WRC Rally Marmaris 2018– Το οδοιπορικό

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε ο αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλι WRC, στην επιστροφή της γείτονας μας χώρας Τουρκίας στο καλεντάρι. Από τη μέρα που γνωρίζαμε ότι θα είμαστε μέρος αυτού του αγώνα η αγωνία και η περιέργεια για τα νέας γενιάς αυτοκίνητα WRC ήταν σε καθημερινή βάση μεγάλη.

Το οδοιπορικό ξεκίνησε με την άφιξη μας στο στολίδι της Τουρκίας, την πανέμορφη πόλη του Μαρμαρά. Μια πόλη η οποία συνδυάζει βουνό και θάλασσα, σε ένα πάντρεμα το οποίο την κάνει να μοιάζει ο τέλειος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές.

Πρώτος σταθμός το ήταν το “servicepark” το οποίο ήταν τοποθετημένο μέσα στο πράσινο του δάσους στην περιοχή Asparan, εκεί όπου θα παραλαμβάναμε τις διαπιστεύσεις μας, όπως έλεγε και η επιστολή που παραλάβαμε απο το γραφείο τύπου. Μετά τα γνωστά διαδικαστικά αποσυρθήκαμε στο ξενοδοχείο και το βράδυ της ίδιας μέρας είχαμε το πάρτι καλωσορίσματος σε πληρώματα, ομάδες και δημοσιογράφους στο Grand Yazici Club Turban, ιδιοκτησίας του προέδρου της Τουρκικής Ομοσπονδίας και αρχηγείο του αγώνα.  Στην είσοδο του χώρου υπήρχε μια μικρή έκθεση με μινιατούρες απο διάφορες ιστορικές στιγμές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι WRC. Εμείς ξεχωρίσαμε με την πρώτη ματιά το στιγμιότυπο όπου ο αείμνηστος Collin Mcrae κλοτσάει την πίσω πόρτα του Fort Focus του να κλείσει, μετά απο ατύχημα που είχε στον δικό μας αγώνα, το Cyprus Rally. Μπαίνοντας στον χώρο, προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη στιγμιότυπα απο τον περσινό αγώνα με τους ’’δικούς μας’’ Αλέξανδρο Τσουλοφτα και Αντώνη Χρυσοστόμου να κλέβουν την παράσταση. Εκτός απο την ωραία μουσική και τα νοστιμότατα εδέσματα είχαμε επίσης και μια ωραία έκπληξη αφού όσοι παρευρέθηκαν στο πάρτι απόλαυσαν και επίδειξη μόδας από το παγκοσμίου φήμης Fashion Tv.

Πριν ξεκινήσει ο αγώνας αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός απο το γραφείο τύπου, τα πάντα δούλεψαν στην εντέλεια και όλα κύλισαν ομαλά απο την αρχή μέχρι το τέλος. Η Τουρκική κυβέρνηση και οι διοργανωτές του αγώνα διευθέτησαν αρκετό καιρό πριν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να προβάλλουν την επιστροφή της χώρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με διαφημιστικά σποτ. Διαφημιστικά σποτ τα οποία έπαιζαν ακόμη και στις τηλεοράσεις των μετρό και τρένων σε όλες τις πόλεις της χώρας. Ξόδεψαν αρκετά χρήματα σε μια προσπάθεια προβολής του αγώνα αλλά και του πανέμορφου θέρετρου. Οργανωτικά σε θέματα ασφαλείας ήταν αμείλικτοι με τους θεατές, αφού κανένας δεν μπορούσε να βρεθεί εκτός των χώρων θέασης. Οι ανθρώπου που βρέθηκαν στα πόστα ασφαλείας αν και αυστηροί στην τήρηση των κανονισμών, ήταν ευγενέστατοι και προσπαθούσαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν για την καλύτερη θέαση του αγώνα. Όσο για την φιλοξενία που τύχαμε ήταν πολύ πιο πάνω απο ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε αφού μαζί με άλλους δημοσιογράφους φιλοξενηθήκαμε σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο με ένα πακέτο “Allinclusive”. Η επιλογή των ειδικών διαδρομών ήταν παρόμοια με εκείνη του περσινού αγώνα με κάποιες μικροαλλαγές. Η φύση τους ήταν εξαιρετικά σκληρή κάτι που θύμιζε μεταξύ ενός παλαιότερου “Cyrpus Rally” και “Akropolis”.

