Εξελεγμένους λογαριασμούς, αποδείξεις και τεκμήρια κατέθεσε ο ΚΣΑ στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής

Εξελεγμένους λογαριασμούς από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο για τα έτη από το 2015 έως και το 2021 κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως & Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου, στη συνεδρία της ημερομηνίας 3/11/2022 με θέμα τις επιδοτήσεις του διεθνούς Ράλλυ Κύπρος.

Πέρα από τους Εξελεγμένους Απολογισμούς και Προϋπολογισμούς του Ράλλυ Κύπρος, στην Επιτροπή κατατέθηκαν οι Εξελεγμένοι λογαριασμοί του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου για τα έτη από το 2015 έως και το 2021.

«Διά της κατάθεσης των πιο πάνω ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου απάντησε με εμφαντικό τρόπο, πιστεύω, στις αβάσιμες και ανυπόστατες κατηγορίες που το τελευταίο διάστημα έχει διατυπώσει ο Υπουργός Οικονομικών» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΚΣΑ κ. Αντώνης Μιχαηλίδης.

Επιπλέον, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου μέσω του Προέδρου του κ. Αντώνη Μιχαηλίδη κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να τερματιστεί η προσπάθεια διατάραξης της διεθνούς νομιμότητας που διέπει το αυτοκινητάθλημα στην Κύπρο, στηριζόμενος σε τέσσερα τεκμήρια τα οποία και κατέθεσε:

α) Την Αναγνώριση του ΚΣΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών της ΚΔ το 1964, ως η Αρχή διοργάνωσης αγώνων μηχανοκίνητων οχημάτων στην Κύπρο.

β) Την Αναγνώριση του ΚΣΑ ως Ομοσπονδία από τον ΚΟΑ το 1994, ενόψει του γεγονότος ότι κατέχει διεθνή αναγνώριση.

γ) Την επαναδιατύπωση της πιο πάνω αναγνώρισης από το Δ.Σ. του ΚΟΑ το 1999.

δ) Τις δύο επιστολές του Προέδρου της FIA μ. Max Mosley το 2004 και το 2005 προς τον μ. Πεύκιο Γεωργίαδη, Υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, μέσω των οποίων πρότεινε και λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και η οποία λύση εφαρμόζεται έως σήμερα.

Επιπλέον, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου κατέθεσε επιστολή του Προέδρου της FIA Mohammed BinSulayem ημερομηνίας 30/8/20022 διά της οποίας βεβαιώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου είναι η μοναδική αναγνωρισμένη Αρχή του μηχανοκίνητου αθλήματος στην Κύπρο.

Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε από την Επιτροπή να απαιτήσει να δοθεί στον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου ποσό ύψους €160.000 το οποίο υπολείπεται να δοθεί ως μέρος της εγκεκριμένης χορηγίας ύψους €1.000.000 για τη διετία 2020 – 2021 με το σκεπτικό ότι οι χορηγίες προς το Ράλλυ Κύπρος δίνονται κατά περιόδους και όχι κατ’ έτος και το ύψος τους δεν καθορίζεται από το πρωτάθλημα στο οποίο προσμετρά ο αγώνας. Η χορηγία στηρίζεται σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2003 για επ’ αόριστο χρηματοδότηση κάθε διοργάνωσης του διεθνούς Ράλλυ Κύπρος με 300.000 λίρες ετησίως, λόγω της εξαιρετικής του σημασίας για τον τόπο. Ο κ. Μιχαηλίδης κάλεσε στην Επιτροπή να ερευνήσει πρώτα που κατέληξε το συγκεκριμένο ποσό €160.000 και κατόπιν να απαιτήσει καταβολή του στον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζαχαρίας Κουλίας κάλεσε τον ΚΟΑ να εφαρμόσει τις οδηγίες της FIA και να δώσει τέλος στο ζήτημα.

Δελτίο τύπου