Στην τελική φάση εξέλιξης το νέο ŠKODA FABIA Rally2

Το νέο ŠKODA FABIA Rally2 έχει εισέλθει στην τελική φάση της ανάπτυξης του, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το αυτοκίνητο μπορεί να ανταπεξέλθει στα πιο απαιτητικά ράλλυ.

Η ομάδα της ŠKODA Motorsport συνέχισε τις δοκιμές στις πιο δύσκολες συνθήκες, σε χωματόδρομους στη νότια Γαλλία στο Fontjincouse, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για παράδειγμα από ομάδες που συμμετέχουν στο Ράλλυ Dakar. Αυτή είναι η ανθεκτικότητα και η αξιοπιστία που εκτιμούν περισσότερο οι πελάτες και οδηγοί όταν τρέχουν με ŠKODA FABIA Rally2 evo.H ŠKODA Motorsport δεν έκανε κανένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της νέας γενιάς ŠKODA FABIA Rally2.

Δόθηκε έμφαση από τους τεχνικούς στην βελτιστοποίηση κατανομής βάρους στο πλαίσιο που προέρχεται από το τρέχον FABIA δρόμου, με τους μηχανικούς να βελτιώνουν περαιτέρω τα χαρακτηριστικά χειρισμού του αγωνιστικού αυτοκινήτου.  Η νέα γενιά του παγκοσμίως του επιτυχημένου οχήματος Rally2 επωφελείται ιδιαίτερα από το μεγαλύτερο μεταξόνιο της νέας FABIA. Βασίζεται στο ολοκαίνουργιο μοντέλο δρόμου και με αυτή την εξέλιξη έρχεται ένα νέο πλαίσιο.

Καθώς οι κανονισμοί επιτρέπουν μόνο μικρές αλλαγές σε αυτό τον τομέα, το αυτοκίνητο ράλλυ επωφελείται από τις τροποποιημένες διατάσεις του αυτοκινήτου δρόμου. Η σειρά παραγωγής ŠKODA FABIA διαθέτει 94 χιλιοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο και 48 χιλιοστά περισσότερο πλάτος. Στο θέμα ασφάλεια, ο κλωβός ασφαλείας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της στρατηγικής για την ασφάλεια του πληρώματος. Γενικά, οι διαστάσεις και το υλικό καθορίζονται από τους κανονισμούς της FIA.

Η κυψέλη ασφαλείας της νέας γενιάς ŠKODA FABIA Rally2 υπερβαίνει τις απαιτήσεις της FIA σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, οι γωνίες που σχετίζονται με την πλευρική σύγκρουση είναι σημαντικά υπερμεγέθη σε σύγκριση με τους κανόνες της FIA.

Όσον αφορά τα αεροδυναμικά, οι τεχνικοί κανονισμοί κατηγορίας Rally2 παρέχουν σαφείς οδηγίες σε διάφορους τομείς εξέλιξης. Για παράδειγμα, η αεροδυναμική της νέας γενιάς ŠKODA FABIA Rally2 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαμόρφωση του αυτοκινήτου δρόμου.

Ο καλύτερος συντελεστής οπισθέλκουσας στην κατηγορία του ŠKODA FABIA παραγωγής έδωσε στους μηχανικούς την τέλεια βάση για να αναπτύξουν εξαιρετικά αποδοτική αεροδυναμική για το μελλοντικό αυτοκίνητο ράλλυ.

Ένα τροποποιημένο σχήμα του scoop, το οποίο κατευθύνει τον καθαρό αέρα από πάνω από το παρμπρίζ και μέσα στην καμπίνα, βελτιστοποιεί τη ροή του αέρα πάνω στην οροφή. Σε ένα αυτοκίνητο δρόμου ο αντίστοιχος αεραγωγός συνήθως βρίσκεται στο κάτω άκρο του παρμπρίζ.

Στις ειδικές διαδρομές με χώμα, αυτή η περιοχή ενός αυτοκινήτου είναι πολύ επιρρεπής στη σκόνη ή το νερό που πετάγεται πάνω από το καπό. Έτσι η ομάδα ανάπτυξης της ŠKODA Motorsport επαλήθευσε τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων Computational Fluid Dynamics με μελέτες στην αεροδυναμική σήραγγα ακολουθούμενες από εκτεταμένες δοκιμές.

Αρκετοί οδηγοί δοκιμών οδήγησαν το αυτοκίνητο ανάπτυξης σε χωματόδρομους και άσφαλτό στην Ισπανία.

Νωρίτερα φέτος στη χρονιά, το ŠKODA FABIA Rally2 έκανε πενθήμερες δοκιμές σε θερμοκρασίες μείον 14 βαθμών κελσίου στον Αρκτικό Κύκλο, με τρείς έμπειρους οδηγούς να εναλλάσσονται στο τιμόνι του αυτοκινήτου. Πρόκειται για τον Andreas Mikkelsen, τον Kris Meeke και τον EmilLindholm.

Οι τρείς οδήγησαν το νέο αγωνιστικό με ελαστικά με καρφιά τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως στην Σκανδιναβία. Ο στόχος ήταν να δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα και η απόδοση εξαρτημάτων πλαισίου και εξαρτημάτων κίνησης κάτω από σκληρές χειμερινές συνθήκες αλλά και για να βεβαιωθεί η ŠKODA Motorsport ότι το πλήρωμα βρίσκει ένα αποδεκτό επίπεδο άνεσης μέσα στο αυτοκίνητο όταν έχει παγωνιά έξω.

Για παράδειγμα, το παρμπρίζ δεν πρέπει να θολώνει και η θερμοκρασία στο μπάκετ δεν πρέπει να πέφτει κάτω απο ένα ορισμένο επίπεδο.