Η δράση ουσιαστικά ξεκίνησε την Πέμπτη με γεμάτο πρόγραμμα, καθώς το πρωί έγινε το Shakedown, ακολούθησε η πανηγυρική εκκίνηση και η μέρα ολοκληρώθηκε με την υπερειδική διαδρομή στο κέντρο της πόλης του Μαρμαρά. Ξεκινώντας χρονικά με το Shakedown, εκεί είδαμε μια μικρογραφία με το τι θα μας περίμενε, αφού ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας του WRC Thierry Neuville ήταν ο ταχύτερος οδηγός κατά 1.5 δευτερόλεπτα από τον συνδιεκδικητή του πρωταθλήματος Sebastien Ogier στη σκληρή και μήκους 4.70km χωμάτινη διαδρομή, η οποία βρισκόταν κοντά στο service park. Ο Jari-Matti Latvala με Toyota Yaris συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα, μισό δευτερόλεπτο πίσω από το Ford Fiesta του Ogier. Η μέρα κορυφώθηκε με την έναρξη του αγώνα και την υπερειδική διαδρομή.

Μια φαντασμαγορική γιορτή είχαν στήσει απο νωρίς οι διοργανωτές με πυροτεχνήματα στην παρουσία χιλιάδων θεατών, εκεί όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν πραγματικά απίστευτα και είναι άξιος συγχαρητηρίων ο “stage commander” και φίλος Tigin Kismir. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ο Andreas Mikkelsen ήταν ο ταχύτερος απο όλους με μια διαφορά 2.5 δευτερολέπτων, ο Craig Breen με Citroen C3 ήταν δεύτερος, με τον Ott Tanak να ακολουθεί τρίτος 0.3 δευτερόλεπτα με το Toyota Yaris. Πρώτος στην κατηγορία WRC 2 ήταν ο Jan Kopecky. Σημείο αναφοράς εδώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τραγικό λάθος του περσινού πρωταθλητή Sebastien Ogier, ο οποίος μετά την τεχνική ράμπα έχασε το φρενάρισμα καταλήγοντας στις μπαριέρες, με αποτέλεσμα να χάσει 7.5 δευτερόλεπτα και να καταλήξει στη 12η θέση.

Η δεύτερη μέρα του αγώνα περιλάμβανε τρείς επαναλαμβανόμενες σκληρές χωμάτινες ειδικές διαδρομές απόστασης 144.84km στην περιοχή του Μαρμαρά. Με την ολοκλήρωση της μέρας, ο Thierry Neuville, παρά το ότι ξεκινούσε πρώτος στις ειδικές διαδρομές, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι δεν καθάριζε εύκολα η σκόνη στα δασώδη κομμάτια και έτσι κατάφερε να κρατηθεί με τους πρωτοπόρους στο πρώτο πέρασμα. Στο δεύτερο αντεπιτέθηκε, με αποτέλεσμα να περάσει πρώτος στην τελευταία ειδική της μέρας. Δεύτερος ολοκλήρωσε ο δεύτερος στο πρωτάθλημα οδηγών Sebastien Ogier ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε το Hyundai του Andreas Mikkelsen. Άτυχος ήταν ο Mads Ostberg ο οποίος παρά την πολύ καλή του απόδοση αναγκάστηκε να αποχωρήσει στην έκτη ειδική μετά που κτύπησε σε πέτρα και κατάστρεψε την μπροστά αριστερή ανάρτηση. Στην κατηγορία WRC2 ο Jan Kopecky της εργοστασιακής Skoda απέκτησε πλεονέκτημα 16 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Chris Ingram, ενώ στην τρίτη θέση βρισκόταν ο Simone Tempestini. Σε ένα περιστατικό όπου είμασταν μάρτυρες, είδαμε το Ford Fiesta R5 των Greensmith/Gelsomino να φεύγει απο τον δρόμο και να καταλήγει στο χαντάκι. Μετά απο βοήθεια θεατών και χάνοντας αρκετό χρόνο κατάφερε να συνεχίσει τον αγώνα του.

