Ράλι Ακρόπολις 2017: Ο Kajto νικητής στο θρίλερ, ο Τσουλόφτας τέταρτος γενικής

Ανατροπές στη γενική κατάταξη, έξοδοι, μηχανικά προβλήματα και κοντράστ συναισθημάτων συνέθεσαν το σημερινό σκηνικό στο ράλι Ακρόπολις, με τον Kajetan Kajetanowicz να καταφέρνει να κερδίζει τον αγώνα θρίλερ όπως εξελίχθηκε.

Από νωρίς το Ακρόπολις επιβεβαίωσε τη φήμη του και συγκεκριμένα από την πρώτη ειδική της Κυριακής, όπου ο πρωτοπόρος Nasser Al Attiyah αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα, με τον κινητήρα του Fiesta να σβήνει και να χάνει σχεδόν δυο λεπτά, μένοντας ουσιαστικά εκτός διεκδίκησης της νίκης. Προβλήματα είχε και ο Bruno Magalhaes τον οποίο πρόδωσε το κιβώτιο ταχυτήτων αναγκάζοντας τον να χάσει χρόνο. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Kajetanowicz να κερδίσει την 7η ειδική και να μειώσει την απόσταση από την κορυφή. Η αντεπίθεση του Πολωνού συνεχίστηκε και στην επόμενη ειδική διαδρομή όπου εκμεταλλευόμενος το πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τον Magalhaes μείωσε περισσότερο τη μεταξύ τους διαφορά. Τη νίκη στην 8η όπως και στην 9η ειδική πήρε ο Al Attiyah ο οποίος δεν είχε σκοπό να παραδώσει τα όπλα αμαχητί.

Η ατυχία όμως χτύπησε τον Καταρανό καθώς από τη δεύτερη θέση που έτρεχε στη 10η ειδική διαδρομή αντιμετώπισε πρόβλημα με τη διεύθυνση του Fiesta, το οποίο τον έθεσε εκτός αγώνα. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Kajetanowicz να κερδίσει την ειδική ανεβαίνοντας παράλληλα πρώτος. Συνέχισε στο ίδιο τέμπο και στις δύο τελευταίες ειδικές καταφέρνοντας στο τέλος να πανηγυρίσει τη νίκη στον αγώνα.

Ο Bruno Magalhaes έμεινε τελικά δεύτερος και με τα προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν τη δεύτερη μέρα είναι σαφώς ευχαριστημένος που κατάφερε να μαζέψει τους πολύτιμους βαθμούς.

Το δράμα στον αγώνα όμως δεν είχε τελειώσει, καθώς στην τελευταία ειδική η γενική κατάταξη έμελλε να διαφοροποιηθεί για ακόμα μια φορά. Οι Von Thum, Φιλιππίδης, και Bostanci είχαν έξοδο με αποτέλεσμα τα πληρώματα που ακολουθούσαν να ανέβουν θέσεις στην κατάταξη. Την τρίτη θέση στο βάθρο τελικά κατέλαβε ο Grzyb ο οποίος έτρεχε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την καλύτερη θέση κυπριακού πληρώματος στο ράλι Ακρόπολις πέτυχε ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας. Ο νεαρός ταλαντούχος οδηγός κατάφερε να κερδίσει τη συμπάθεια όλων με την οδήγησή του και καταχειροκροτήθηκε από τους χιλιάδες οπαδούς που κατέκλεισαν τις ειδικές. Έκανε ένα σταθερό αγώνα και μένοντας μακριά από προβλήματα δίκαια τερμάτισε στην τέταρτη θέση γενικής.

Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Σωκράτης Τσολακίδης. Ο Έλληνας οδηγός έτρεχε στην τρίτη θέση γενικής, όμως ένα κτύπημα σε πέτρα στην 8η ειδική διαδρομή τον ανάγκασε να χάσει 10 λεπτά και τις όποιες ελπίδες είχε για τερματισμό στο βάθρο στον αγώνα της πατρίδας του. Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Melegari ο οποίος παράλληλα ήταν πρώτος και στην κατηγορία ERC2.

Τρία αυτοκίνητα τερμάτισαν στην κατηγορία ERC3 την οποία κέρδισε ο Banaz Bugra. Δεύτερος τερμάτισε ο Ozdemir και τρίτος ο Ismet.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κυπριακά πληρώματα, πέραν από τον Τσουλόφτα την καρό σημαία κατάφερε να δει μόνο ο Γιάγκος Γιάγκου. Ο έμπειρος οδηγός δεν ρίσκαρε σε κανένα σημείο του αγώνα και δικαιώθηκε με τερματισμό στην 14η θέση.

Οι Κυριάκου/Καλαμαράς έτρεχαν στην 16η θέση όμως φάνηκαν άτυχοι καθώς αποχώρησαν στην τελευταία ειδική μετά από έξοδο. Οι Παντελή/Χριστοδούλου αποκλείστηκαν χθες από τους διοργανωτές λόγο μη τήρησης των κανονισμών ασφαλείας κατά τη διάρκεια της ειδικής διαδρομής.

Ο επόμενος αγώνας για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι το αναβαθμισμένο Ράλι Κύπρος, τέταρτος γύρος του θεσμού.

Στάθης Ευσταθίου

Φωτογραφίες: Στάθης Ευσταθίου/Κούλλης Κυριάκου