Ράλι Μεξικό 2019: Από το ένα άκρο στο άλλο για το Toyota Yaris WRC

Μετά από τη νίκη του στο χιονισμένο και παγωμένο Ράλι Σουηδίας, ανεβαίνοντας στην κορυφή των πρωταθλημάτων κατασκευαστών, οδηγών και συνοδηγών, η TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team προετοιμάζεται για μια πολύ διαφορετική πρόκληση, το Rally Mexico, τον πρώτο χωμάτινο αγώνα της χρονιάς.

Ο Ott Tänak πάει στον αγώνα του Μεξικού βρισκόμενος στην κορυφή της κατάταξης του πρωταθλήματος οδηγών για πρώτη φορά μετά την επιτυχία του στον αγώνα της Σουηδίας, ενώ οι ομόσταυλοι του Jari-Matti Latvala και Kris Meeke είναι και οι δύο προηγούμενοι νικητές του αγώνα.


Εκτός από το γεγονός ότι είναι συνήθως ένας από τους θερμότερους αγώνες στο ημερολόγιο του WRC, με θερμοκρασίες περιβάλλοντος γύρω στους 30 ° C, το Ράλι Μεξικού είναι επίσης ο αγώνας με το μεγαλύτερο υψόμετρο από όλους τους υπόλοιπους της χρονιάς. Η διαδρομή ξεκινά στα 2.737 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου ο λεπτότερος αέρας μειώνει την ισχύ του κινητήρα κατά 20%.


Ο αγώνας ξεκινά πάλι φέτος με την θεαματική ειδική διαδρομή της Πέμπτης το βράδυ μέσα από του πολύχρωμους δρόμους και τις σήραγγες του Guanajuato. Ακόμα μια ειδική διαδρομή θα διεξαχθεί δίπλα από το πάρκο εξυπηρέτησης στη Λεόν, την Παρασκευή και το Σάββατο. Την Κυριακή η νέα ειδική διαδρομή Mesa Cueta χαρακτηρίζει το πρώτο μισό της ειδικής El Chocolate της Παρασκευής, ενώ η δεύτερη παρουσία στην Las Minas θα λειτουργήσει ως η Power Stage που ολοκληρώνει τον αγώνα.


Tommi Mäkinen
“Μετά την εξαιρετική νίκη μας στη Σουηδία, η ομάδα αισθάνεται πολύ σίγουρη ότι μπορούμε επίσης να έχουμε ένα καλό αγώνα στο Μεξικό. Είναι πάντα ένας δύσκολος αγώνας για τις ομάδες λόγω του υψομέτρου και των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά κατά το παρελθόν έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να κάνουμε το αυτοκίνητό μας πιο αξιόπιστο σε αυτές τις συνθήκες, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση του. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά, ειδικότερα με το πακέτο ψύξης. Τα δοκιμαστικά πριν από τον αγώνα στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα πήγαν πολύ καλά και είμαστε έτοιμοι.”

Ott Tänak
“Ήταν πολύ ωραίο το συναίσθημα την νίκης μας στην Σουηδία, αλλά γρήγορα αλλάξαμε την εστίασή μας στον αγώνα του Μεξικού. Μεταβήκαμε κατευθείαν στην Ισπανία για δύο ημέρες δοκιμαστικών σε χωμάτινες ειδικές τη Δευτέρα και την Τρίτη μετά τη Σουηδία. Εργαστήκαμε σε διάφορα πράγματα, προσπαθήσαμε να είμαστε όσο πιο καλά προετοιμασμένοι μπορούμε. Όλη η ομάδα εργάζεται σκληρά και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στο Μεξικό. Ως πρωτοπόροι του πρωταθλήματος, θα ανοίγουμε τις ειδικές βρισκόμενοι στην πρώτη θέση της εκκίνησης. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είδαμε στο Μεξικό την περσινή χρονιά ότι είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα από αυτή τη θέση, οπότε ας δούμε τι θα γίνει.”

Jari-Matti Latvala
“Ανυπομονώ να βρεθώ στο Μεξικό. Μέχρι στιγμής δεν έκανα και την καλύτερη αρχή της χρονιάς. Αν υπάρχει ένα θετικό από αυτό, είναι το γεγονός ότι θα έχω μια αρκετά καλή θέση εκκίνησης για την πρώτη μέρα, όπως είναι η όγδοη στην οποία βρίσκομαι. Είχαμε πολύ καλά δοκιμαστικά στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Χρισημοποίησα σχεδόν το ίδιο ρυθμό που κέρδισα στην Αυστραλία. Το πιο σημαντικό, είμαι βέβαιος ότι ως ομάδα είμαστε εντελώς προετοιμασμένοι φέτος για το υψόμετρο και τις υψηλές θερμοκρασίες.”

Kris Meeke
“Είχα δύο ημέρες δοκιμών στη νότια Ισπανία την περασμένη εβδομάδα, η οποία ήταν η πρώτη μου φορά που οδήγησα το αυτοκίνητο σε χώμα εκτός από την Φινλανδία. Ήταν πραγματικά χρήσιμο για μένα και αισθάνθηκα άνετα. Το Μεξικό είναι ένας τόπος που έχω περάσει καλά τα τελευταία χρόνια: κέρδισα το 2017, και πέρυσι ήμουν στη μάχη για τη νίκη και τερμάτισα τρίτος. Τώρα, με ένα διαφορετικό αυτοκίνητο, ελπίζω να τη διεκδικήσω ξανά. Το Μόντε Κάρλο και η Σουηδία ήταν αγώνες με πολύ περίπλοκες συνθήκες όπου θα ήταν εύκολο να κάνεις λάθος. Το Μεξικό είναι συνήθως πολύ πιο συνεπές, και ανυπομονώ για αυτό.”

Τι συνέβη πέρυσι;
Στο πρώτο του χωμάτινο ράλι στο WRC με το Toyota Yaris, ο Ott Tänak παρουσίασε καλές επιδόσεις στο Μεξικό, βρισκόταν στην τρίτη θέση γενικής και σε απόσταση αναπνοής από τους προπορευόμενους προτού αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με το turbo το πρωί του Σαββάτου. Επέστρεψε την Κυριακή και κέρδισε την Power Stage μπροστά από τον Jari-Matti Latvala, ο οποίος ολοκλήρωσε στην όγδοη θέση σε καθεστώς Restart μετά από πρόβλημα που αντιμετώπισε την Παρασκευή. Ο Esapekka Lappi αναγκάστηκε επίσης να τεθεί υπο καθεστώς Restart με το τρίτο Yaris μετά από έξοδο που είχε.