Πάμπος Χαραλάμπους: Καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί!!

Το κάθε άθλημα με την πάροδο του χρόνου έχει τους δικούς του πρωταγωνιστές οι οποίοι γράφουν τη δική τους ιστορία με την απόδοση και τα αποτελέσματα τους. Οι αγώνες πλαγιολίσθησης (Drift), δεν αποτελούν εξαίρεση και ένας αθλητής τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία όντας ένας από τους μόνιμους πρωταγωνιστές κάθε χρόνο.

Σήμα κατατεθέν είναι το ροζ BMW με το οποίο αγωνίζεται και ο λόγος βέβαια είναι για τον Πάμπο Χαραλάμπους, κατά κόσμο Tali, ο οποίος την περσινή χρονιά κατέκτησε ένα από τα συναρπαστικότερα σε εξέλιξη πρωτάθλημα πλαγιολίσθησης και μας μίλησε για αυτό και όχι μόνο.

Φίλε Πάμπο σε ευχαριστούμε για την εδώ σου παρουσία και θερμά συγχαρητήρια για την πανάξια κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.

Ξεκινώντας θέλουμε να μας πεις ποιος είναι ο Πάμπος Χαραλάμπους, εκτός του Drift.  Με τι ασχολείσαι πέραν από τους αγώνες;

Στην προσωπική μου ζωή, είμαι εργαζόμενος στην Α.Η.Κ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου). Είμαι παντρεμένος, έχω δύο παιδιά και τις ελεύθερες μου ώρες ασχολούμαι με αυτοκίνητα, τα προσωπικά μου συν το αγωνιστικό μου.

Πάλι με BMW ή γενικά;

Πάντα και μόνο με BMW.

Πως προέκυψε το Drift;

Πάντοτε μου άρεσαν τα αμάξια με κίνηση στους πίσω τροχούς. Στα 18 μου χρόνια αγόρασα το πρώτο μου αυτοκίνητο, ένα BMW E30. Όταν πρωτοξεκίνησαν να διεξάγονται αγώνες Drift στην Κύπρο εγώ δεν έτρεχα. Ξεκίνησα να αγωνίζομαι αργότερα. Από τους πρώτους μου αγώνες ήρθαν τα καλά αποτελέσματα και έτσι ασχολήθηκα πιο εντατικά με το Drift.  Έφτιαξα καλύτερο αγωνιστικό και μπήκα για τα καλά στα βαθιά.

Στα διπλά βαθμολογημένα περάσματα ποια θέση προτιμάς και γιατί,

Δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα.

Που βλέπεις τον εαυτό σου πιο δυνατό; Να κυνηγάς ή να σε κυνηγούν;

Προτιμώ πίσω, να είμαι εγώ ο κυνηγός. Όταν είσαι μπροστά απλά πρέπει να κάνεις τον αγώνα σου, να πάρεις τα Clip Points που πρέπει, κάνοντας το ίδιο πέρασμα που έκανες στα μονά βαθμολογημένα. Ενώ όταν είσαι στην πίσω θέση πρέπει να παλέψεις με πιθανά λάθη του προπορευόμενου οδηγού τα οποία μπορεί να επηρεάσουν και αυτόν που είναι πίσω.

Εκτός από το Drift σε βλέπουμε να τρέχεις και σε αναβάσεις, σαν ο άνθρωπος που προσφέρει το θέαμα, βάζοντας το αλατοπίπερο στο αγώνα της ανάβασης.

Στις αναβάσεις έτρεχα και ο λόγος ήταν για να κάνω προπόνηση. Μου αρέσουν οι ορεινές ασφάλτινες ειδικές, είναι διαφορετικό το συναίσθημα από την πίστα. Στην πίστα το θεωρώ πολύ εύκολο, διότι έχεις ορατότητα, ενώ στο βουνό δεν μπορείς να ξέρεις τι βρίσκετε στην επόμενη στροφή. Η ανάβαση σε προκαλεί να οδηγήσεις.