Την τρίτη μέρα του αγώνα μεταφερθήκαμε στο θεαματικότατο κομμάτι όπου οι ειδικές ήταν παράλληλα με την θάλασσα. Τίποτε δεν μας προϊδέαζε ότι η μέρα θα εξελισσόταν σε θρίλερ, με τους διεκδικητές της νίκης και του πρωταθλήματος Thierry Neuville και Sebastien Ogier να τίθενται νοκ άουτ και τον ο Ott Tanak να έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπει για τα καλά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Με την ολοκλήρωση της μέρας ο Ott Tanak εκμεταλλεύτηκε τις εγκαταλείψεις και πέρασε πρωτοπόρος του αγώνα, με τον ομοσταυλό του Jari-Matti Latvala να είναι δεύτερος. Τρίτος, μακριά από τα δυο Toyota ήταν ο Hayden Paddon με i20.

Η Toyota βρισκόταν πολύ κοντά σε τερματισμό 1-2 και το βράδυ ο Latvalaσε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαίωνε το αυτονόητο, ότι δε θα κυνηγούσε την πρώτη θέση για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στην ομάδα με τυχών αποχώρηση.

Στην κατηγορία WRC 2, ο Jan Kopecky είχε ανοίξει διαφορά από τον δεύτερο Simone Tempestini, ο οποίος πέρασε τον Chris Ingram, αφήνοντας τον τρίτο.

Στο πρωινό loop γίναμε μάρτυρες ενός τραγικού συμβάντος, αφού σταμάτησε μπροστά μας το πλήρωμα των Breen/Martinγια αλλαγή ελαστικού, όπως φάνηκε αρχικά. Όταν σήκωσαν το αυτοκίνητο αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε φωτιά στο πίσω μέρος. Ο οδηγός αμέσως ξεκίνησε για σβήσει όπως πίστευε η φωτιά, όμως το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο, καθώς με τον φρέσκο αέρα που μπήκε στο αυτοκίνητο είχε σαν αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η φωτιά και στο τέλος να καταστραφεί ολοσχερώς.

Η τελευταία μέρα του αγώνα αποτελείτο απο τέσσερις ειδικές διαδρομές, δύο επαναλαμβανόμενες με την μια απο τις δύο να είναι και η “PowerStage”. Ο Ott Tanak επικράτησε στον αγώνα κάνοντας το 3 στα 3, βάζοντας φωτιά στο πρωτάθλημα. Πέρασε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος οδηγών, ενώ παράλληλα η ομάδα της Toyota GAZOO Racing ανέβηκε στην πρώτη θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Το καλύτερο του φετινό αποτέλεσμα σημείωσε ο Jari-Matti Latvala, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος, με τον Hayden Paddon (i20) να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Ο Νεοζηλανδός ολοκλήρωσε τον αγώνα 1 λεπτό και 46 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tanak. Στην κατηγορία WRC 2 ο Jan Kopecky (Skoda Fabia) δεν είχε κανένα πρόβλημα να κερδίσει τον αγώνα. Δεύτερος ολοκλήρωσε ο Simone Tempestini (Citroen C3 R5) και τρίτος ο Chris Ingram (Skoda Fabia).

Με την ολοκλήρωση της μέρας έγιναν οι απονομές των πρωτευσάντων του αγώνα στο servicepark(το οποίο είχε μετατραπεί σε φρούριο), με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει τις απονομές σε μία ακόμη προσπάθεια να αποδοθεί περισσότερη σημασία στον αγώνα.

Κλείνοντας θα ήθελα πρώτα απο όλα να ευχαριστήσω την TOSFETγια την εξαιρετική φιλοξενία και την ευκαιρία να απολαύσω απο κοντά για πρώτη φορά τα καινούργια αγωνιστικά (τέρατα).

Μιχάλης Κοντογιώργης