ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ RALLYCROSS – 1ος γύρος: ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: Συναρπαστική η πρεμιέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος Rallycross

Με δραματικό τρόπο έκλεισε ο  πρώτος γύρος του πρωταθλήματος World Rallycross Championship της FIA. Ο αγώνας, που διεξήχθη στην πίστα Circuitde Catalunya στη Βαρκελώνη πρόσφερε άπλετο θέαμα και υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού προδιαθέτοντας για το τι θα παρακολουθήσουμε στη φετινή σεζόν. Ο θεσμός, που για μια ακόμη χρονιά υποστηρίζεται από την Monster Energy, έφερε ανακατατάξεις μετά το βάθρο των νικητών. Ο Σουηδός οδηγός της EKS Audi Sport Mattias Ekstrom, ,μπορεί να τερμάτισε πρώτος τον αγώνα αλλά ήταν ο περυσινός πρωταθλητής Johan Kristoffersson που πήρε τους βαθμούς του νικητή. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την κίνηση του Ekstromνα κλείσει τον Petter Solberg στην πρώτη στροφή και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει στέλνοντας τον στα προστατευτικά της πίστας. Μια κίνηση που οι αγωνοδίκες έκριναν υπαίτιο τον Ekstrom και του υπέβαλαν την τιμωρία.

Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε ιδανικά η προσπάθεια του Johan Kristoffersson για την  υπεράσπιση του περσινού του τίτλου. Μάλιστα, η απόφαση των αγωνοδικών άλλαξε και την κατάταξη στους κατασκευαστές, με την PSRX Volkswagen Sweden να βρίσκεται στην κορυφή.

Μετά και την επεισοδιακή δέκατη νίκη στην καριέρα του, ο Kristoffersson δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενους που είμαστε ανταγωνιστικοί και αυτή τη σεζόν ύστερα από τις δοκιμές και αλλαγές που κάναμε στο αυτοκίνητο, τόσο στη βροχή όσο και στο στεγνό. Όμως είναι απογοητευμένος για όσα συνέβησαν με τον Petter».

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε όλα αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι καιρικές συνθήκες αφού οι οδηγοί αγωνίστηκαν τόσο σε βροχή και χαλάζι όσο και σε στεγνό οδόστρωμα.

Μετά τις ανακατατάξεις δεύτερος ήταν τελικά ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι, Sebastien Loeb. Ο Γάλλος παραλίγο να μην περάσει στον τελικό, εντούτοις τα κατάφερε να πήρε τους πολύτιμούς βαθμούς για τη συνέχεια. Την τριάδα στο βάθρο έκλεισε ο Andreas Bakkerud, στην πρώτη του εμφάνιση με τη EKS Audi Sport.

Η τέταρτη θέση πήγε τον γιό του δύο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή ράλι Marcus Gronholm, Niclas. Ο νεαρός οδήγησε θαυμάσια το GRX Taneco Hyundai i20.

Αυτοκίνητα, πληρώματα και φίλαθλοι πλέον περιμένουν με αγωνία το δεύτερη γύρο του θεσμού που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Montalegre της Πορτογαλίας.

 

 

 

Βαθμολογίαοδηγών

FIA WORLD RALLYCROSS

1 Johan KRISTOFFERSSON VW POLO GTI           27

2 Petter SOLBERG                VW POLO GTI            24

3 Andreas BAKKERUD          AUDI S1                      20

4 Mattias EKSTRÖM             AUDI S1                      19

5Niclas GRONHOLM            HYUNDAI i20              19

6 Timmy HANSEN                  PEUGEOT 208           16

7 Sebastien LOEB                  PEUGEOT 208           14

8 Janis BAUMANIS                 FORD FIESTA            12

9 Robin LARSSON                 FORD FIESTA            11

10 Timur TIMERZYANOV      HYUNDAI i20              11