Τριετές πλάνο για την Εσθονία με στόχο το WRC

Η Εσθονία έχει ξεκινήσει ένα τριετές πλάνο με απώτερο στόχο να συμπεριληφθεί στο ημερολόγιο του WRC.


Το Ράλι Εσθονίας το οποίο θα διεξαχθεί στο Tartu την ερχόμενη βδομάδα, παραδοσιακά αποτελούσε “προθέρμανση” για πληρώματα του WRC πριν από τον αγώνα στη Φιλανδία, ο οποίος λαμβάνει χώρα στη Βαλτική Θάλασσα λίγες βδομάδες αργότερα.

Η Εσθονία προσελκύει κορυφαίες συμμετοχές στον αγώνα της από οποιοδήποτε άλλο εκτός WRC και την ερχόμενη βδομάδα όλες οι εργοστασιακές ομάδες θα τρέξουν με συνολικά εφτά τελευταίας γενιάς αυτοκίνητα WRC.

Ο τοπικός οδηγός και πρωτοπόρος της βαθμολογίας στο WRC Ott Tanak θα τρέξει και θα έχει δίπλα του τον μέντορα και φίλο του Markko Martin, νικητή του Ράλι Εσθονίας το 2010.
Ο υπεύθυνος του αγώνα Urmo Aava ετοιμάζετε για το στοίχημα του WRC και ευελπιστεί να αυξήσει τα επίπεδα ασφάλειας στους αγώνες του WRC, ενώ παράλληλα έχει στο πλάνο του καινοτομίες για τους θεατές.


«Το πλάνο μας είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Όλοι μας λένε ότι είναι αδύνατον, ότι ονειροπολούμε, όμως εμείς δε θα τα παρατήσουμε. Έχουμε ένα τριετές πλάνο να βελτιώσουμε τον αγώνα μας και θα το κάνουμε κάπως διαφορετικά. Έχουμε κατασκευάσει δρόμους στο παρελθόν για να βοηθήσουμε τις ομάδες να προετοιμαστούν για τη Φιλανδία. Όμως τώρα δημιουργούμε και ετοιμάζουμε δρόμους για το μέλλον του αγώνα και για τους θεατές. Ναι, ακόμα κατασκευάζουμε τα άλματα και κάνουμε την επιφάνεια πιο σκληρή ούτως ώστε να προσομοιάσουμε με τη Φιλανδία, όμως αυτό που θέλουμε πρωτίστως είναι να παρέχουμε στους θεατές τις ασφαλέστερες προϋποθέσεις για να μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Δημιουργούμε δρόμους με σχεδιασμένες θέσεις για τους θεατές. Σε αυτά τα σημεία θα είναι ασφαλείς και θα μπορούν να παρακολουθούν τα αυτοκίνητα για περίπου ένα χιλιόμετρο, όμως παράλληλα δε θα το κάνουμε να μοιάζει με πίστα rallycross. Με το πλάνο και στο στόχο που έχουμε να εισέλθουμε στο WRC, γνωρίζουμε ότι πρέπει να προσέξουμε μέχρι και τον τελευταίο θεατή.

Οπωσδήποτε η ασφάλεια είναι ο κύριος μας στόχος και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χώρος είναι σωστός για τους θεατές. Αυτό σημαίνει χώροι στάθμευσης, φαγητό, τουαλέτες, μεγάλες οθόνες και καλή πληροφόρηση. Σε αυτό εργαζόμαστε».


Η Εσθονία είναι ένας επίσημος αγώνας για προώθηση του WRC και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι υποψήφιος για ένταξη στο ημερολόγιο κάθε χρόνο. Ο Aava είναι πεπεισμένος ότι ο αγώνας δε θα συμπεριληφθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πριν από το 2022.

«Δε θέλουμε να μπούμε στο WRC πριν από το 2022. Θέλουμε όλοι στην οργάνωση να είναι έτοιμοι όταν θα μπούμε καθώς ακόμα μαθαίνουμε. Αν μπούμε πριν από το 2022 δε θα είμαστε εντελώς έτοιμοι».


Η στήριξη από την κυβέρνηση υπάρχει, όμως πρέπει να ανανεώνετε κάθε Οκτώβριο. «Έχουμε πολύ καλή υποστήριξη από την κυβέρνηση», ανέφερε ο Aava. «Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι προσπαθούμε να κάνουμε και το να μπούμε στο WRC είναι στα μελλοντικά μας πλάνα».