Ο Alonso δεν θα τρέξει στη Formula 1 το 2019

Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Fernando Alonso ανακοίνωσε ότι δεν θα αγωνιστεί στη Formula 1 για το 2019. Ο οδηγός της McLaren ανακοίνωσε την απόφασή του την Τρίτη, στο μέσο του καλοκαιρινού “break”.

“Μετά από 17 υπέροχα χρόνια σε αυτό το εκπληκτικό άθλημα, ήρθε η ώρα να κάνω μια αλλαγή και να προχωρήσω. Έχω απολαύσει κάθε λεπτό από αυτές τις απίστευτες χρονιές και δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά τους ανθρώπους αυτούς που συνέβαλαν ώστε να κάνουν όλα τόσο ξεχωριστά”, δήλωσε ο Alonso.

“Υπάρχουν ακόμα πολλοί αγώνες Grand Prix για να ολοκληρωθέι η χρονιά και εγώ θα λάβω μέρος σε αυτά με περισσότερη αφοσίωση και πάθος από ποτέ.

“Ας δούμε τι φέρνει το μέλλον, νέες συναρπαστικές προκλήσεις είναι παντού. Περνώ μια από τις πιο ευτυχισμένες χρόνιες στη ζωή μου, αλλά χρειάζομαι να συνεχίσω να εξερευνώ νέες περιπέτειες”.

Ο Ισπανός δεν αγωνίστηκε στο Grand Prix στο Μονακό το 2017 για να κάνει το ντεμπούτο του στο Indianapolis 500 όπου πάλεψε για την νίκη στον διάσημο αγώνα πριν εκαταλήψει. Ο επικεφαλής της McLaren, Zak Brown, δήλωσε: “Ο Fernando δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός πρεσβευτής της McLaren αλλά είναι επίσης και της Formula 1.

“Στα 17 χρόνια στο άθλημα είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος οδηγός της γενιάς του και πρόσθεσε στην ήδη  πλούσια ιστορία της Formula 1.

“Υπάρχει η στιγμή για τον καθένα να κάνει μια αλλαγή και ο Fernando αποφάσισε οτι το τέλος αυτής της χρονιάς να είναι η δική του.

“Σεβόμαστε την απόφασή του, ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του.”

Η McLaren δήλωσε ότι δεν του επιτράπηκε να επαναλάβει την περσινή του παρουσία στο Indy αυτή τη χρονιά, αλλά έδωσε την άδεια στον Alonso να συνδυάσει την αγωνιστική του παρουσία στην F1 με μια πλήρη παρουσία στο FIA World Endurance Championship superseason. Ο Alonso κατάφερε να κερδίσει το Le Mans 24 Hours στην πρώτη του παρουσία με ένα Toyota.

Με δύο νίκες στο Μονακό, η νίκη στο Le Mans του αφήνει μόνο το Indy στην προσπάθεια του για την κατάκτηση του ανεπίσημου τίτλου «triple crown» του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο Alonso είναι εξαιρετικά απίθανο να προσθέσει στις 32 του νίκες πριν φύγει από τη F1 στο τέλος της χρονιάς, ενω βρίσκεται μόλις τρία βάθρα μακριά απο τα 100.

Ωστόσο, ο Alonso θα ξεπεράσει τον Jenson Button και τον Michael Schumacher στον κατάλογο των all-time εκκινήσεων σε αγώνα καθώς θα ολοκλήρώσει την χρονιά με 311 εκκινήσεις σε GP, κάτι που τον βάζει μόνο πίσω απο τον Rubens Barrichello (322).

Ο Alonso έκανε το ντεμπούτο του στην F1 το 2001, οδηγώντας για την Minardi, πριν μετακομίσει στη Renault ως δοκιμαστής της επόμενης χρονιάς για να προετοιμαστεί για το ντεπούτο του το 2003.

Έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο βοηθώντας τον Γάλλο κατασκευαστή στη σύγχρονη αναβάθμιση της F1, παίρνοντας την πρώτη του νίκη στην Ουγγαρία εκείνη την χρονιά και στη συνέχεια να στεφθεί ως ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής το 2005.

Ο Αλόνσο κέρδισε τον θρύλο της Ferrari και επτά παγκόσμιο πρωταθλητή Michael Schumacher την επόμενη χρονιά, για να κερδίσει το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα.

Ωστόσο, η καριέρα του Alonso στην F1 ακολούθησε φθίνουσα πορεία από τότε. Μετακόμισε στη McLaren το 2007 αλλά εκει βρέθηκε σε αντιπαλότητα με τον πρωτοπόρο Lewis Hamilton και με την μάχη τους επέτρεψαν στον Kimi Raikkonen να κλέψει τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα, με τον Alonso να επιστρέφει σε μια μη ανταγωνιστική Renault για το 2008 και 2009.

Ο Alonso μετακινήθηκε στη Ferrari το 2010, αλλά το “timing” του ήταν δεν ήταν και το καλύτερο αφού πέρασε πέντε χρόνια παλεύοντας με αυτοκίνητα που δεν ήταν ποτέ τα καλύτερα στην Formula1.

Παρά ταύτα, ο Alonsoέφτασε στις 11 νίκες με την Scuderiaκαι αγωνίστηκε για τους τίτλους του 2010 και του 2012, με τις προσπάθειές του το 2012 ιδιαίτερα αξέχαστες, καθώς προσπάθησε να επικρατήσει των Sebastian Vettel και Red Bull.

Ο Alonso τελικά έπεσε έξω με τη Ferrari όταν κακώς έκρινε λάνθασμένους τους νέους κανόνες για το 2014, (V6 turbo-hybrid κινητήρες) καθώς ήταν τέταρτος πίσω από τις Mercedes, Red Bull και Williams. Μετακόμισε στη McLaren το 2015, με την προοπτική αποκατάστασης της προβληματικής ομάδας στις πρώην δόξες της, με τη βοήθεια της δυναμικής της επιστροφής της Honda.

Ωστόσο, η δεύτερη παρουσία της McLaren-Honda ήταν μη ανταγωνιστική και αναξιόπιστη από την αρχή και ο Alonso πέρασε τις περισσότερες από τις επόμενες τρεις χρονιές με τεράστια απογοήτευση, η οποία μερικές φορές αντιστοιχούσε σε δημόσιες τοποθετήσεις για τον ιαπωνικό κατασκευαστή.

Η McLaren αποφάσισε να χωρίσει με τη Honda στα τέλη του 2017 και συμφώνησε με την προσφορά της Renault, την οποία η ομάδα και ο Alonso αναμένουν να δυναμόσει τις παρουσίες τους σε βάθρα, χωρίς μέχρι στιγμής θετικό αποτέλεσμα.