Κατά γενική ομολογία είσαι και εξαιρετικός οδηγός αναβάσεων, σκέφτηκες να μπεις σαν διαγωνιζόμενος;

Όταν ξεκίνησα να αναμιγνύουμε με τις αναβάσεις οδηγούσα σαν διαγωνιζόμενος, αλλά λόγω του ότι δεν με ενδιάφερε, ούτε είχα στο μυαλό μου να σημειώσω ταχύτερο χρόνο στα περάσματα μου, στην πορεία ξεκίνησα να τρέχω σαν “Opening Car”.

 Από πίστες, προτιμάς ανοιχτή με πολλά χιλιόμετρα η κλειστή και τεχνική;

Και τα δύο μου αρέσουν εξίσου. Σε μια ανοιχτή πίστα με πολλά χιλιόμετρα αλλά χωρίς τεχνική είναι πιο εύκολο να οδηγήσεις.

Ευρωπαϊκό ή Ιαπωνικό Drift;

Για εμένα είναι το ίδιο, μου αρέσουν και τα δύο. Το κάθε είδος έχει τα δικά του προτερήματα. Είναι απλά διαφορετική η τεχνική που ζητάει ο κριτής, αλλά έχουν και τους δύο σημασία.

Στην φετινή χρονιά ποιο αγώνα απόλαυσες περισσότερο από όλους;

Περισσότερο από όλους τους φετινούς αγώνες απόλαυσα τους διπλούς αγώνες που διοργανώθηκαν στο λιμάνι Λεμεσού, ήταν πραγματικά καταπληκτικοί.

Την παρουσία των ελλαδιτών Drifters που ήταν μαζί μας, πως την είδες; 

Απλά Εξαιρετική!! Πολύ καλά παιδιά, εξαιρετικοί οδηγοί, πολύ ωραία αμάξια.

Στην όλη παρουσία σου στου αγώνες Drift, ποια θεωρείς κομβικά σημεία;

Το 2009, όπου κατέκτησα την πρώτη θέση και το πρωτάθλημα. Ήταν συνάμα και η πρώτη χρονιά όπου έτρεξα στο εξωτερικό.

Πέραν από πρωταγωνιστής τα τελευταία χρόνια εντός Κύπρου, σε είδαμε να πρωταγωνιστείς και σε αγώνες στο εξωτερικό, μίλησε μας για αυτούς.

Πρώτος μου αγώνας στο εξωτερικό ήταν το 2009 στο “King Of Europe” στις Σέρρες. Σε αυτό τον αγώνα, αν και ήταν η πρώτη φορά που έτρεχα εκτός Κύπρου κατάφερα να κατακτήσω την πρώτη θέση. Το 2011 ξαναπήγαμε στις Σέρρες και αυτή την φορά κατέκτησα την 5η θέση με επόμενο σταθμό το 2013 και τους αγώνες “Drift All Stars” στην Κρήτη και μετά από μία εβδομάδα στην Λαμία. Σε αυτούς τους δύο αγώνες καταφέραμε να πάρουμε 3 και 4 θέση.

Εγώ προσωπικά είχα την ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι στον αγώνα στην Λαμία, στον ημιτελικό όπου εκεί είχες να αντιμετωπίσεις τον Dmitriy illyuk. Ένα διπλό πέρασμα το οποίο εμένα προσωπικά μου έχει μένει χαραγμένο στο νου. Τι έγινε εκεί;

Στην Λαμία είχαμε ένα πρόβλημα με τον εγκέφαλο του αγωνιστικού. Στα μονά βαθμολογημένα περάσματα έτρεξα με το αυτοκίνητο του Σέργιου Γρηγορίου. Πέρασα στα διπλά περιμένοντας το εξάρτημα να έρθει. Το συγκεκριμένο εξάρτημα μας το έφερε ένας πολύ καλός φίλος, ο Κώστας ο Καπότης μετά από 3 με 4 ώρες δρόμο. Ήταν θέμα 20 λεπτών, αφού μόλις και προλάβα να τρέξω στα διπλά περάσματα. Το άγχος και η ταλαιπωρία που είχα, εκτονώθηκε στην πίστα.

Στον προηγούμενο αγώνα, της Κρήτης είχες χάσει από τον Dmitriy Illlyk, και σε συζήτηση που είχαμε μου είχες αναφέρει ότι δεν μπορεί να χάσω ξανά.

