Ο 19χρονος Sesks πρωταθλητής FIA ERC JUNIOR U27

Ο Mαrtiņš Sesks είναι ο φετινός πρωταθλητής FIA ERC Junior Under 27 στην πρώτη του χρονιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Απόφοιτος του προγράμματος κατάρτισης Junior Experience της ERC, ο 19χρονος Sesks εξασφάλισε τον τίτλο που υποστηρίζεται από την Pirelli με ένα ακόμη αγώνα να απομένει (Rally Liepāja).

Παρότι έχει ήδη κερδίσει ένα από τους σημαντικότερους τίτλους, αυτό του juniorrallying, θα συμμετάσχει στον επόμενο αγώνα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει στη χώρα του τη Λετονία από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου, με ενα εξοπλισμένο με ελαστικά Pirelli OpelA DAM R2 και συνοδηγό τον συμπατριώτη του Renars Francis.

“Η αίσθηση είναι απίστευτη”, δήλωσε ο Sesks μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία ERC Junior Under 27 στον PZM Ράλι Πολωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο. “Ήταν δύο τρελές μέρες. Την πρώτη ημέρα, είχαμε εμπιστοσύνη και οδηγούσα όπως έπρεπε. Ήταν απλά ένα λάθος [όταν είχε ατύχημα]. Τη δεύτερη ημέρα πιέσαμε και καταλήξαμε σε ένα δέντρο. Το να στέκεσαι εκεί κοιτάζοντας τα αποτελέσματα και απλά να περιμένεις ήταν πολύ πιο δύσκολο από ότι εάν οδηγούσαμε!”

Ο Sesks ξεκίνησε την παρουσία του στο ERC Junior U27 με επιτυχία, αρχικά στην πατρίδα του στη Λετονία και σε άλλες χώρες της Βαλτικής. Μετά την κατάκτηση βάθρων στους πρώτους δύο αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και του ασφάλτινου ντεμπούτου του στις Κανάριες Νήσους, πήρε στη συνέχεια νίκες στους ασφάλτινους αγώνες σε Ιταλία και Τσεχία οι οποίες αποδείχθηκαν αποφασιστικές για την θριαμβευτική του επικράτηση.

“Ξεκινώντας την φετινή χρονιά, σκέφτηκα ότι οι Αζόρες θα ήταν σκληρός αγώνας, τότε σκέφτηκα ότι στις Κανάριες Νήσους θα ήταν επίσης σκληρός αγώνας, όμως αποδείχθηκε οτι η Ιταλία και στη συνέχεια η Τσεχία, ήταν στην πραγματικότητα οι πιο ακραίοι αγώνες ράλι που έχω κάνει ποτέ μου”, είπε ο Sesks. “Αυτό ήταν το Σαββατοκύριακο κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι να οδηγώ σε αυτό το [διεθνές] επίπεδο. Αλλά ήταν μια φανταστική χρονιά και τελικά είναι ένα εξαιρετικά καλό συναίσθημα. Είμαι απλά πολύ χαρούμενος.’’

Ο Sesks αποδίδει την επιτυχία του στην προετοιμασία του πριν απο τους αγώνες απο την ομάδα Junior της ADAC Opel Rallye, και  την Holzer Motorsport. “Είχαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα και τρόπος δουλειάς και ο προπονητής μας μας ώθησε να δουλέψουμε σκληρά. Έχουμε εργαστεί για το στυλ οδήγησης και τα pacenotes μας, γιατί όλα πρέπει να είναι τέλεια. Η σκληρότερη δουλειά για εμάς ήταν πριν από τον αγώνα. Η ομάδα της Opel είναι φανταστική και είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέρος της. Όλα λειτουργούν εξαιρετικά και όλοι κάνουν τη δουλειά τους με τον σωστό τρόπο. Χωρίς την ομάδα δεν υπάρχει αποτέλεσμα.”

Ο Sesks τώρα έχει στρέψει την προσοχή προς το φινάλε του ERC και τον αγώνα της πατρίδας του Λετονίας, Liepāja. «Είμαστε οι πρωταθλητές, αλλά ο επόμενος αγώνας είναι στην έδρα μας, γι ‘αυτό πρέπει να κρατήσουμε το ρυθμό μας γιατί είναι καλό να είναι πρωταθλητής, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να κερδίσουμε το ράλι στην πατρίδα μας.’’