και προσοχής στις στρατηγικές των κορυφαίων οδηγών. Τα σκασμένα ελαστικά έπαιξαν τον ρόλο τους στον αγώνα με τον Al-Attiyah να έχει πρώτος με το Autotek Volkswagen Polo GTI.

Οι σημαντικές εξελίξεις όμως ήρθαν μετά το τέλος του σκέλους, καθώς οι αγωνοδίκες επέβαλαν ποινή στον Καταρινό οδηγό επειδή εθεάθη να οδηγεί στην απλή διαδρομή από την τέταρτη ειδική προς την ανασυγκρότηση με μόνο τρεις περιστρεφόμενους τροχούς αφού είχε ξανά σκασμένο ελαστικό, λαμβάνοντα ποινή 30 λεπτών η οποία ουσιαστικά τον αφήνει εκτός διεκδίκησης της νίκης.

Έτσι οι Pierre-Louis Loubet και ο Loris Pascaud παρά την έλλειψη γνώσης της ερήμου και παρά τα δικά τους σκασμένα ελαστικά με το SRT Škoda Fabia RS Rally2 πέρασαν στην πρώτη θέση και προηγούνται των ομόσταβλων τους Mads Ostberg/Patrik Barthκατά 22,7 δευτερόλεπτα.

Ο Γάλλος είπε: «Θέλαμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο, αλλά είχαμε ένα σκασμένο ελαστικό στο δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές. Και πάλι, χάθηκε πολύς χρόνος αλλά είναι αρκετά δύσκολο για όλους. Θα συνεχίσουμε και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα σκασμένα ελαστικά. Ίσως είναιλίγο πιο ομαλές ειδικές την αυριανή μέρα».

Ο Νορβηγός Mads Østberg και ο Σουηδός συνοδηγός του Patrik Barth ήταν το πιο γρήγορο πλήρωμα στις ειδικές. Κέρδισαν πέντε από τις έξι της ημέρας με το SRT Škoda Fabia RS Rally2, αλλά μια στάση δύο λεπτών για να αλλάξουν ένα σκασμένο ελαστικό στην τρίτη ειδική αποδείχθηκε σκληρή, ενώ στη συνέχεια τους επιβλήθηκε ποινή 15 δευτερολέπτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο οδηγός του Fabia βρίσκεται στην δεύτερη θέση πίσω από τον Loubet.

Ο Østberg είπε: «Σίγουρα ήμασταν γρήγοροι. Είναι περίεργος αγώνας γιατί πρέπει επίσης να αποφύγεις τα σκασμένα ελαστικά. Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Για αυτό νομίζω τα καταφέραμε πολύ καλά το απόγευμα. Είχαμε απλώς ένα αργό τρύπημα στην πρώτη ειδική μετά το σέρβις και καμία μεγάλη απώλεια χρόνου. Αντιστεκόμαστε στον αγώνα και φαινόταν λίγο πιο δύσκολο στην μεσημεριανή διακοπή. Τώρα όμως είναι 22,7 δευτερόλεπτα. Έχουμε καλύψει ενάμιση λεπτό! Άρα δεν είναι κακό. Σήμερα ήταν η μέρα που δυσκολεύτηκα πέρυσι. Αύριο θα είναι η πρώτη μέρα από πέρυσι. Εκεί περάσαμε πολύ καλά και το απολαύσαμε περισσότερο, οπότε ελπίζω ότι αυτό το καλό συναίσθημα θα μας βοηθήσει αύριο».

Ο Abdulaziz Al-Kuwari που υποστηρίζεται από την QMMF και ο Ιρλανδός συνοδηγός James Fulton απέφυγαν με κάποιο τρόπο τα σκασμένα ελαστικά, αν και έχασαν λίγο χρόνο στην ειδική. Ένας προσεκτικός ρυθμός από τον νικητή της διοργάνωσης του 2012 τον φέρνει στην τρίτη θέση με το Volkswagen Polo GTi της Sarrazin.

Ο Al-Kuwari ανέφερε: «Όλος ο αγώνας ήταν χωρίς σκασμένα ελαστικά. Οδηγώ λίγο ασφαλισμένα προσπαθώντας να μάθω το αυτοκίνητο περισσότερο. Είμαι χαρούμενος. Δεν έχω την αυτοπεποίθηση από τότε που οδηγούσα πολύ. Δεν είμαστε πολύ μακριά από την πρωτιά. Είχαμε κάποια προβλήματα με τη σκόνη και χάσαμε λίγο το δρόμο στην δεύτερη ειδική του δεύτερου περάσματος. Αλλά γενικά είμαι ευχαριστημένος».

Ο Abdullah Al-Rawahi και ο Ιορδανός συνοδηγός Ata Al-Hmoud είχαν δύο σκασμένα ελαστικά κατά τη διάρκεια του απογεύματος, αλλά ο Omani ήταν ευχαριστημένος με τον βελτιωμένο ρυθμό του στο δεύτερο πέρασμα και κράτησε την τέταρτη θέση με ένα Autotek Škoda.

 

Ο Al-Rawahi δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που επιστρέφω εδώ (Lusail), ειδικά με δύο σκασμένα ελαστικά. Το δεύτερο πέρασμα ήταν πολύ καλύτερο όσον αφορά τον ρυθμό, αλλά ήμασταν άτυχοι με τα τρυπήματα. Είχα ένα στα τελευταία τέσσερα χιλιόμετρα της τελευταίας ειδικής και ένα στο δεύτερο της SS6. Ο Nasser και ο Loubet είχαν ένα σκασμένο ελαστικό, νομίζω, στο ίδιο σημείο σε ένα άλμα».

Ο Nasser Khalifa Al-Atya από το Κατάρ και ο Ziad Chehab από τον Λίβανο βρίσκονται μακριά από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό στην πέμπτη θέση με το Motortune Ford Fiesta MkII.

Το πλήρωμα των Ιορδανών Shaker Jweihan και Mustafa Juma κυνηγούσε την κατηγορία παραγωγής. Τερμάτισαν την ημέρα έκτοι γενικής και 2 λεπτά 27,7 δευτερόλεπτα μπροστά από το Λιβανέζικο δίδυμο Ahmad Khaled και Sami Sfeir. Οι Ιορδανοί, Husam Salim και Nancy Al-Majali, βρίσκονται στην τρίτη θέση του MERC2 και στην ένατη θέση της γενικής και οι Shabi Shaban και Samer Issa συμπλήρωσαν την πρώτη 10άδα.

Αύριο (Σάββατο), η δράση ολοκληρώνεται με δύο περάσματα από τις ειδικές διαδρομές Al-Khor (16,90km), Ras Laffan (15,93km) και Al-Thakira (13,48km), με την τελετή του τερματισμού και των βραβεύσεων να είναι προγραμματισμένη στις 18:30 στην πολυσύχναστη λεωφόρο Lusail.