Το κυριότερο σε οτιδήποτε αγωνίζεσαι είναι να προσπερνάς τον εαυτό σου. Πρέπει να καταφέρεις να περάσεις τα όρια σου, αν το καταφέρεις αυτό μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Στόχοι για την νέα χρονιά;

Στόχος για φέτος, όπως και κάθε χρονιά είναι το πρωτάθλημα. Αν όλα παν καλά, με την βοήθεια του θεού πάμε για πρωτάθλημα.

Υπάρχει σκέψη να πας και φέτος σε αγώνα στο εξωτερικό;

Είναι μέσα στα πλάνα μου, για τον λόγο ότι φέτος θα έχουμε καινούργιο αμάξι. Αφυπηρέτησε το γνωστό “Ροζ”. Αν το καινούργιο αμάξι πάει καλά θα πάμε σίγουρα σε κάποιους αγώνες στο εξωτερικό.

Καινούργιο αγωνιστικό, τι αμάξι ετοιμάζεις;

Είναι ένα BMW πάλιν, ένα πιο νέο μοντέλο, ένα E36 με κινητήρα από E46 με Supercharge.

Ο νέος κινητήρας έχει μεγάλη διαφορά από τον παλιό;

Μέχρι στιγμής είναι 150 ίππους πιο δυνατό, δηλαδή από τους 350 που είχε το προηγούμενο πάμε στους 500. Το πιο σημαντικό για μένα δεν είναι τόσο ο κυβισμός όσο την αξιοπιστία. Μέχρι σήμερα δεν έτρεξα σε αγώνα και να έχει θέματα με το αγωνιστικό, πλην μόνο μίας φόρας όπου ο κινητήρας παρέδωσε πνεύμα.

Πάλι θα σε δούμε να οδηγάς από το πίσω κάθισμα;

Αυτό απαγορεύεται προ το παρών.

Από χρωματισμό, θα διατηρήσουμε το “Ροζ” χρώμα?

Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε να ξανά είμαστε “Ροζ”

Όταν θα είναι έτοιμο εμείς θα είμαστε δίπλα σου, θέλουμε να το δούμε.

Φυσικά και θα είναι μεγάλη μου χαρά.

Μιας και μιλήσαμε για το “Ροζ”, υπάρχει κάποιος  λόγος που επέλεξες το συγκεκριμένο χρώμα; Ένα χρώμα το οποίο έγινε σημείο κατατεθέν σε Drift και αναβάσεις;

Καταρχήν το αυτοκίνητο, είχε χρώμα άσπρο και εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ. Μετά από ένα ατυχές συμβάν σε προπόνηση, έπρεπε να αλλάξει χρώμα κατευθείαν. Μια από τις πολλές επιλογές που είχα ήταν αυτή και έτσι κατέληξα στο ροζ.

Γνωρίζουμε όλοι ότι γενικά ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και πιο συγκεκριμένα το Drift είναι ένα πανάκριβο άθλημα. Θα θέλαμε από εσένα να μας πεις για τους ανθρώπους που σε στηρίζουν ούτως ώστε να μπορείς να πρωταγωνιστείς, να κερδίζεις πρωταθλήματα και να έχεις και τις παρουσίες που μας ανέφερες στο εξωτερικό

Καταρχήν ο πρώτος μεγάλος μου χορηγός είναι ο Filippos Car Service. Με τον Φίλιππο συνεργαζόμαστε χρόνια τώρα. Αν δεν ήταν αυτός δεν θα ήμουν εδώ που είμαι αυτή τη στιγμή. Δεύτερος μεγάλος χορηγός είναι ο Ψάλτης, τα Ψάλτης Εξαρτήματα και τα λιπαντικά ENEOS. Από εκεί και πέραν έχει και άλλους μικρότερους χορηγούς οι οποίοι και εκείνοι βοηθούν και τους ευχαριστώ για αυτό.

Κλείνοντας θέλω να σε ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σου, να σε συγχαρώ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και να σου ευχηθώ κάθε επιτυχία στην νέα χρονιά.

Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να σας ευχηθώ και εσάς καλή αρχή αλλά και καλύτερη συνέχεια.

Μιχάλης Κοντογιώργης

Φωτογραφίες:S&MPICS