Οι μαγικές στιγμές του McRae

Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την 10η επέτειο από τον θάνατο του πρωταθλητή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι το 1995 ColinMcRae, ενός πραγματικού θρύλου του αθλήματος ο οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία στις ειδικές διαδρομές του WRC και του οποίου η αποφασιστικότητα αλλά και τα άλλα του χαρίσματα ως οδηγός αγώνων τον έκανε ίνδαλμα σε όλο τον πλανήτη.

Ο Σκωτσέζος δημιούργησε το όνομα του στην ομάδα της Prodrive Subaru την δεκαετία του 1990, πριν μετακομίσει στην Ford, μετά στην Citroen και από εκεί στην Skoda.

Κέρδισε 25 αγώνες WRC σε 146 συμμετοχές και το 1995 σε ηλικία 27 χρόνων έγινε ο νεαρότερος οδηγός που κατάφερε να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.  Ένα ρεκόρ το οποίο στέκει μέχρι και σήμερα.

 

Πιστός στο moto “If in doubt, flat out”, ο McRae ήταν πάντα ένας από τους συναρπαστικότερους οδηγούς για να παρακολουθήσεις. Τον θυμόμαστε για το θαρραλέο του οδήγημα, τα εντυπωσιακά του τρακαρίσματα στις ειδικές διαδρομές του WRC όπως και για τις τεράστιες επιτυχίες του.  Οι οπαδοί του τον αγάπησαν όπως και να έχει, με τον McRae να τους ανταμοιβει όχι μόνο στις ειδικές διαδρομές αλλά και με την δημιουργία του κορυφαίου σε πωλήσεις Video Game το οποίο έφερε το όνομα του.

Έντεκα μήνες μετά την τελευταία του εμφάνιση στο WRC το 2006, στο αγώνα της Τουρκίας, ο McRae χάνει την ζωή του σε πτώση του ελικοπτέρου του στην Σκωτία στις 15 Σεπτεμβρίου 2007.  Μαζί στο ίδιο ελικόπτερο βρισκόταν ο γιός του Johnny αλλά και δύο οικογενειακοί φίλοι, οι οποίοι έχασαν και αυτοί την ζωή τους.

Έχει περάσει από τότε μια δεκαετία αλλά η επιρροή του McRaeείναι είναι ακόμη αισθητή στον κόσμο του WRC.

Οι Σκοτσέζικες σημαίες που γράφουν το όνομα του είναι συνήθης θέαμα στις ειδικές διαδρομές του WRC, ένα πράγμα το οποίο αποτελεί έμπνευση για τους νεότερους οδηγούς, κυρίως τον Kris Meeke, ο οποίος αφιέρωσε την πρώτη του νίκη στον WRC το 2015 στο Ράλι Αργεντινής στον πρώην μέντορα του.

Ο David Richard ήταν ο επικεφαλής της ομάδας της Subaruόταν ο Colin McRae κέρδιζε το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

“Ο κόσμος μιλάει θα θρύλους των σπορ, δέκα χρόνια μετά τον χαμό του αλλά και δύο δεκαετίες από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, ο Colin McRae παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και γνωστά ονόματα στο χώρο του Ράλι,” δήλωσε ο David Richard.

“Αυτό από μόνο του μπορεί να δείξει τον δραματικό αντίκτυπο που είχε στο άθλημα εκείνη την εποχή και πώς κατάφερε από μόνος του να πάρει το άθλημα από τις αθλητικές ειδήσεις και να το βάλει στα πρωτοσέλιδα.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα είναι πάντα ένας αθλητής θρύλος.”

Ο επικεφαλής της M-Sport Malcolm Wilson είχε στην ομάδα του τον McRae από το 1999 μέχρι το 2002.  “Ο Colin ήταν ένας πολύ  δυναμικός και συναρπαστικός οδηγός.  Χιλιάδες οπαδοί του από όλο τον κόσμο μαζεύονταν στις ειδικές διαδρομές για να τον δουν να οδηγά “Flat Out” και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την επίδραση του στην δημοτικότητα του αθλήματος,” δήλωσε.

Μαγικές Στιγμές του Colin McRae

Ποτέ μην τα παρατάς στην Φινλανδία

Το 1992 στον αγώνα των 1000 Λιμνών στην Φινλανδία ο McRae ενημερώθηκε από την ομάδα της Prodrive ότι θα ήταν καλά να πάει με ένα πιο αργό τέμπο ούτως ώστε να κερδίσει εμπειρίες γνωρίζοντας καλύτερα τον αγώνα.  Αντί αυτού οδήγησε με ένα μείγμα Flat Out, θάρρους και αποφασιστικότητας.  Η άρνηση του να τα παρατήσει από το τιμόνι του λαβωμένου Subaru Legacy, παρά τις αλλεπάλληλες ανατροπές του, του χάρισε τον τίτλο του ήρωα ανάμεσα στου φιλάθλους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι.

Πρώτος Θρίαμβος στο WRC

Με την ανέλιξη του το 1993 σαν οδηγός της ομάδας Subaru World Rally Team, ο Colin οδήγησε ένα Group A Legacy φτάνοντας στην νίκη στον αγώνα της Νέας Ζηλανδίας.  Ήταν η πρώτη του νίκη σε αγώνα του επιπέδου WRC, η πρώτη για την νεοσύστατη ομάδα της Subaru αλλά και ένα από τα προσωπικά Highlights του McRae από την καριέρα του στο WRC.  Κέρδισε ξανά τον αγώνα το 1994 και 1995.

Πρώτη νίκη στην πατρίδα του

Το Subaru Legacy αντικαταστάθηκε από το Impreza 555 και ήταν το μοντέλο με το οποίο ο McRae σημείωσε την πρώτη του νίκη στην πατρίδα του, στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος του 1994.

Πρωταθλητής Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι

Προχωράμε μπροστά κατά 12 μήνες και ο McRae πανηγύριζε και πάλιν στην Μεγάλη Βρετανία.  Αυτή την φορά, αυτός και ο συνοδηγός του Derek Ringer, κέρδισαν την μάχη από τον ομόσταυλο τους στην Subaru Carlos Sainz, φτάνοντας στην νίκη του αγώνα αλλά συνάμα και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι το 1995.  Σε ηλικία 27 χρόνων και 109 ημερών ο McRae έγινε ο νεαρότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι στην Ιστορία του WRC, παίρνοντας τα πρωτιά από τον Juha Kankkunen ο οποίος ήταν 27 χρονών και 249 ημερών όταν κατακτούσε το πρωτάθλημα το 1986.

Safari Master

Το 1999, ο McRae μετακομίζει στην Ford, εκεί όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια κερδίζοντας άλλους εννέα αγώνες Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι.  Η πρώτη του νίκη για το Blue Oval ήρθε στον αγώνα Kenya Safari Rally, μόλις τον τρίτο του αγώνα με Ford Focus RS.  Ο McRae κέρδισε τον αγώνα ακόμη τρείς φορές, πρώτη με Subaruτο 1997, και ακόμη μια φορά το 2002 με Ford.